Alles over de aandoening hotspot bij honden

Alles wat irritatie veroorzaakt op de huid van je huisdier kan leiden tot hotspot, waardoor de hond voortdurend zal krabben.
Alles over de aandoening hotspot bij honden
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

In de medische wereld kennen we hotspot als acute vochtige dermatitis. Het heet zo omdat de letsels warm kunnen aanvoelen als je je hand erop legt. Het is een veelvoorkomende pathologie in dierenklinieken. Het zijn irritaties op de huid die ervoor zorgen dat honden zich voortdurend krabben en hete plekken kunnen veroorzaken.

Waar bevindt een hotspot zich

Alles wat irritatie op de huid van je hond veroorzaakt, kan aanleiding geven tot een hotspot, zoals:

  • allergieën
  • insectenbeten
  • schurft
  • snijwonden
  • schrammen
  • droogte

Deze jeuk zorgt ervoor dat het dier stevig krabt en zijn huid beschadigt. Zelfs infecties in het oor of de anus kunnen ervoor zorgen dat de hond zich vrijwillig krabt.

Een puppy krabt zich op de rug

Deze letsels veroorzaken veel ongemak. Als de wond geïnfecteerd is, krabt en likt de hond eraan. Deze infectie wordt dan al snel een natte en haarloze cirkel die etter kan afgeven. Het zijn diepe laesies die kunnen verschijnen als een open wond of bedekt met een korst, die een slechte geur zal afgeven.

De tekenen van hete plekken zijn vaker te zien op de wangen, heupen, borst en het hoofd van een hond. Logischerwijs, op plaatsen waar ze kunnen krabben.

De enige manier om het verschijnen van hete plekken bij honden te voorkomen is door het voorkomen van factoren die hun huid zouden kunnen irriteren. Het is raadzaam om je huisdier zorgvuldig te controleren als je merkt dat hij zich vaak krabt.

Hoe behandel je een hotspot bij honden?

Je zult je hond naar de dierenarts moeten brengen om hem te behandelen. Een hotspot is een verwonding met bacteriële infecties die vaak medicatie nodig hebben om behandeld te worden. Daarnaast kan de hond door de pijn agressief reageren als de wond wordt aangeraakt.

Hond bij de dierenarts

Een hotspot groeit vaak snel. In een paar uur tijd kan de wond aanzienlijk in omvang toenemen. Snel handelen voorkomt dat ze zich verspreiden en erger worden.

De behandeling van hotspots bij honden moet zowel gericht zijn op het genezen van de geïnfecteerde wonden als op het uitroeien van de oorzaak ervan. Daarom is het belangrijk om te weten waardoor de hond is begonnen met zich te krabben.

Het proces begint met het scheren van het haar rond de wond om het ontstoken gebied aan de lucht bloot te stellen en te kunnen zien hoe groot de schade precies is. Daarna wordt de wond gereinigd en gedesinfecteerd met behulp van een antisepticum.

De dierenarts kan speciale producten gebruiken om de wond te drogen. Je moet de wond gedurende deze tijd ook goed in de gaten houden om er zeker van te zijn dat het niet erger wordt.

Op basis van de ernst van het letsel zal de dierenarts bepalen of het nodig is om antibiotica toe te dienen, en of hij ontstekingsremmende en pijnstillende middelen zal gebruiken.

Na de behandeling van de wonden

Het kan zijn dat het niet nodig is om terug te gaan naar de dierenarts om de wonden te laten controleren. Alles zal echter afhangen van hoe ernstig de wond is. Waarschijnlijk zal de dierenarts je vertellen hoe je de wonden thuis kunt schoonmaken en hoe je de behandeling kunt toedienen.

Het zal zeker nodig zijn om de hond een koker te laten dragen om te voorkomen dat hij aan de wonden likt en krabt. Door de hond af te leiden met speelgoed en lichaamsbeweging kan je voorkomen dat hij veel last krijgt van de wonden

Eenmaal behandeld, kunnen hotspots bij honden binnen een paar weken verbeteren. Het komt echt niet zo vaak voor dat er littekens achterblijven op de huid van je hond.

Preventie

Je kunt enkele maatregelen nemen om de kans dat je hond last krijgt van hotspots tot een minimum te beperken.

  • Was je hond regelmatig. Als hij van een langharig ras is, moet je proberen hun vacht kort te houden, vooral bij warm weer.
  • Gebruik producten om vlooien en teken te verwijderen en controleer zijn lichaam altijd na een wandeling. Het is ook goed om hem regelmatig te wassen met een shampoo die parasieten doodt of afweert.
  • Als je merkt dat hij veel krabt en ergens last van lijkt te hebben, dan moet je de huid zorgvuldig controleren op eventuele verwondingen of beten.
  • Controleer het dieet van je hond om er zeker van te zijn dat hij geen voedselallergieën heeft.
  • Laat je hond dagelijks bewegen. Verveling kan leiden tot angst en dit kan leiden tot periodes van krabben en likken, waardoor wonden kunnen ontstaan.

Laat je hond regelmatig door de dierenarts controleren op aandoeningen die moeilijk op te sporen zijn. Elk pijntje of ongemak kan leiden tot krabben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.