Logo image
Logo image

6 oorzaken van oogproblemen bij katten

3 minuten
Oogproblemen bij katten horen bij de meestvoorkomende redenen voor een bezoek aan de dierenarts en je kansen op een succesvolle behandeling zijn afhankelijk van vroege detectie.
6 oorzaken van oogproblemen bij katten
Luz Eduviges Thomas-Romero

Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero

Laatste update: 21 december, 2022

Katten kunnen van tal van oogproblemen last hebben, waarvan sommige vergelijkbaar zijn met die van honden. Oogproblemen bij katten en bij honden moeten als een spoedgeval worden beschouwd. Als je overmatig tranen, veranderingen in uiterlijk of overmatig knipperen opmerkt, dan moet je rechtstreeks naar de dierenarts gaan.

Het is gebruikelijk dat katten die aan oog- en gezichtspijn lijden een verlies van eetlust hebben. Het is daarom belangrijk om op eventuele veranderingen in eetgewoonten te letten. Controleer de ogen van je kat om te zien hoe ze er normaal uitzien. Op deze manier kun je het herkennen als er een probleem is.

1. Conjunctivitis, een van de meest voorkomende oogproblemen bij katten

Dit is het meestvoorkomende oogprobleem bij katten. Het is een ontsteking van het membraan dat de binnenkant van de oogleden en een deel van het oog bedekt. Dit leidt vaak tot tranende ogen of afscheiding in één of beide ogen.

Virale herpes is een veelvoorkomende oorzaak van conjunctivitis bij katten. Andere oorzaken zijn echter allergenen in hun omgeving, irriterende stoffen en bacteriële infecties.

Perzen en Himalayans hebben een gezichtsstructuur die gevoelig is voor het blokkeren van tranen, wat in waterige ogen resulteert. Bij deze rassen is het het beste om een geschikte oogdouche of medicatie te gebruiken om conjunctivitis in de eerste plaats te voorkomen.

2. Hoornvlieszweer

Some figure

Deze aandoening komt vooral veel bij kittens voor die veel buiten zijn. Over het algemeen worden zweren veroorzaakt door schade aan het hoornvlies. Het is mogelijk om dit soort schade te zien als je je kat ziet loensen of als er afscheiding, krassen, roodheid of zwelling rond het oog is.

Hoornvlieszweren veroorzaken af en toe een donkere, verkleurde plek op het oog. Dit is wat er gebeurt als het hoornvlies sterft.

3. Uveïtis

Dit is een ontsteking van de bloedvaten in het oog. Alle oorzaken zijn niet bekend, hoewel wordt aangenomen dat regelmatige ontstekingen of ernstige hoornvlieszweren een belangrijke factor kunnen zijn. Bijzondere signalen zijn de kleur of grootte van de iris of pupil, rode oogleden, lichtgevoeligheid, pijn of verlies van het gezichtsvermogen.

4. Glaucoom

Dit is een veelvoorkomend oogprobleem bij katten. Het wordt veroorzaakt door verhoogde vloeistofdruk in het oog, iets dat kan gebeuren door een slechte afvoer van vloeistof.

Wanneer dit gebeurt, oefent de opgehoopte vloeistof druk uit op de oogzenuw. Dit is de zenuw die visuele informatie naar de hersenen verzendt. Wanneer de druk te hoog wordt, dan raakt de zenuw beschadigd en kan dit blindheid veroorzaken.

5. Blindheid

Some figure

Er zijn verschillende dingen die tot blindheid kunnen leiden. Als er schade is aan het netvlies, dan kan de blindheid gedeeltelijk of volledig zijn. Deze aandoening kan een langzame verslechtering zijn, dus het is belangrijk om het vroegtijdig te detecteren.

Maak er dus een gewoonte van om veranderingen in de manier waarop je kat beweegt en speelt te observeren. Het is namelijk de enige manier om een oogprobleem vroegtijdig te stoppen.

Schade aan het netvlies kan het gevolg van hoge bloeddruk zijn, die problemen zoals hyperthyreoïdie, diabetes of nierziekte kan veroorzaken. Daarom zijn regelmatige bloeddrukcontroles bij de dierenarts belangrijk voor oudere katten om oogletsel te voorkomen.

6. Andere oorzaken van oogproblemen bij katten

Veel gezondheidsproblemen bij katten worden namelijk door andere ziekten veroorzaakt, die de behandeling en het beheer ingewikkelder kunnen maken. Secundaire oogaandoeningen kunnen door virale ziekten worden veroorzaakt zoals:

Kortom, net als bij de meeste gezondheidsproblemen, is je beste kans op vroege detectie door regelmatige controles bij de dierenarts, en dat is bij oogproblemen bij katten niet anders.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hernandorena, D. B. H., López, D. M. A. T., & Piñeiro, D. C. J. S. (2019). Enfermedades oculares de los animales de compañía. Asociación Cubana de Medicina Veterinaria. Editorial Universitaria. El Vedado, La Habana.
  • Tizard, I. R., & Martínez, R. P. (1998). Inmunología veterinaria (No. 636.0896079 T593 1995.). México^ eDF DF: McGraw-Hill Interamericana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.