Een Perzische kat in bad doen in 6 stappen
Perzen staan bekend als vriendelijke katten die van dutjes en rust houden. Ze kunnen bij badtijd gestrest of bang worden als ze niet met de grootste zorg worden behandeld. Daarom brengen we je graag zes stappen om een Perzische kat in bad te doen, waarbij we begrijpen dat elk detail telt als je wilt dat je katachtige zich prettig voelt bij dit belangrijke reinigingsproces.
Het is essentieel dat je een rustige plek vindt zonder koude wind of tocht, zodat je Perzische kat een aangename omgeving heeft om zich in te laten verzorgen zonder complicaties. Als je een katachtige van dit ras hebt, dan weet je al snel hoe je hem zonder problemen in bad kunt doen. Volg de stappen die we je gaan laten zien.
Een Perzische kat in bad doen in 6 stappen
1. Borstel hun haar goed
Om te beginnen is het belangrijk om in gedachten te houden dat deze katten een ras zijn met lang, overvloedig haar, dus de eerste stap bij het baden van een Perzische kat is om zijn vacht een goede borstelbeurt te geven. Alleen dan kun je ervoor zorgen dat er geen knopen in zitten.
Anders wordt het na het natmaken en drogen veel moeilijker om zijn vacht te ontwarren en loop je bovendien het risico dat je je kat pijn doet. Druk moeten uitoefenen op hun vacht is nooit een goede optie, want het zal een onaangename ervaring zijn voor de kat en hij kan zelfs zijn eigenaar aanvallen.
2. Laat de kat wennen aan water
Als je Perzische kat een kitten is, kan het voor hen gemakkelijker zijn zich aan te passen aan het in bad gaan. Voor een volwassene dier zal het een stuk moeilijker zijn. Maar ongeacht de leeftijd moet je ervoor zorgen dat deze kortsnuitige katachtige niet terugdeinst om het water aan te raken en de kalme en vriendelijke houding blijft houden die hem zo onderscheidt.
Om hiervoor te zorgen moet je je kat laten wennen aan het idee van water. Als je deze stappen volgt, zal je kat zeker al op jonge leeftijd zijn angst verliezen.
- Zet het dier regelmatig in zijn toekomstige badkuip, zo mogelijk elke dag. Giet er geen water in, maar laat het wennen aan de omgeving en ermee spelen. Met andere woorden, gebruik positieve versterking.
- Introduceer beetje bij beetje een doek met warm water in de vergelijking. Maak de kat niet helemaal nat en doe het niet elke dag, maar laat hem wennen aan sporadische verzorging.
- Als alles goed gaat na de gewenningsperiode, kun je een beetje warm water in de bodem van de badkuip doen en het dier geleidelijk nat maken met een kopje.
- Stop niet met het gebruik van positieve bekrachtiging gedurende het hele proces. Als de kat zich goed gedraagt, beloon hem dan.
3. Wees voorzichtig met de temperatuur
Een andere fundamentele stap bij het baden van een Perzische kat is het gebruik van warm water. Het moet niet te koud en niet te heet zijn om het proces comfortabeler en aangenamer te maken. Als je het water eenmaal op de ideale temperatuur hebt, kun je beginnen de katachtige beetje bij beetje nat te maken.
Bedenk dat de gebruikelijke lichaamstemperatuur van katten 38º tot 39ºC is. Dit is een paar graden hoger dan bij mensen.
4. Shampoo tijd
Als de Perzische kat nat is (maar rustig!) kun je shampoo aanbrengen. Daarmee kun je hun haar voorzichtig masseren zonder het product in hun ogen of oren te krijgen. Op dezelfde manier, en nadat je het product hebt verwijderd, kun je conditioner toevoegen of een tweede laag shampoo aanbrengen als de kat behoorlijk vuil is en dat nodig heeft.
Houd in gedachten dat de producten die je aanbrengt speciaal voor katten moeten zijn, en, indien mogelijk, speciaal voor de vacht van een Perzische kat, omdat dit een van de meest opvallende kenmerken van dit ras is. Als je vragen hebt over het juiste merk, aarzel dan niet om je dierenarts te raadplegen.
5. Meer water
Nadat je hebt aangebracht wat je nodig hebt om je Perzische kat te masseren en te reinigen, gebruik je nog wat warm water. Daarmee verwijder je de producten. Let erop dat ze niet op het gezicht van de kat terecht komen. Dit om irritatie en onnodige aantastingen te voorkomen.
Vergeet niet ze langzaam nat te maken, zodat je ze niet afschrikt, maar zorg er ook voor dat er geen shampooresten op hun lichaam achterblijven.
6. Droog en borstel!
Je kunt het beste twee schone handdoeken gebruiken om de kat te drogen. Verwijder met de eerste het overtollige water. Gebruik dan de tweede om hem op te warmen en goed te masseren tot hij helemaal droog is.
Bedenk ook dat de Pers een vacht heeft die speciale zorg nodig heeft. Daarom zul je de katachtige opnieuw moeten borstelen als hij klaar is met zijn bad. Zorg ervoor dat je een geschikte kam gebruikt om het haar van de Perzische kat te ontwarren zonder het te beschadigen.
Volgens dit onderzoek (Engelse link) gebruiken katten holle papillen om speeksel in hun vacht op te nemen. Huiskatten kunnen tot 24% van hun wakkere tijd besteden aan het verzorgen van hun vacht, ontdekten ze. Verzorging helpt de kat bij het verwijderen van vervelende vlooien, losse haren en overtollige warmte.
Met deze informatie kunnen we aannemen dat deze katten niet vaak in bad hoeven. Dat komt omdat ze het grootste deel van de tijd hun vacht likken en zichzelf verzorgen. Doe het alleen als het strikt noodzakelijk is.
Concluderend raden we je dus aan om je Perzische kat eens per maand of eens per twee maanden in bad te doen. Je kunt dit doen door de zes stappen die we eerder hebben in praktijk te brengen.
Het is noodzakelijk om te voorkomen dat deze vriendelijke katachtige ziekten of complicaties krijgt in zijn gezondheid en hygiëne. Als je het goed doet, kan baden zelfs een leuke tijd zijn voor je huisdier.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- David L. Hu, Alexis C. Noel. (2018). Los gatos usan papilas huecas para absorber la saliva en el pelaje. Procedimientos de la Academia Nacional de Ciencia
- Grupo PM. (2011). Enciclopedia Felina
- O’Neill, D. G., Romans, C., Brodbelt, D. C., Church, D. B., Černá, P., & Gunn-Moore, D. A. (2019). Persian cats under first opinion veterinary care in the UK: demography, mortality and disorders. Scientific reports, 9(1), 1-13.
- Gagne, T. (2017). Persian Cats. Weigl Publishers.
- Bertolini, F., Gandolfi, B., Kim, E. S., Haase, B., Lyons, L. A., & Rothschild, M. F. (2016). Evidence of selection signatures that shape the Persian cat breed. Mammalian Genome, 27(3-4), 144-155.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.