Tandheelkundige profylaxe bij honden: is het veilig?
Profylaxe bij honden is een manier om aan alle hygiënische maatregelen te voldoen om een dier tegen ziekten te beschermen. Een van de maatregelen die, hoewel noodzakelijk, veel huiseigenaren bang maakt, is tandheelkundige profylaxe bij honden. Dit omvat een regelmatige gebitsreiniging bij de dierenarts.
De angst die met deze techniek gepaard gaat, is echter aan het gebruik van algehele anesthesie te wijten. Dit is voor zowel honden als katten tijdens de gebitsreiniging nodig.
Tandheelkundige profylaxe bij honden onder algehele narcose
Veel hondenbezitters vragen zich af waarom je algehele anesthesie moet gebruiken om de tanden van je huisdier te reinigen. De waarheid is dat het gebruik van anesthesie noodzakelijk is om een volledige reiniging uit te voeren om tandsteen van tanden en tandvlees te verwijderen.
Zelfs als je hond erg tolerant ten opzichte van vreemden is die hem behandelen, kan de dierenarts, terwijl je huisdier wakker is, alleen de meest zichtbare delen van de tanden reinigen. Hierdoor zou het grootste deel van het tandsteen achterblijven, dat zich onder het tandvlees bevindt.
Er zijn daarnaast nog andere belangrijke redenen om dit soort reiniging alleen onder narcose te doen:
- Bewegingen van dieren. Tijdens het schoonmaken bestaat het risico dat je huisdier zich beweegt. Dit kan ertoe leiden dat een reinigingsinstrument het tandvlees of een ander deel van de mondholte van de hond tijdens het reinigen verwondt.
- Stress. Bij een procedure zonder verdoving zou het dier dat bij bewustzijn is een hoge mate van stress ondervinden, veroorzaakt door de immobilisatie van hun ledematen, het lawaai van de machines en het gevoel van de instrumenten in hun mond. Deze techniek zou erg gevaarlijk zijn, vooral als het huisdier een ademhalings- of hartaandoening heeft.
- Water dat na het schoonmaken overblijft. Tandheelkundige instrumenten laten water lopen, terwijl de dierenarts de mond van het dier reinigt. De dierenarts gebruikt een buisje dat in de mond van je hond wordt gestoken om het overtollige water op te zuigen. Als je dier echter wakker zou blijven, dan zou het erg moeilijk zijn om te voorkomen dat ze het met tandsteen gevulde water inslikken. Ze zouden zelfs kunnen stikken als het water via de longen zou worden opgezogen.
Tandheelkundige profylaxe bij honden: is het veilig om anesthesie te gebruiken?
Het is waar dat anesthesie risico’s met zich meebrengt, maar deze worden geminimaliseerd door eerder preoperatieve tests uit te voeren. Hoewel deze niet verplicht zijn, worden ze door elke dierenarts sterk aanbevolen. Prechirurgische tests omvatten bijvoorbeeld een volledige bloedtest en in sommige gevallen een röntgenfoto.
Door deze parameters van tevoren te kennen, zal je dierenarts bepalen of het veilig is om een normale reiniging uit te voeren of dat er speciale zorg nodig is terwijl je hond onder narcose is. Het is bijvoorbeeld belangrijk om je dierenarts te informeren als je hond aan hart- of luchtwegaandoeningen lijdt.
Het risico op parodontale aandoeningen
Een aantal rassen heeft meer kans op gebitsproblemen dan andere. Honden van kleine rassen, zoals yorkshireterriërs, een pomeriaan of chihuahua’s, hebben meer kans om tandsteen op te bouwen. Deze honden hebben waarschijnlijk voordat ze vijf jaar oud zijn een gebitsreiniging nodig.
Parodontitis is een van de meestvoorkomende aandoeningen in de mond van honden. Ten eerste begint het met de proliferatie van bacteriën in de mond. Vervolgens genereren deze bacteriën samen met voedselresten en speeksel tandplak.
Hierdoor worden de tanden geel en ontstaat er een harde laag tandsteen. Als gevolg hiervan kan het tandvlees ontstoken raken, wat tot gingivitis kan leiden. Honden met deze aandoening kunnen ook een slechte adem hebben.
Naarmate de ziekte voortschrijdt, vernietigt tandplak weefsels die de wortel van de tand vasthouden. Hierdoor kunnen tanden los gaan zitten en uiteindelijk kunnen er tanden uitvallen. Bacteriën kunnen bovendien, zodra de wortel is blootgesteld, in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan hart-, ademhalings- of spijsverteringsproblemen veroorzaken.
Gezien de gevolgen van het laten voortschrijden van deze ziekte, is tandheelkundige profylaxe bij honden een veilige optie, zolang je de aanbevelingen van je dierenarts volgt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Vitalcan Centro Veterinario. (2018). ¿Por qué la limpieza bucal de las mascotas se realiza con anestesia?
- Zoetis. Enfermedad periodontal.
- Animalshealth. (2018) Enfermedad periodontal, una amenaza para los perros pequeños.
- World Small Animal Veterinary Association (2019) Guías Dentales de la Asociación Mundial de Veterinarios de Pequeños Animales. Recuperado el 11 de febrero de 2022, disponible en: https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/01/WSAVA-Dental-Guidelines-Spanish.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.