Logo image
Logo image

Hoe je hond tegen het koude winterweer te beschermen

3 minuten
Rillingen, extreme slaperigheid en droge huid zijn allemaal indicatoren voor een lage lichaamstemperatuur. Het is belangrijk om op deze symptomen te letten en maatregelen te nemen om je huisdier tegen het koude weer te beschermen.
Hoe je hond tegen het koude winterweer te beschermen
Paloma de los Milagros

Geschreven en geverifieerd door de biologe Paloma de los Milagros

Laatste update: 21 december, 2022

Net als bij mensen kan het koude winterweer gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je huisdier. Het is daarom essentieel om je huisdier tegen extreme weersomstandigheden te beschermen.

Honden zijn de huisdieren die het meest worden blootgesteld aan het koude winterweer, door hun dagelijkse wandelingen worden ze kwetsbaar voor verkoudheid en ernstigere longinfecties. Niet alle rassen hebben echter hetzelfde beschermingsniveau nodig. Kleine en kortharige rassen lopen het meeste risico.

In dit artikel geven we je wat veterinair aanbevolen advies om je huisdier in het koude winterweer veilig te houden.

Met je hond in het koude winterweer wandelen

  • Vermijd plotselinge temperatuursveranderingen. Normaal nemen eigenaren hun huisdieren mee naar buiten, zonder te bedenken hoe drastisch de temperaturen van hun warme, centraal verwarmde huizen verschillen. Voordat je met je hond gaat wandelen, is het dus goed om de verwarming een tijdje uit te zetten. Op die manier zal er dan niet zo’n enorm temperatuurverschil zijn.
  • Wikkel je huisdier warm in. Een fysieke barrière tegen wind, regen en kou is de meest effectieve manier om je huisdier tegen ongunstige weersomstandigheden te beschermen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de meerderheid van de hoeden, sokken en andere items die je in dierenwinkels vindt, puur als mode-accessoires ontworpen zijn. Ze zullen niet alleen niet effectief tegen de kou zijn, maar ze kunnen ook ongemakkelijk voor je huisdier zijn.
  • Was en droog je hond na elke wandeling grondig. Ongeacht eventuele beschermende kleding die je je huisdier aan doet, wordt het vrijwel zeker vochtig. Dit geldt vooral voor de vacht rond hun poten en gezicht. Het verwijderen van sporen van modder en vocht is essentieel om ziekte en zweren te voorkomen.

Je hond in de winter gezond houden

Some figure
  • Vermijd of verminder direct contact met sneeuw. Als je langere tijd op bevroren oppervlakken staat of loopt, dan kunnen de voetzolen pijn gaan doen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je huisdier geen grote hoeveelheden sneeuw opeet, omdat dit indigestie kan veroorzaken.
  • Houd ze warm in huis. Je hond een jas aandoen en weghouden van tocht zijn goede manieren om je huisdier gelukkig en gezond te houden. Hoewel dieren zich ongetwijfeld van tijd tot tijd zullen verplaatsen, zijn ze meestal minder actief wanneer ze alleen zijn of wanneer de weersomstandigheden bijzonder streng zijn. Ze warm ingepakt houden is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat ze het niet te koud krijgen in huis.
  • Zorg ervoor dat hun vaccinaties up-to-date zijn. Net als elke andere tijd van het jaar, is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier alle vaccinaties heeft gehad. Hoewel veel eigenaren ten onrechte geloven dat het alleen in de zomer nodig is, moet je je huisdier ook met antiparasitaire middelen blijven behandelen.
  • Handhaaf een gezond, uitgebalanceerd dieet. Aangezien ze over het algemeen tijdens de koude wintermaanden meer energie verbranden, merken eigenaren vaak dat hun huisdieren om meer voedsel vragen. Aangezien het koude weer echter ook samenvalt met de feestelijke periode, zijn veel eigenaren meestal ‘flexibeler’ als het gaat om het voeren van hun huisdieren, zonder echt na te denken over de spijsverteringsproblemen die kunnen voortvloeien uit deze plotselinge verandering van dieet.

Risicofactoren en symptomen

Some figure

Over het algemeen zijn kleine honden met een korte vacht het meest gevoelig voor kou. Het is echter belangrijk om te vermelden dat leeftijd ook een sleutelfactor is. Puppy’s en oudere honden zijn het meest vatbaar voor infecties en ziekten.

Enkele van de symptomen die je zullen helpen herkennen wanneer je huisdier de kou voelt, zijn onder meer:

  • Beven of trillen
  • Overmatige slaperigheid
  • Een droge neus
  • Schilferige huid

Als het voor jou onmogelijk is om te voorkomen dat je met je hond tijdens de koudste uren van de dag loopt, dan moet je preventieve maatregelen nemen om je huisdier veilig te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • RoyalCanin. Cuidados invernales. (s.f). Recuperado de https://www.royalcanin.es/cuidados-invernales
  • RoyalCanin. Cómo cuidar de mi perro cuando hace frío. (2014). Recuperado de https://www.royalcanin.es/como-cuidar-de-mi-perro-cuando-hace-frio

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.