Selegiline bij honden: dosering, gebruik en bijwerkingen
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
Selegiline wordt bij honden en mensen gebruikt om de niveaus van verschillende neurotransmitters te regelen. Dankzij dit middel heeft het verschillende voordelen tegen geestesziekten, zoals de ziekte van Parkinson (bij mensen) en geriatrische cognitieve stoornissen (bij honden).
Dit middel heeft een groot latent potentieel om de kwaliteit van leven van oudere honden te verbeteren. Bovendien wordt het gekenmerkt door heel weinig bijwerkingen, wat onaangename ervaringen voor het huisdier helpt voorkomen. Lees verder en leer meer over selegiline voor honden.
Wat is selegiline?
Selegiline is een geneesmiddel dat tot de klasse fenylethylamine behoort, zodat zijn chemische structuur enigszins lijkt op die van de neurotransmitter aminen.
Dankzij dit kan het zich binden aan monoamine oxidases type B (MAO-B), dat zijn enzymen die belast zijn met het oxideren en afbreken van serotonine, noradrenaline en dopamine.
Wat is het werkingsmechanisme?
Bij lage doses bindt selegiline zich onomkeerbaar aan monoamine oxidases type B. Dit betekent dat ze hen verhinderen neurotransmitters te vernietigen en te oxideren, zodat de hoeveelheid dopamine, noradrenaline en serotonine toeneemt. Bijgevolg treden er veranderingen op in de hersenschors die neurostimulerende en neuroprotectieve effecten hebben.
Drug presentaties
Selegiline komt meestal in tablet- of capsulevorm, maar er zijn ook transdermale patches en vloeibare oplossingen. Afhankelijk van de behoefte van de hondachtige patiënt zal de dierenarts voor elk geval het meest geschikte formaat aanbevelen.
Hoe helpt selegiline bij honden?
Selegiline bij honden wordt voorgeschreven om vooral het cognitieve disfunctiesyndroom bij geriatrische patiënten te behandelen. Deze aandoening verschijnt als een neurodegeneratief probleem dat verergert met de leeftijd en sterk lijkt op de ziekte van Alzheimer.
Eenvoudig gezegd vermindert en atrofieert het cognitieve dysfunctie syndroom bij geriatrische honden verschillende delen van de hersenen. Als gevolg daarvan beginnen huisdieren gedragsproblemen te vertonen die verergeren naarmate ze ouder worden. Hoewel er geen genezing als zodanig is, is selegiline een van de eerste medicijnen die goedgekeurd zijn om de progressie ervan te verminderen.
Bovendien wijzen sommige studies erop dat selegiline ook geschikt is voor de behandeling van canine hyperadrenocorticisme van hypofysaire oorsprong. Het werkt echter alleen goed in gevallen waar de overmatige secretie van ACTH hormonen samenhangt met een tekort aan dopamine, anders heeft het geen positief effect.
Geschikte dosering
De aanbevolen dagelijkse dosis selegiline voor honden ligt gewoonlijk tussen 0,5 en 1 milligram per kilo lichaamsgewicht. Dierenartsen beginnen de medicatie echter meestal met lagere doses en verhogen die naarmate de behandeling vordert. In feite is het mogelijk de frequentie waarmee het ingenomen wordt te verhogen, maar alleen als er in de eerste dagen van de behandeling geen verbetering te zien is.
Doorgaans moet de toediening van dit middel eenmaal per dag en ‘s morgens gebeuren. Dit helpt honden met circadiane cyclus stoornissen om hun slaap te beginnen reguleren. Het is echter het beste de aanwijzingen van de dierenarts op te volgen, want elk geval is anders en dezelfde aanwijzingen zijn niet altijd nodig.
Bijwerkingen
Een van de voordelen van selegiline is dat het weinig of geen bijwerkingen heeft bij honden. Toch is het mogelijk dat sommige optreden, en zelfs vrij ernstig worden. De volgende bijwerkingen zijn het meest bekend:
- Braken
- Diarree
- Desoriëntatie
- Verwarring
- Agressie
- Repeterende bewegingen
- Trillingen door het hele lichaam
- Een verlies van eetlust
- Ernstige pijn (een teken van gevaar)
Mocht een van de bijwerkingen optreden, dan is het het beste de medicatie te staken en het huisdier mee te nemen voor consultatie bij de dierenarts. De effecten van selegiline houden na ongeveer 24 uur op, hoewel het bij sommige honden met nier- of leverproblemen langer kan aanhouden.
Contra-indicaties
Selegiline mag niet toegediend worden aan honden die meperidine of andere opioïde medicijnen gebruiken. Evenzo wordt het gebruik samen met antidepressiva of selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) niet aanbevolen.
Het is belangrijk dat, voordat met een behandeling met selegiline begonnen wordt, alle medicijnen die de hond gebruikt met de dierenarts besproken worden. Dit zal de dierenarts helpen te beslissen of dit geneesmiddel het meest geschikt is voor je geval, of voor een ander te kiezen. Bedenk dat het leven van je huisdier op het spel staat, dus verberg deze informatie nooit.
Bedenk ook dat de dierenarts de enige is die de behandeling van honden met selegiline kan voorschrijven en begeleiden. Een diagnose is van essentieel belang om de gezondheidstoestand van je huisdier en de geschiktheid van het geneesmiddel te kennen. Als je dat niet doet kan dat hun toestand verergeren. Vermijd dus zelfmedicatie voor je huisdier en als je vragen hebt, raadpleeg dan een deskundige.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Regaño Otal, L., & Loste Montoya, A. (2019) Actualización del hiperadrenocorticismo canino. (Trabajo de fin de grado, Universidad Zaragoza)
- Ginel, P. & Lucena, R. (2002) Interés de la selegilina en el tratamiento del hiperadrenocorticismo canino de origen hipofisario. Clin Vet Pequeños Anim, 22(1), 27-31.
- González-Martínez, Á., Rosado, B., García-Belenguer, S., & Suárez, M. (2012). Síndrome de disfunción cognitiva en el perro geriátrico. Clínica veterinaria de pequeños animales, 32(3), 0159-167.
- Gallego, D., Figueroa, J., & Orozco, C. (2010). Síndrome de disfunción cognitiva de perros geriátrico. Revista MVZ Córdoba, 15(3).
- Campbell, S., Trettien, A., & Kozan, B. (2001). A noncomparative open-label study evaluating the effect of selegiline hydrochloride in a clinical setting. Vet Ther, 2(1), 24-39.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.