12 tekenen dat je hond kanker kan hebben
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Samuel Sanchez
Volgens het veterinaire portaal VCA Ziekenhuizen (Engelse link), krijgt 1 op de 4 honden tijdens zijn leven een of andere vorm van kanker. Kwaadaardige gezwellen zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken bij honden. Meer dan de helft van de oudere honden heeft een tumor in hun laatste levensfase. Er zijn veel tekenen die erop wijzen dat je hond kanker zou kunnen hebben en hier vertellen we je erover.
Het is een onaangenaam onderwerp voor ons als baasjes. Toch is het nodig om te benadrukken dat de snelheid waarmee kanker verschijnt bij honden en bij mensen erg op elkaar lijkt. Het is onze plicht om de vroege tekenen van een kwaadaardige tumor in het lichaam van het huisdier op te sporen, want een tijdige behandeling kan voor het dier het verschil betekenen tussen leven en dood. Lees verder.
Wat is kanker en hoe manifesteert het zich bij honden?
Zoals de NIH geeft, verwijst de term “kanker” naar een groep ziekten die gekenmerkt worden door de buitensporige groei van bepaalde cellen. Met andere woorden, een cellijn lijdt aan een genetische mutatie in zijn DNA. Daardoor groeit hij sneller dan normaal en niet sterft als hij geraakt wordt, wat tumorvorming in de hand werkt.
De tumor wordt als kwaadaardig of kankerachtig beschouwd als hij het vermogen heeft om ongebreideld te groeien en zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden. Als kankercellen via het bloed of het lymfestelsel naar andere organen van het dier reizen, is het mogelijk dat zich een secundaire tumor vormt in een ander weefsel dan het oorspronkelijke, een toestand die metastase heet.
Zoals we al zeiden, heeft tot 50% van de oudere honden een of andere vorm van kanker. Leer met ons de tekenen van een kwaadaardig neoplasma bij je huisdier op te sporen, want als het over tumoren gaat, is de snelheid van de diagnose een bepalende factor.
12 tekenen dat je hond kanker kan hebben
1. Knobbels die onder de huid groeien
Hoewel een massa onder de huid niet altijd een teken is dat je hond kanker heeft, vereist het in alle gevallen onmiddellijke diergeneeskundige aandacht. Hoe het ook zij, opgemerkt moet worden dat de meeste knobbels bij honden lipomen zijn – goedaardige en onschadelijke vetgezwellen bij het dier.
Minder dan de helft van de knobbels op de huid van een hond zijn kwaadaardig van aard.
2. Abnormale geuren
Het is heel gewoon dat je hond een beetje stinkt (vooral uit zijn mond). Een slechte adem bij honden kan echter een aanwijzing zijn voor mondkanker, vooral als het gepaard gaat met bloedingen en moeite met bijten.
3. Abnormale afscheiding
Vieze geuren bij honden komen zeer vaak voor. Wat echter nooit normaal is, is dat ze ook purulente afscheidingen vertonen die uit de mond, de ogen, de oren of het rectum komen. Dit wijst erop dat er een infectie in een of ander weefsel zit. Die kan op zijn beurt voortkomen uit de laesies die veroorzaakt worden door een kankergezwel. Dit klinische teken duidt op een ernstige veterinaire noodsituatie.
Pus is een aanwijzing dat het immuunsysteem van het dier een infectie bestrijdt.
4. Abdominaal opgeblazen gevoel
Een langdurig abdominaal opgeblazen gevoel is een van de duidelijkste tekenen dat je hond kanker heeft. Een tumor in het buikvlies of in verschillende organen kan een ophoping van vocht veroorzaken, waardoor de darmen van het dier opzwellen. Buiten neoplasma’s wijst dit klinische teken ook op bepaalde darmproblemen.
5. Onverklaarbaar gewichtsverlies
Net als bij mensen is onverklaarbaar gewichtsverlies bij honden vaak een teken van kanker of een ander systemisch probleem. Als je je hond goed voedt en je ziet zijn ribben steeds duidelijker, moet je onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Het kan zijn dat zijn dieet niet toereikend is of dat hij een ernstige aandoening heeft.
