Logo image
Logo image

Hoeveel medicijnen moet je je hond geven?

3 minuten
Als we het hebben over de dosering van geneesmiddelen, is weten hoeveel medicijnen we onze huisdieren moeten toedienen van fundamenteel belang. Vandaag leggen we uit hoe je kunt berekenen hoeveel medicijnen je je hond moet geven.
Hoeveel medicijnen moet je je hond geven?
Juan Pedro Vazquez Espeso

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Juan Pedro Vazquez Espeso

Laatste update: 07 november, 2022

Posologie is een tak van de farmacologie die verantwoordelijk is voor het bestuderen van doseringen van medicijnen die een patiënt zou moeten krijgen om de therapeutische hoeveelheid te bereiken en bijwerkingen te minimaliseren. In het geval van diergeneeskunde is weten hoeveel medicijnen je je hond moet geven cruciaal. Dat komt omdat dieren er in alle soorten en maten zijn.

Telkens als je hond lijdt aan een of andere aandoening waarvoor medicijnen nodig zijn, moet je weten hoe je de juiste hoeveelheid berekent. Vandaag vertellen we je alles wat je moet weten.

Posologie bij medicijnen

Zonder twijfel dacht je arts de laatste keer dat hij of zij je medicijnen voorschreef niet aan je gewicht. Dat komt meestal omdat volwassen mensen de neiging hebben om in een algemeen grootte- en gewichtsbereik te vallen. Daarom hoeven artsen meestal geen precieze berekeningen te maken om de juiste hoeveelheid voor te schrijven.

Als het echter om honden gaat, werken dierenartsen met verschillende gewichtsstandaards. Deze variëren van slechts één kilo of minder, tot 70 kilo of meer. Daarom is weten hoe je de exacte hoeveelheid moet berekenen van levensbelang om een goede behandeling te garanderen. Ga maar na – de grootste hond kan meer dan 70 keer zo groot zijn als de kleinste.

Een pil voor een mastiff is bijna net zo groot als het hoofd van een chihuahua.

Some figure

Hoeveel medicijnen moet je je hond geven?

In het algemeen, behalve voor kankerbehandelingen die afhankelijk zijn van het lichaamsoppervlak, zijn de meeste farmaceutische doseringen afhankelijk van het totale gewicht van een hond. Daarom is weten hoeveel je hond ongeveer weegt fundamenteel als het gaat om welke behandeling dan ook.

Soms lijkt het gemakkelijk om het te raden. Maar bij honden met lang en volumineus haar, of die robuust en gespierd zijn, kan je gok er ver naast zitten. Daarom, en bij wijze van protocol, zal je dierenarts je hond regelmatig willen wegen.

Als je eenmaal weet hoeveel je hond weegt, hoef je alleen maar te kijken welke dosering overeenkomt met dat gewicht. Je kunt meestal de hoeveelheid medicijn berekenen die je je hond moet geven door op de bijsluiter te kijken.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat de totale dosis van een medicijn 0,1 mg is. Dus, als je hond 7 kilo weegt, moet je hem 0,9 milligram geven. Maar als je hond  65 kilo weegt, moet je hem 6,5 milligram toedienen.

Hoeveel keer per dag?

Het aantal keren dat je de medicijnen per dag moet toedienen staat ook op de bijsluiter. Vaak kom je de volgende afkortingen tegen:

  • SID of QD: van het Latijnse semel in die of quaque die, wat één keer per dag betekent.
  • BID: bis in die, of twee keer per dag.
  • TID: ter in die, wat, zoals je misschien al geraden hebt, drie keer per dag betekent.

Er zijn meer afkortingen, maar voor de meeste medicijnen zijn tussen de één en drie doses per dag nodig.

Hoe medicatie te verdelen

Dit antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. De meeste fabrikanten van medicijnen voor dieren zijn zich bewust van deze bijzonderheden. Daarom zijn veel medicijnen er al in kleine, middelgrote en grote versies.

Deze maatvariatie in pillen maakt het veel gemakkelijker als het tijd is om medicijnen toe te dienen. Het is immers niet alleen een kwestie van weten hoeveel medicijnen je je hond moet geven, maar ook van het correct toedienen ervan. Pillen hebben die precies de juiste maat hebben voor een hond maakt het werk van de dierenarts veel gemakkelijker.

Soms echter bestaat het medicijn dat een hond nodig heeft niet in een veterinaire versie. In deze gevallen is het tijd om je tot menselijke geneesmiddelen te wenden.

Op dit punt worden de dingen wat ingewikkelder. Je vindt het misschien vervelend om een pil in 24 stukjes te moeten snijden voor je hond van 2 kilo. Maar oefening baart kunst…

Some figure

We zijn er zeker van dat bovenstaande informatie nuttig zal zijn om te weten hoeveel medicijnen je je hond moet geven. Onthoud, voorzichtig zijn in dit opzicht is cruciaal als het gaat om de gezondheid en het welzijn van je hond.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Consejo General de Colegios Oficiales de Farmaceúticos. (2016) Dispensación y suministro de medicamentos de uso animal. Recuperado el 20 de enero de 2022, disponible en: https://www.sefac.org/sites/default/files/sefac2010/private/documentos_sefac/documentos/Gu%C3%ADa_Disp_Med_UAnimal.pdf
  • Salud Madrid-Comunidad de Madrid (2015) Estandarización de abreviaturas, símbolos y expresiones utilizados en la prescripción y la administración de medicamentos de la Comunidad de Madrid. Recuperado el 21 de enero de 2022, disponible en: http://www.madrid.org/bvirtual/BVCM017661.pdf
  • Keszler, P. J. (2015). The use of human drugs off-label in animal health: the value of making an animal approved drug product and the public’s opinion (Doctoral dissertation, University of Georgia).
  • Bishop, Y. (2000). The veterinary formulary (No. Ed. 5). Pharmaceutical Press.
  • Steneroden, K. (2014). Veterinary Drug Formulary. Buckhorn Veterinary Practice. Recuperado el 26 de octubre de 2022, disponible en: https://wwwcf.cvmbs.colostate.edu/aphi/web/outreach/Veterinary%20Drug%20Formulary2014%20English.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.