Veelvoorkomende virusziekten bij konijnen

De virusziekten die konijnen overbrengen hebben vaak zeer hoge sterftecijfers en kunnen ook van invloed zijn op andere huisdieren en wilde dieren. Deze virussen zijn zeer besmettelijk en helaas bestaat er voor sommige nog geen geneesmiddel.
Veelvoorkomende virusziekten bij konijnen
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez.

Laatste update: 21 december, 2022

Er zijn er steeds meer mensen die een konijn als huisdier nemen. Helaas komen er echter vaak virusziekten bij konijnen voor die een gevaar kunnen vormen voor zowel andere huisdieren als wilde dieren.

Hoewel deze virusziekten niet zo vaak voorkomen bij tamme konijnen, kunnen ook tamme konijnen er wel nog steeds mee besmet raken. Dit soort virussen zijn echter vooral problematisch voor konijnenfokkers en kunnen zelfs invloed hebben op andere wilde soorten en hun vermogen om te overleven.

Wat is myxomatose?

Myxomatose is waarschijnlijk een van de meest voorkomende virusziekten bij konijnen. Het is een zeer besmettelijke ziekte die niet alleen konijnen maar ook andere huisdieren kan treffen. Dit virus behoort tot het pokkenvirus en veroorzaakt doorgaans milde ziekteverschijnselen die op pokken lijken.

Myxomatose verspreidt zich door direct contact met zieke dieren of door parasitaire insecten zoals muggen. Deze insecten fungeren als dragers en kunnen de ziekte ook verspreiden naar zieke en gezonde mensen.

Dat is de reden waarom deze ziekte vaak verband houdt met een toename van insectenpopulaties en vaker voorkomt in vochtige gebieden tijdens het hoogseizoen. Je kunt ook besmet raken met dit virus door in aanraking te komen met voorwerpen die besmet zijn met uitscheidingen van zieke konijnen (zowel nasaal als oculair).

Ziek konijn in het wild

De symptomen die dit virus veroorzaakt hangen af van de stam van het virus. Doorgaans gaat het om grote of kleinere hoeveelheden myxomen of knobbeltjes op het gezicht en de genitaliën van het dier. Ze kunnen zich zelfs voordoen op de slijmvliezen. Als dit het geval is, dan verspreiden ze zich vaak over het hele lichaam.

Myxomatose heeft een zeer hoog sterftecijfer bij volwassen dieren. Jongere dieren van minder dan een maand oud zijn echter vaak in staat om de infectie tegen te gaan. De incubatietijd is tussen drie en zes dagen, en er bestaat helaas nog steeds geen effectieve behandeling voor deze ziekte.

Wat is viraal hemorragisch syndroom?

Ook dit is een van de veelvoorkomende virusziekten bij konijnen. Viraal hemorragisch syndroom is zeer besmettelijk en heeft een hoog sterftecijfer. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een calicivirus dat wordt overgedragen door direct contact met zieke dieren of besmette objecten. Dit omvat waterbakken, kleding en kooien.

De ziekte heeft een korte incubatieperiode die tussen één en drie dagen duurt. De symptomen verschijnen meestal bij konijnen die ouder zijn dan twee maanden.

Binnen 12 tot 36 uur na besmetting krijgen de diertjes plotselinge koorts die in de meeste gevallen dodelijk is. Viraal hemorragisch syndroom veroorzaakt symptomen zoals diarree, zwelling, gewichtsverlies en problemen met de ademhaling.

Zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt dit syndroom ook bloedingen in verschillende organen. Dit symptoom is helaas echter niet zo makkelijk waar te nemen.

Konijn bij de dierenarts

Virusziekten bij konijnen voorkomen

Beide soorten virussen kunnen worden voorkomen door je konijn op de juiste manier te laten vaccineren. Raadpleeg echter een betrouwbare dierenarts om erachter te komen wat het juiste moment is om deze vaccinaties uit te laten voeren.

Hoewel het niet gebruikelijk is dat tamme konijnen deze virussen oplopen, is het ten zeerste aan te raden om de vaccinaties van je konijn up-to-date te houden en je huisdier te helpen beschermen.

Zowel myxomatose als viraal hemorragisch syndroom moet worden gediagnosticeerd door eerst het virus te identificeren. Er zijn genoeg konijnen gestorven na het vertonen van deze virale symptomen. Deze dieren kunnen deze ziekten echter overleven als hun baasjes in staat zijn om de symptomen op tijd te herkennen.

Het effect van virusziekten bij konijnen

In Australië werden beide ziekten gebruikt tegen konijnen, waardoor er miljoenen konijnen kwamen te overlijden. Iets soortgelijks vond ook plaats in verschillende Europese landen, zoals Groot-Brittannië en Duitsland.

Konijnen groeiden snel in aantal vanwege het gebrek aan roofdieren, waardoor deze landen ervoor kozen om ze bewust te besmetten met myxomatose om ze te doden. Dit was het idee van Armand Delille, een Franse arts die rond de jaren vijftig myxomatose introduceerde in Europa.

Het was niet de bedoeling om de konijnenpopulatie in andere landen te verminderen. Helaas vormt myxomatose echter een gevaar voor wilde konijnen en de dieren die van hen afhankelijk zijn.

In landen als Spanje heeft de verschijning van deze ziekten dan ook geleid tot een vermindering van andere diersoorten, zoals de keizerarend en de Iberische lynx, die momenteel met uitsterven wordt bedreigd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.