6. Hoesten
Primaire tumoren in de longen van honden zijn heel zeldzaam, maar ze leiden bijna altijd tot een of andere vorm van kanker aan de luchtwegen. Hoesten is een van de eerste symptomen bij dit soort medische aandoening. Het lichaam van het dier probeert een vreemd element op te hoesten om goed te kunnen ademen (in dit geval de tumor).
7. Moeite met ademhalen
Moeite met ademhalen bij honden kan een aanwijzing zijn voor longkanker of dat een tumor in een ander deel van het lichaam schadelijke effecten in de borstholte veroorzaakt. In de ernstigste gevallen leidt het onvermogen om voldoende zuurstof te krijgen tot een toestand die cyanose genoemd wordt.
Bij cyanose worden sommige weefsels van de hond (zoals het tandvlees) blauwachtig door een tekort aan zuurstof.
8. Futloosheid en depressie
Dit is een van de belangrijkste tekenen dat een hond kanker kan hebben, maar het is nogal subjectief. Alleen de eigenaar weet hoe energiek zijn hond was voordat dit begon te gebeuren. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat honden in een relatief versneld tempo ouder worden. Het is dan ook mogelijk dat de vermoeidheid alleen met het verstrijken van de tijd gepaard gaat.
In elk geval wil een gezonde oudere hond nog steeds spelen en bewegen. Dat gaat uiteraard langzamer en met meer pauzes. Als hij nergens meer enthousiast over is, weinig uit zijn mand komt, of moeite heeft zich te bewegen, heeft hij hoogstwaarschijnlijk een musculoskeletaal of systemisch probleem dat behandeld moet worden.
9. Moeite met eten en slikken
Zoals we al eerder zeiden, kan een hond die niet goed bijt en slikproblemen heeft heel goed mond- of slokdarmkanker hebben. Dit laatste type neoplasma gaat ook vaak gepaard met braken, dysfagie, en ptyalisme (overmatige afscheiding van speeksel).
10. Veranderingen in uitscheidingsgedrag
De “tijd om naar het toilet te gaan” en de consistentie van de uitwerpselen van de hond vertellen ons veel over zijn algemene gezondheid. Zo is diarree meestal een aanwijzing voor gastro-enteritis.
Chronische constipatie wijst juist op het bestaan van een verstopping of onevenwichtigheid in het darmkanaal van de hond. Ook de aanwezigheid van bloed in hun ontlasting kan wijzen op kanker en andere ernstige gezondheidsproblemen.
11. Bewijs van pijn
Als een hond pijn heeft, kan hij dat vocaliseren en meer dan gewoonlijk zielig jammeren. Hij zal ook rusteloos zijn, verdrietig, en je voortdurend opzoeken. Het is niet nodig dit punt verder uit te werken. Elke eigenaar weet heel goed of er iets niet in orde is met zijn huisdier door alleen maar naar de ogen te kijken.
12. Wonden die niet genezen
Een van de tekenen van kanker bij een hond wordt gezien in genezingsproblemen. Je hond kan een wond krijgen en die geneest niet. Of misschien verschijnen er zweren en blauwe plekken zonder duidelijke reden. Deze tekenen zijn typisch voor hematologische aandoeningen, waaronder de bekende en gevreesde leukemie.
Zoals je ziet zijn de tekenen van kanker bij honden veel en vaak atypisch. Hoogstwaarschijnlijk kan elk van de bovengenoemde verschijnselen het gevolg zijn van een infectie of een specifieke acute medische aandoening.
Het is echter de plicht van de eigenaar om in alle gevallen het ergste te vermoeden en een nauwkeurige diagnose te zoeken. Als we het over de diagnose van tumoren hebben, telt elke seconde en snel ingrijpen verhoogt de kans op overleven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- What is cancer? VCA Hospitals. Recogido a 23 de agosto en https://vcahospitals.com/know-your-pet/what-is-cancer
- Dog Cancer – Symptoms, Diagnosis & Treatment, Countryside. veterinary clinic. Recogido a 23 de agosto en https://www.countrysideveterinaryclinic.org/services/dogs/dog-cancer
- Khanna, C., Lindblad-Toh, K., Vail, D., London, C., Bergman, P., Barber, L., … & Withrow, S. (2006). The dog as a cancer model. Nature biotechnology, 24(9), 1065-1066.
- Mulligan, R. M. (1975). Mammary cancer in the dog: a study of 120 cases. American journal of veterinary research, 36(9), 1391-1396.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.