Katten ontwormen: wanneer is het nodig?
Veel mensen die een kat adopteren komen met vragen te zitten die ze niet voorzien hadden toen hun dier voor het eerst bij hen thuis kwam, vooral als ze voor het eerst eigenaar zijn. Katten ontwormen is zo’n kwestie, want het is niet alleen een kwestie van de kat een pilletje geven, maar ook van rekening houden met factoren als de leeftijd van het dier of als het normaal naar buiten gaat.
Daarom kun je in deze post adviezen vinden die aan alle soorten katten aangepast zijn. Als je je zorgen maakt over dit probleem, heb je gelijk dat je meer te weten wilt komen, want je kat de juiste behandeling geven zal je in de toekomst veel ellende besparen. Laten we dit nader gaan bekijken!
Wat kun je voorkomen met het ontwormen van katten?
Allereerst, en hoewel het voor de hand lijkt te liggen, is het belangrijk te weten wat je precies kunt voorkomen als je ervoor kiest om katten te ontwormen. Katten kunnen gastheer zijn van een grote verscheidenheid aan parasieten, die in twee hoofdgroepen worden ingedeeld: uitwendige en inwendige. We leggen het nu gedetailleerder uit:
Uitwendige parasieten
Ze worden ook wel ectoparasieten genoemd, en ze nestelen zich aan de buitenkant van het lichaam van het dier, wat betekent dat ze nooit de huidbarrière passeren of door de bloedbaan reizen. Ze nestelen zich meestal in de vacht van de kat. Enkele voorbeelden van deze parasieten zijn vlooien, teken, luizen en mijten.
Inwendige parasieten
Inwendige parasieten of endoparasieten nestelen zich, in tegenstelling tot de vorige, in het lichaam van het dier. De kat raakt besmet door de parasieten in zijn lichaam te brengen via de opname van insecten, besmet voedsel, of afval van andere dieren, of via de beet van hematofage ongewervelden. De meestvoorkomende voorbeelden van endoparasieten zijn protozoa, lintwormen of filaria.
Waar moet ik rekening mee houden bij het ontwormen van katten?
De frequentie en de ontwormingsmaatregelen die je bij je kat moet nemen hangen grotendeels af van waar je woont, de leeftijd van het dier, en de methoden die je wilt gebruiken. Om je een idee te geven, de frequentie kan variëren van eens in de 3 maanden tot het maandelijks moeten doen. Hieronder staan richtlijnen voor al deze frequenties.
Leeftijd van de kat
Puppy’s en volwassen dieren hebben verschillende ontwormingsbehandelingen nodig om deze problemen te voorkomen. Hier zijn de algemene richtlijnen:
- Kittens. Kittens jonger dan 3 maanden hebben een eerste inwendige ontworming nodig op één maand om de mogelijke parasitaire belasting van de moeder te elimineren. Daarna wordt om de 15 dagen een nieuwe dosis toegediend tot het kitten 3 maanden oud is.
- Katten van 3 tot 6 maanden oud. In deze periode moet je het dier maandelijks ontwormen tot de katten 6 maanden oud zijn.
- Katten vanaf 6 maanden oud. In deze periode wordt de levenswijze van het dier bestudeerd om een definitieve frequentie van ontworming vast te stellen.
- Drachtige of zogende katten. In deze gevallen is het raadzaam de moeder te ontwormen, zodat ze geen besmetting op het nageslacht overdraagt. Dat moet uiteraard gebeuren met specifieke medicijnen voor zwangere katten.
Lifestyle
Katachtigen met toegang tot de buitenlucht moeten vaker ontwormd worden, eventueel een keer per maand. Bedenk dat ze met veel meer ziekteverwekkers en parasieten in contact komen als ze naar buiten gaan. Ze zullen dan dus een hogere frequentie van ontworming en strenge vaccinatie nodig hebben.
Als een kat naar buiten gaat en dit aspect van zijn gezondheid wordt niet verzorgd, is hij bovendien een besmettingsvector voor alle andere dieren waarmee hij zijn pad kruist en samenleeft, ook mensen.
Geografische ligging en klimaat
De streek waar je met je kat woont is ook van belang. Op plaatsen met een warm en vochtig klimaat zullen bijvoorbeeld meer insecten voorkomen, en dus zal de incidentie van parasitaire ziekten die met deze vectoren te maken hebben hoger zijn.
