Leer hoe je de ogen van je hond schoon kunt maken
Als je je nogal zorgen maakt over hoe je de ogen van je hond schoon moet maken, dan is dit waarschijnlijk, omdat je veel afscheidingen in of rond zijn ogen hebt gezien. Het eerste wat je moet doen, is uitsluiten dat een medisch probleem niet de reden is van de korsten om zijn ogen.
Ongeacht wat er gebeurt met de ogen van je hond, ze moeten altijd schoon blijven. Sommige honden hebben de neiging om sneller korsten om de ogen te krijgen dan anderen. Dit zijn vooral de honden om op te letten. Dat wil echter niet zeggen dat je honden moet verwaarlozen van wie de ogen niet zo vies lijken.
In elk geval is het waar dat veel honden gewoon overmatige oogafscheiding hebben. Het kan echter ook een teken van iets ernstigers zijn.
Als je, samen met de afscheiding, roodheid, een waas en/of zwelling opmerkt, dan moet je je hond naar de dierenarts brengen. Vooral als er bloedingen optreden, omdat dit een teken kan zijn van een ooginfectie of een andere ernstige aandoening.
Belangrijke stappen om de ogen van je hond schoon te maken
Als er geen medisch probleem is, dan kun je de ogen van je hond thuis zonder problemen reinigen. Om algemene viezigheid rond zijn ogen te verwijderen, moet je voorzichtig met een schoon gaas gedrenkt in een zoutoplossing langs de rand van zijn oog vegen.
Je kunt oogdoekjes gebruiken die speciaal voor honden zijn gemaakt, maar ze zijn over het algemeen niet nodig. In elk geval is het belangrijk om het hele oog schoon te maken, maar nooit het oppervlak van het oog aan te raken, d.w.z. de oogbol zelf.
Als er vuil of troep in het oog van de hond zit, dan moet je het afspoelen met een oogspoeling. Er zijn specifieke vloeistoffen voor honden, maar je kunt ook een fysiologische zoutoplossing gebruiken.
Ogen van de hond spoelen
Om de ogen van je hond te spoelen, plaats je de oogspoeling of zoutoplossing in de buurt van het oog, maar nooit erin. Knijp vervolgens voorzichtig in de fles zodat de vloeistof eruit komt. Je moet de fles naar beneden kantelen. Dit maakt het gemakkelijker voor de vloeistof om uit te rollen en het vuil uit zijn oog te halen.
Aangezien dit voor de honden stressvol kan zijn, moet je ze kalm houden en een beloning geven als het voorbij is. Als het moeilijk voor je is om zijn ogen schoon te maken, dan kun je naar een hondentrimmer of zelfs naar de dierenarts gaan om het te laten doen.
De beste tijd om het gezicht en de ogen van je hond te wassen is tijdens het baden. Het is echter niet altijd mogelijk om te wachten. Het reinigen van de ogen is een vrij eenvoudig proces. Er is ook geen vaste aanbeveling over hoe vaak dit moet worden gedaan. Houd je hond in de gaten en maak zijn ogen schoon wanneer dat nodig is.
Traanvlekken op lichte vacht
Als de vacht van je hond wit of zeer licht van kleur is, dan kan het dier gevoelig zijn voor traanvlekken. Deze vlekken treden op wanneer de tranen in de ogen van je hond zich ophopen en de vacht eronder bruin of roodachtig kleuren.
Rassen zoals poedels, cocker spaniels of shih tzu’s zijn gevoelig voor overmatig tranende ogen. Dit komt, omdat hun dikke haar hen vaak irriteert. Het is belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen, omdat ze een broedplaats voor bacteriën kunnen worden als ze te lang nat blijven.
Als het routinematig reinigen van hun ogen met een vochtige doek de vlekken niet verwijdert, dan zijn er producten die speciaal voor deze aandoening ontworpen zijn. Je kunt ook een zelfgemaakte reiniger maken om traanvlekken te verwijderen.
- Meng gelijke delen maïzena en waterstofperoxide.
- Breng vervolgens de oplossing op de huid van de hond aan zonder rechtstreeks in contact met zijn ogen te komen.
Als je die oplossing niet prettig vindt doe dan het volgende:
- Meng boorzuur en maïzena. Nogmaals, vermijd dat het in contact komt met de ogen van de hond.
- Laat het mengsel een paar uur drogen.
- Spoel het dan schoon met warm water.
Preventie is de beste manier om deze traanvlekken en het risico dat ze veroorzaken te voorkomen. Er zijn veel producten op de markt om te voorkomen dat de traanvlekken zich in de toekomst vormen. Raadpleeg je dierenarts over specifieke producten volgens de behoeften van je hond.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.