Logo image
Logo image

Tips om van uitwendige parasieten af te komen

4 minuten
Honden komen veel buiten, snuffelen aan alles, en hebben zo een grote kans om uitwendige parasieten op te lopen. Wat kun je hieraan doen? Lees het hier!
Tips om van uitwendige parasieten af te komen
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Een van de belangrijkste vormen van preventieve zorg voor een hond, is het voorkomen en behandelen van uitwendige parasieten. Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer je de behandelingen toepast. Het idee is om snel een positief resultaat te bereiken, zonder het welzijn van je omgeving en je huisdier in gevaar te brengen.

Uitwendige parasieten

Uitwendige parasieten, of ectoparasieten, kunnen het uitwendige deel van het lichaam van alle dieren aantasten, of het nu gaat om wilde dieren of huisdieren.

Ze hebben echter vooral invloed op zoogdieren. Het basisdoel van de parasieten is om voedsel te vinden en zichzelf te beschermen tegen bedreigingen en roofdieren uit hun omgeving.

Ectoparasieten krijgen de voedingsstoffen die nodig zijn voor hun overleving via het bloed van het dier. Ze veroorzaken daardoor echter een ernstig tekort in het lichaam van het getroffen dier.

De bekendste voorbeelden van uitwendige parasieten die onze huisdieren aanvallen zijn vlooien en teken. Deze twee kleine indringers behoren tot twee verschillende families.

De eerste groep ectoparasieten bestaat uit de subklasse Acari, vertegenwoordigd door teken en mijten. De tweede groep is de subklasse Insecta. Hieronder vallen vlooien, luizen, phlebotomus, muggen en vliegen.

Some figure

Naast het veroorzaken van jeuk, veroorzaken deze parasieten ook ernstigere gezondheidsproblemen. Bovendien kunnen ze ernstige ziekten veroorzaken als ze niet goed worden behandeld. Onder de belangrijkste problemen de dieren kunnen ervaren vinden we bijvoorbeeld:

  • cutane laesies, die gepaard gaan met jeuk, roodheid en ontstekingen
  • allergische processen die voortkomen uit een immunologische reactie op een virus of bacterie
  • infecties veroorzaakt door bacteriën en schimmels die zich kunnen vermenigvuldigen in wonden
  • ze kunnen fungeren als drager voor de overdracht van ernstige ziekten, zoals leishmania, filaria, ehrlichiosis en nog veel meer

Ze vormen ook een belangrijke zoönotische factor, omdat ze verschillende soorten kunnen besmetten, waaronder de mens, en een massale verspreiding van besmettelijke ziekten kunnen veroorzaken.

Praktisch advies om van externe parasieten af te komen

1. Versterk de bescherming van je huisdier in de zomer

Ectoparasieten kunnen lang overleven onder minder ideale omstandigheden, maar hun optimale ontwikkeling vindt plaats in warmere en meer gematigde klimaten. De grootste populaties bevinden zich dan ook in tropische en subtropische landen, maar ook in Nederlands komen ze tijdens de zomermaanden veel voor.

Daarom is het belangrijk om de behandeling van parasieten te beginnen of te versterken voordat de zomer aanbreekt. Het is een goed idee om antivlooien- en antitekenproducten te gebruiken tijdens baden en/of om anti-parasietenhalsband te gebruiken tijdens de wandelingen buiten.

2. Voer regelmatig een behandeling tegen parasieten uit

Het belangrijkste bij de behandeling van uitwendige parasieten is het bijhouden van het behandelingsschema. De producten zijn slechts gedurende een bepaalde periode effectief. Als deze periode voorbij is, is het dier weer volledig blootgesteld aan micro-organismen.

Het is raadzaam om de middelen minimaal twee keer per jaar toe te passen. Voor het aanbrengen volg je de aanbevelingen van je dierenarts en de fabrikant.

3. Kies kwaliteitsproducten

De kwaliteit van de producten die je gebruikt is net zo belangrijk als de planning. Het is het beste om samen met je dierenarts te beslissen welk product en in welke dosering je het op je huisdier gaat gebruiken. Het is essentieel dat het product is goedgekeurd door de gezondheids-, sanitaire en diergeneeskundige organisaties.

4. Het elimineren van uitwendige parasieten als je hond zwanger is

Zwangere honden hebben specifieke zorg nodig. Het is belangrijk om van uitwendige parasieten af te komen, voordat de puppy’s worden geboren om elke vorm van besmetting te voorkomen. De dierenarts kan je helpen met de verzorging van je hond door de behandeling uit te voeren in deze gevoelige periode.

5. Het verwijderen van uitwendige parasieten bij puppy’s

Je kunt puppy’s voor parasieten behandelen vanaf dat ze twee dagen oud zijn. Het is belangrijk om een product te kiezen dat speciaal voor puppy’s is ontworpen, omdat het zo zijn gemaakt dat ze het kleine lichaam dat nog in ontwikkeling is niet vergiftigen.

6. Versterkte hygiëne

Als je een huisdier hebt, is het noodzakelijk dat je je huis goed schoonhoudt. Om de verspreiding van parasieten te voorkomen, is het vooral nodig dat je aandacht besteedt aan de hoeken en de donkere kleine ruimtes. Daarin verzamelt zich afval en kunnen parasieten zich”verstoppen.”

Some figure
Fotograaf: Scott Horvath

7. Knip en borstel de vacht van je huisdier

Parasieten geven de voorkeur aan verborgen en donkere plekken om zich te “verstoppen” en te reproduceren. Daarom groeien ze sneller op de rug van honden met lang haar. Wij raden je aan de vacht van je huisdier minstens één keer per jaar te knippen. Doe het bij voorkeur in de zomer.

Het is ook een goede gewoonte om je hond een tot twee keer per week te borstelen. Dit voorkomt dat hun vacht zich ophoopt na het verharen.

Deze verzorging is belangrijk om te zorgen dat je je huisdier ontdoet van uitwendige parasieten zonder dat dit zijn gezondheid schaadt. Bovendien is een behandeling essentieel voor het behoud van hun welzijn en de kwaliteit van hun leven.

Bron van het uitgelichte afbeelding: Jeff Ro

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.