Logo image
Logo image

6 genetische ziekten bij katten

4 minuten
In dit artikel vertellen we je over de meestvoorkomende genetische ziekten bij katten. Een aantal van de rassen die er meer kans op hebben om eraan te lijden, zijn onder andere de pers, siamees en maine coon katten.
6 genetische ziekten bij katten
Laatste update: 08 september, 2021

Experts bestuderen genetische ziekten om de voortplanting bij veel diersoorten te verbeteren. Bij honden, katten, paarden en andere levende wezens zijn ze een belangrijke factor bij de selectie voor het fokken en behouden van rassen. Om deze reden komen genetische ziekten bij katten dus veel voor.

Experts hebben ongeveer 60 genen en mutaties ontdekt die voor klinische aandoeningen bij katten verantwoordelijk zijn. Katten kunnen zelfs aan meer dan 300 genetische ziekten lijden, waarvan vele vergelijkbaar zijn met menselijke aandoeningen. In dit artikel vertellen we je alles wat je over de belangrijkste moet weten.

6 genetische ziekten bij katten

Wetenschappelijke vooruitgang in de kennis van het genoom van soorten maakt het mogelijk om de moleculaire grondslagen van verschillende genetische ziekten te identificeren. Experts bestuderen ze ook bij katten, aangezien dit ras mensen vergezelt en de gezondheid ervan in de diergeneeskunde een belangrijk punt is.

Dit maakt de ontwikkeling van genetische analyses voor diagnostische doeleinden mogelijk, nuttig om ziekten in asymptomatische monsters te bevestigen en voor de controle en eliminatie van genetische ziekten in een populatie. Dankzij deze technieken kunnen we voorkomen dat we exemplaren kruisen die drager van schadelijke mutaties zijn.

Helaas blijven een aantal ziekten vandaag de dag huiskatten treffen, afhankelijk van hun ras en genoom. Hier zijn de 6 meestvoorkomende erfelijke ziekten bij katten.

1. Polycysteuze nierziekte (PKD), de meestvoorkomende erfelijke ziekte bij katten

Some figure

Polycystische nierziekte is een autosomaal dominante genetische ziekte die onder meer Perzische katten en hun kruisingen, Birmese katten en Britse kortharen treft. Experts beschouwen het als de meestvoorkomende genetische ziekte bij katten, aangezien de Pers een van de populairste katten over de hele wereld is.

Deze aandoening veroorzaakt het verschijnen van kleine, gesloten, met vocht gevulde niercysten die men met een echografie kan detecteren. Na verloop van tijd groeien en vermenigvuldigen de cysten zich, dit tast de nierfunctie aan dit zorgt ervoor dat er uiteindelijk chronisch nierfalen ontstaat.

De kat kan zelfs met deze cysten geboren worden. Ze worden echter meestal door echografie gedetecteerd wanneer de kat ongeveer zes maanden oud is. Experts schatten dat tot 50% van de Perzische katten aan polycystische nierziekte zal lijden.

2. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)

Hypertrofische cardiomyopathie is de meestvoorkomende hartziekte bij huiskatten en wordt ook overgeërfd in rassen zoals de maine coon en de ragdoll. De aandoening zorgt ervoor dat de spierwanden van het hart van een kat dikker worden.

Een puntmutatie in het gen dat het eiwit van de vezels van de hartspier codeert, veroorzaakt deze cardiomyopathie. Katten met deze mutatie kunnen vervolgens op verschillende manieren worden beïnvloed. In feite resulteren de meest ernstige gevallen meestal in hartfalen.

3. Spinale musculaire atrofie (SMA)

Dit is een autosomaal recessieve aandoening die zich gewoonlijk manifesteert wanneer een kat 12 weken oud is. Neuronenverlies veroorzaakt skeletspieratrofie en zwakte bij de kat.

Symptomen variëren van een abnormale wandelgang en houding tot een onvermogen om te springen en klimmen, intolerantie uit te oefenen, gevoeligheid voor aaien over de rug en ook kortademigheid. Aangetaste katten kunnen volwassen worden, omdat de ziekte niet dodelijk is, zij het invaliderend. Zieke katten hebben dan hun hele leven speciale zorg nodig.

4. Progressieve retinale atrofie (PRA)

Aangetaste katten worden met een volledig normaal gezichtsvermogen geboren. Veranderingen in hun netvlies treden echter op wanneer ze ongeveer anderhalf tot twee jaar oud zijn. De staafjes, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het detecteren van beweging, nachtzicht en perifeer zicht, zullen dan geleidelijk degenereren. De fotoreceptorcellen worden ook aangetast.

Het uiteindelijke resultaat van de degeneratie van beide soorten fotoreceptoren is blindheid, die optreedt wanneer de aangetaste kat tussen de drie en vijf jaar oud is. Een aantal van de kattenrassen die het meest waarschijnlijk aan progressieve retinale atrofie lijden zijn onder andere de abessijn, somali, siamees, singapura en tonkinees.

5. Pyruvaat Kinase Deficiëntie

Een tekort aan het pyruvaatkinase-enzym in erytrocyten veroorzaakt dan erfelijke hemolytische anemie bij de abessijn, somali en gedomesticeerde kortharige katten. Het is een van de meest voorkomende erfelijke ziekten bij katten.

Het lichaam van de kat heeft dan niet genoeg gezonde rode bloedcellen om de verschillende weefsels van zuurstof te voorzien. Rode bloedcellen worden eerder dan normaal vernietigd, wat symptomen veroorzaakt zoals:

Het kan met bloedonderzoek worden opgespoord.

6. Gangliosidose

Some figure

Gangliosidose is een erfelijke neurodegeneratieve ziekte, veroorzaakt door een puntmutatie in een gen. Deze aandoening werd voor het eerst bij Siamese katten en vervolgens bij de korat beschreven.

Neurologische symptomen treden op wanneer de aangetaste katten drie en een halve maand oud zijn. De eerste zijn meestal lichte trillingen in het hoofd of de ledematen. Naarmate de ziekte voortschrijdt, lijden zieke katten aan abnormale wandelgang, blindheid en toevallen in het terminale stadium van de ziekte, wanneer ze ongeveer negen tot tien maanden oud zijn.

Dit zijn dus de 6 meestvoorkomende erfelijke ziekten bij katten. Als je een kat wilt kopen die tot een van de rassen behoort die we hierboven hebben genoemd, ga dan naar een vertrouwde fokker en lees ook over de mogelijke ziekten die ze in de loop van de tijd kan ontwikkelen. Lees daarnaast de genetische tests die op de markt verkrijgbaar zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Universidad Complutense de Madrid. Patologías hereditarias en la especie felina.
  • Patologías hereditarias en el gato. Sevane N, Dunner S. Laboratorio de Genética. Dpto. de Producción Animal. Facultad de Veterinaria, UCM.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.