Anderzijds zijn bepaalde parasieten endemisch voor bepaalde plaatsen of komen ze op bepaalde plaatsen meer voor. De parasieten van het geslacht Leishmania, bijvoorbeeld, overheersen in tropische en subtropische gebieden, omdat ze door de beet van de zandvlieg (Engelse link) worden overgebracht.
Meestvoorkomende methoden om katten te ontwormen
Gelukkig is het aanbod van antiparasitaire middelen op de markt breed en past het zich aan alle soorten katten aan. Ze komen tegemoet aan diegenen die geen pillen kunnen slikken, diegenen die op straat gaan, diegenen die er niet tegen kunnen om gepakt te worden, enz. Laten we de meest gangbare methoden eens bekijken.
Pipetten
Dit is een vloeibare behandeling tegen uitwendige parasieten in een eenmalig doseringsformaat. Het wordt direct op de huid van de kat aangebracht. Meestal op de nek, zodat ze het er niet af kunnen likken.
Hoewel het op een bepaalde plaats wordt aangebracht, wordt het werkzame bestanddeel onderhuids door het organisme verdeeld. Daardoor ontstaat een beschermende barrière tegen insecten. De werkingsduur van de pipetten is ongeveer een maand.
Anti-parasietenhalsbanden
Deze halsbanden worden ook gebruikt tegen uitwendige parasieten, en ze zijn ideaal voor katten die buiten leven of er toegang toe hebben. Hun werking is doorlopend in de tijd, maar er zijn bepaalde nadelen waarmee je rekening moet houden.
De meeste verliezen hun werkzaamheid als ze nat worden. Als ze niet goed om de hals van de kat passen, bestaat bovendien het risico dat ze vast komen te zitten zonder dat ze de halsband kunnen verwijderen.
Hygiëne- en schoonmaakmiddelen
Deze chemische stoffen worden in de handel gebracht als shampoos en huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Hoewel ze op zich geen preventiemethode zijn, zijn ze een grote hulp als de kat last heeft van een besmetting. Ze elimineren meestal zowel de volwassen dieren als de eitjes. Ook verhinderen ze dat de besmetting verder oprukt naar het huis van de kat en andere dieren aantast.
Antiparasitaire middelen
Geneesmiddelen zoals fenbendazol, pyrantel, praziquantel of milbemycine zijn nodig om katten inwendig te ontwormen. Afhankelijk van de in de vorige hoofdstukken aangegeven factoren varieert de aanbevolen frequentie van 2 tot 6 maanden.
Deze geneesmiddelen werken door de parasiet te doden, zodat de kat ze via de ontlasting of urine uitdrijft.
Zoals je ziet verschilt het ideale tijdstip om een kat te ontwormen van exemplaar tot exemplaar. Ga, voordat je een product voor je kat kiest, naar je dierenarts. Die zal je persoonlijke richtlijnen geven voor jouw specifieke situatie. Op die manier zul je jouw katachtige veilig kunnen houden voor deze ongewenste gasten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- GEMFE : desparasitación interna del gato. (s. f.). AVEPA. Recuperado 1 de febrero de 2022, de https://www.avepa.org/articulos/desparasitacion_interna.html#:%7E:text=Las%20recomendaciones%20son%20desparasitar%20cada,eficaz%20contra%20los%20gusanos%20redondos.&text=El%20tratamiento%20se%20recomienda%20en,para%20gusanos%20planos%20y%20redondos
- Arias, J. R., Freitas, R. A. D., Naiff, R. D., & Barrett, T. V. (1987). Observaciones sobe el parasito leishmania mexicana amazonensis y la infecion natural que provoca en el flebotomo lutzomyia olmeca nociva. Boletín de la Oficina Sanitaria Panamericana (OSP); 103 (3), sept. 1987.
- Svobodová, M., Alten, B., Zídková, L., Dvořák, V., Hlavačková, J., Myšková, J., … & Volf, P. (2009). Cutaneous leishmaniasis caused by Leishmania infantum transmitted by Phlebotomus tobbi. International journal for parasitology, 39(2), 251-256.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.