Logo image
Logo image

Febantel voor katten: toepassing, dosering en bijwerkingen

4 minuten
Febantel voor katten is een antiparasitair geneesmiddel dat gebruikt wordt bij intestinale parasietenbesmettingen. Leer hoe het werkt.
Febantel voor katten: toepassing, dosering en bijwerkingen
Laatste update: 16 december, 2021

Als je kat ooit behandeld is tegen inwendige parasieten, heb je misschien wel eens gehoord van febantel voor katten. Dit middel wordt meestal voorgeschreven samen met andere, ook antiparasitaire medicijnen, zoals praziquantel of pyrantel.

In dit artikel vind je een tabblad met alle basisinformatie die je over dit middel moet weten, samen met de eigenschappen en contra-indicaties. Lees verder en kom meer te weten.

Wat is febantel voor katten?

Febantel is een werkzaam bestanddeel dat werkt als een breedspectrum antiparasiticum, wat betekent dat het alleen werkzaam is tegen gastro-intestinale en pulmonale nematoden en cestoden. Dierenartsen schrijven het bij allerlei diersoorten voor, niet alleen bij katten. Juist vanwege dit algemene effect op inwendige aantastingen.

Febantel is een probenzimidazol dat in de lever gemetaboliseerd wordt. Als het de lever bereikt, breekt het lichaam het daar af tot fenbendazol en oxfendazol. Dit zijn stoffen met anthelmintisch vermogen. Met andere woorden, die werkzaam zijn bij het uitroeien van wormachtige parasieten.

Dit middel doodt de parasieten niet rechtstreeks, maar verandert hun spijsverteringsstelsel door het structurele eiwit van het spijsverteringsstelsel (tubuline) te vernietigen. Op deze manier sterven ze uiteindelijk omdat ze de voedingsstoffen die ze van hun gastheer parasiteren niet meer kunnen metaboliseren. Febantel kan niet als preventief antiparasitair middel gebruikt worden.

Some figure

Gebruik van febantel voor katten

Febantel wordt aanbevolen bij aantasting door haakwormen (hookworms of uncinaria), rondwormen (Toxocara cati in het geval van de soort in kwestie), zweepwormen (Trichuris trichiura), of lintwormen. Over het algemeen worden deze parasieten en hun eitjes via de ontlasting uitgescheiden. Daardoor zijn ze onder de microscoop zichtbaar.

Febantel valt niet alleen volwassen parasieten aan – het is ook werkzaam tegen larven en eitjes.

Hoewel het toekomstige besmettingen niet zal voorkomen, kan je dierenarts febantel in het ontwormingsschema opnemen. Het wordt het vaakst voorgeschreven bij jonge katten en katten die toegang hebben tot de buitenlucht, omdat ze daar gemakkelijker inwendige parasieten besmet kunnen raken.

Hoe wordt febantel toegediend?

Febantel wordt altijd oraal toegediend en na de dagelijkse voeding. Als de katachtige moeilijk hanteerbaar is, kun je proberen de pil in het voedsel te verwerken, hoewel de dieren de neiging hebben het snel op te merken.

Omdat febantel alleen werkzaam is tegen parasieten, kan het nodig zijn de behandeling te herhalen als de kat nog steeds risico loopt op herbesmetting.

Dit middel wordt snel geabsorbeerd. Het bereikt de bloedbaan binnen 6 tot 12 uur. Als je het tijdens een maaltijd geeft, blijft het nog enige tijd in de maag. Daardoor komt het langzaam vrij en is de werkingsduur langer.

Dosering

Febantel voor katten is verkrijgbaar in pilvorm en als orale suspensie. De dosis is 10 milligram per kilogram diergewicht gedurende 3 dagen. De berekening van de dosering voor elke patiënt moet een dierenarts doen. Die hangt namelijk af van het gewicht van het dier, het stadium van de besmetting, en de toediening van andere medicijnen.

Het meest gebruikelijk is dat de dierenarts febantel samen met andere medicijnen (Engelse link) voorschrijft. De twee meestvoorkomende zijn de volgende:

  • Praziquantel: Beschadigt de weefsels van parasieten, net als febantel, en remt hun opname van glucose om hun dood te bespoedigen.
  • Pyrantel: Dit werkt door de parasiet te immobiliseren door zijn zenuwimpulsen te blokkeren.

Contra-indicaties voor febantel bij katten

Febantel wordt niet aanbevolen voor drachtige katten en kittens die minder dan een kilo wegen. Dit middel komt echter niet via de moedermelk terecht, dus zogende katten kunnen het veilig voor hun kittens innemen.

Bijwerkingen

Dit middel is vrij veilig voor katten en er is 15 maal de aanbevolen dosis nodig om vergiftiging te veroorzaken. Bovendien geeft het geen wisselwerkingen met andere anthelmintica die gewoonlijk bij dezelfde behandeling worden voorgeschreven.

Bij overmatige accidentele inname kunnen bij de katachtige vergiftigingsverschijnselen optreden. De meestvoorkomende zijn de volgende:

Gebruik nooit febantel-preparaten voor honden bij katten. Hoewel het werkzame bestanddeel hetzelfde is, is het berekenen van de dosering veel moeilijker en verhoogt het risico op vergiftiging. Geef je kat in het algemeen nooit medicijnen zonder voorschrift van een dierenarts.

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van febantel voor katten

Dit artikel is bedoeld om te informeren, niet om een diagnose te stellen of een behandeling te geven. In het geval dat je vermoedt dat je kat een parasitaire besmetting zou kunnen hebben, is de juiste handelwijze een bezoek aan je dierenarts brengen.

Let op de gebruikelijke symptomen van een parasitaire besmetting, zoals diarree of gewichtsverlies. Het dier zal vaak gewoon blijven eten (of zelfs meer) en toch gewicht verliezen.

Some figure

De meeste van deze parasieten kun je vrij gemakkelijk voorkomen. Dat doe je door je strikt aan het schema van ontworming en inentingen te houden. Hoewel je kat nog steeds een infectie of ziekte kan oplopen (vooral als ze katten ook buiten komen), zal het altijd minder vaak voorkomen als hun lichaam beschermd is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vásquez Turriago, C. L. A. (2019). Protocolos de desparasitación de mascotas y percepción de propietarios frente al riesgo zoonótico en la ciudad de Bogotá. https://ciencia.lasalle.edu.co/. Recuperado 23 de noviembre de 2021, de https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1082&context=maest_ciencias_veterinarias
  • García Soto, M. (2014). Helmintos y protozoos gastrointestinales de gatos (Felis catus) de la ciudad de Santiago, Chile.
  • Scorza, A. V., Radecki, S. V., & Lappin, M. R. (2006). Efficacy of a combination of febantel, pyrantel, and praziquantel for the treatment of kittens experimentally infected with Giardia species. Journal of feline medicine and surgery8(1), 7-13.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.