Pup met de hik: hoe het te behandelen
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Het is volkomen normaal dat een pup de hik krijgt. Deze onvrijwillige samentrekking van hun middenrif kan worden veroorzaakt doordat ze te veel hebben gegeten of constant bewegen.
Hoewel de hik vervelend is, verdwijnt het meestal na een paar minuten. Het kan echter een tijdje aanhouden, zelfs een hele dag. Hieronder lees je hoe je de hik van je pup kunt behandelen.
Om dit probleem op te lossen, moet je eerst analyseren wat voor soort hik de pup heeft en waardoor het veroorzaakt word. De hik kan bij een pup verschillende oorzaken hebben. Er kunnen zelfs twee of meer dingen zijn die het veroorzaakt, waardoor je pup gevoeliger wordt en vatbaarder wordt voor de hik:
- De kou: vooral bij kleine rassen zoals poedels of chihuahua’s.
- Te snel eten of drinken.
- Stressvolle situaties, angst of vermoeidheid.
- Weigeren van bepaalde voedingsmiddelen.
Hoe je kunt voorkomen dat je hond de hik krijgt
Een van de meestvoorkomende oorzaken van de hik is de kou. Pups hebben dekens nodig die ze warm houden tegen de kou van de grond. Je moet er vooral voor zorgen dat hun borst en buik tegen de kou worden beschermd.
Een aantal kleine honden moeten te allen tijde tegen wind en koud weer beschermd worden. Door je pup kleding aan te trekken, kan hij zijn lichaamswarmte behouden.
De tweede reden waarom een pup de hik kan krijgen, is als hij te snel eet. Er zijn manieren om te voorkomen dat je honden op die manier eten en het is niet nodig om ze naar een hondenopvang te brengen, omdat ze kunnen leren geduldig te zijn en hun voedsel langzaam thuis te eten.
De typische manier om het een pup te leren is om zijn voer in zes porties te verdelen en dertig seconden tussen elk portie te wachten. Stressvolle situaties kunnen ook de hik bij een pup veroorzaken.
Welke andere oorzaken zijn er
Als een pup de hik heeft, dan moet je alle mogelijkheden evalueren. Als het niet door het eten of het koude weer wordt veroorzaakt, dan moet je ervan uitgaan dat hij ergens bang voor was of dat hij chronische stress heeft.
In het laatste geval, als de hik onbehandeld blijft, dan kan het andere ziekten bij je huisdier veroorzaken. Als je niet kunt achterhalen wat zijn stress veroorzaakt, dan moet je een specialist in hondenpsychologie raadplegen.
Een slechte spijsvertering of het eten van voedsel dat je pup niet verdraagt, kan ook de hik veroorzaken. Dit kan worden bepaald door te kijken naar wat je pup de dag ervoor heeft gegeten.
Soms eten jonge honden alles wat ze kunnen pakken. Een giftige plant, een stuk plastic of iets anders dat normaal niet in hun dieet zit, kan onder andere maagproblemen en de hik veroorzaken.
Wat kan ik doen om de hik van mijn pup te behandelen?
De hik is in feite een natuurlijke reactie bij honden. Het is een sporadische samentrekking van het middenrif die de maag helpt om gassen te verwijderen. Het is ook een soort ‘massage’ voor eventueel ongemak in de slokdarm.
De hik brengt ook de zenuwcoördinatie in evenwicht die de middenriffuncties articuleert. Ze worden soms met ademhalingsproblemen verward die net zo klinken. Als je hond vaak de hik krijgt, dan moet je met hem naar de dierenarts.
Pups kunnen bang worden als ze de hik hebben, maar dat betekent niet dat ze pijn of ongemak hebben. Het beste is om ze te helpen kalmeren. Probeer de hik niet te genezen door hem bang te maken.
Hem bang maken zal zijn nervositeit en angst alleen maar erger maken. Je moet geduldig zijn. Naarmate hij ouder wordt, zullen zijn momenten met de hik afnemen.
Samenvattend:
- De hik bij een pup duurt maar een paar minuten en dan is het weg. Het is nog steeds een goed idee om de oorzaak vast te stellen, zodat je deze in de toekomst kunt vermijden.
- Als je pup de hik heeft, dan kun je hem voer geven of hem aanmoedigen om wat water te drinken. Dit zal zijn ademhalingsritme veranderen en ervoor zorgen dat de hik van je pup verdwijnt.
- Neem hem mee naar buiten om te gaan wandelen of ga met hem rennen of speel met een bal. Dit zal hem helpen om zijn hik te vergeten, te helpen om te ontspannen en het probleem op te lossen.
- Warme baden kan de pup ook helpen om te ontspannen. Dit is goed voor het voorkomen en wegwerken van die vervelende hik.
- Als de hik van je pup lang aanhoudt, dan moet je met je dierenarts overleggen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.