Behandeling voor atopische dermatitis bij honden
Geschreven en geverifieerd door de biologe Ana Díaz Maqueda
Allergische dermatitis of atopische dermatitis bij honden is een ontstekingsziekte die intense jeuk veroorzaakt. Genetische factoren spelen vaak een belangrijke rol. Tegenwoordig lijdt ongeveer 10% van de honden aan dit soort dermatitis, hoewel dat aantal gestaag toeneemt. Het kan ook mensen treffen.
Atopische dermatitis is vaker het gevolg van een toename van immunoglobuline E (IgE) dan van contact met omgevingsallergenen. Er zijn echter ook andere immuunfactoren met deze aandoening in verband gebracht. Bovendien kan dit type dermatitis leiden tot een aantal secundaire problemen. Als gevolg daarvan zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar.
Behandelen van infecties
Atopische dermatitis bij honden kan secundaire infecties veroorzaken in de beschadigde huid. De huid is van nature bedekt met een bacteriële flora die helpt voorkomen dat schadelijke ziekteverwekkers zich op het huidoppervlak koloniseren.
Als het weefsel beschadigd is, beginnen deze schadelijke bacteriën zich te vermenigvuldigen, waardoor ernstige huidinfecties ontstaan, zoals stafylokokken en een schimmel die bekend staat als Malassezia.
Dit soort infecties wordt behandeld met breedspectrumantibiotica, oraal of plaatselijk. Antischimmelbehandelingen zullen ook nodig zijn om schimmels te bestrijden.
Behandeling van vlooienallergie dermatitis
Honden die lijden aan atopische dermatitis hebben meer kans om vlooienallergie-dermatitis te ontwikkelen. In deze gevallen moet je eerst behandelen voor parasieten, met een vertrouwd merk dat ze volledig kan elimineren.
Atopische dermatitis behandelen door middel van het dieet
In veel gevallen kan het allergeen een bepaald soort voedsel zijn of een specifiek ingrediënt in hondenvoer. In dit geval moet je je huisdier op een eliminatiedieet zetten om precies vast te stellen waar het allergisch voor is.
Anderzijds kan hypoallergeen dierenvoer ook nuttig zijn in deze situatie. In de meeste gevallen worden deze allergieën echter veroorzaakt door sterk bewerkt voedsel, dat vaak ingrediënten bevat die niet op de verpakking vermeld staan. Daarom kun je bij het eliminatiedieet het beste 100% natuurlijke producten gebruiken.
Behandeling van seborroïsche keratose
Seborrheïsche keratose is een keratinisatiestoornis. De talgklieren produceren een overmatige hoeveelheid talg, waardoor de klieren verstopt raken en een droge, schilferige huid ontstaat. Dit is een veel voorkomend symptoom van allergische dermatitis bij honden, vooral in chronische gevallen. De behandeling bestaat uit het gebruik van orale vetzuursupplementen en medicinale shampoos.
Het behandelen van otitis externa
Otitis externa is een van de meestvoorkomende secundaire aandoeningen veroorzaakt door allergische dermatitis bij honden. Het uit zich meestal als een ontsteking van de uitwendige gehoorgang en het buitenoor. Het dier kan ook bacteriële en schimmelinfecties ontwikkelen. Overmatige afscheiding uit het oor kan leiden tot een chronische otitis.
Atopische dermatitis bij honden behandelen
De eerste stap is voorkomen dat de hond in contact komt met de stof die de allergie veroorzaakt. Daartoe zal een dierenarts een intradermale test uitvoeren om te zien op welke stoffen de huid reageert. Honden zijn vaak allergisch voor huisstofmijt, dus deskundigen raden aan het huis schoon te maken met een acaricide stofzuiger, en zich te ontdoen van stoffen die mijten kunnen aantrekken.
Als alternatief zijn er ook immunotherapiebehandelingen. Deze medicijnen bemiddelen de immuunrespons van het lichaam, waarbij onder andere T-lymfocyten en E immunoglobuline worden aangestuurd.
Het gebruik van glucocorticoïden om atopische dermatitis bij honden te behandelen
Corticosteroïden zijn zeer effectieve medicijnen die helpen de symptomen van atopische dermatitis bij honden weg te nemen. Ze genezen de ziekte zelf echter niet, maar maskeren haar alleen.
Daardoor heeft de hond geen last van pijnlijke jeuk of zwelling van de huid en wordt het ontstaan van secundaire aandoeningen voorkomen. Deze medicijnen zijn echter geen oplossing voor de lange termijn, dus is het belangrijk om te zoeken naar alternatieve vormen van therapie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barboza, G., Villalobos, A., Fernández, G., Bracho, J. S., Ramirez, R., & García, G. (2001). Dermatitis alergica en caninos. Estudio clinico dermatologico en 54 perros realizado en la Policlinica Veterinaria de la Universidad del Zulia. Revista Científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias, 11(4), 329-337.
- Carlotti, D. N. (2011). Dermatitis atópica canina; nuevos conceptos (etiología, patogenia, cuadro clínico, diagnóstico y tratamiento).
- Navarro, L., & Verde Arribas, M. T. (2002). La dermatitis alérgica a la picadura de pulga. Clínica veterinaria de pequeños animales, 22(4), 0311-317.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.