Toxoplasmose bij katten
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Er bestaan nogal wat mythes over toxoplasmose bij katten en het risico dat katten voor mensen kunnen vormen. Daarom pakken we deze mythes in dit artikel grondig aan en delen we daarnaast nuttig informatie over hoe je met deze ziekte om kunt gaan.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat toxoplasmose een ziekte is die veroorzaakt wordt door een parasiet. Deze parasiet wordt ook wel Toxoplasma gondii genoemd. Omdat toxoplasmose asymptomatisch is, is deze ziekte zeer moeilijk te detecteren. Hoewel het van dieren op mensen kan worden overgedragen, wordt het meestal overgedragen van mens op mens.
Wat houdt toxoplasmose bij katten in?
Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een van de meest wijdverspreide parasieten ter wereld: Toxoplasma gondii.
Dit organisme kan alle zoogdieren infecteren. De enige dieren die deze parasiet via hun ontlasting uit hun lichaam kunnen elimineren, zijn katachtigen. Bij de rest blijft de parasiet aanwezig in hun lichaam. Dieren en mensen kunnen de ziekte oplopen door vlees waar de parasiet zich op bevindt rauw binnen te krijgen.
Waarom kunnen katten toxoplasmose overdragen? Wel, vanwege de manier waarop hun lijf is ontworpen, kan toxoplasmose zich in hun darmen ontwikkelen.
Risico op besmetting bij mensen
Ondanks de angst van velen, wordt je risico op toxoplasmose niet groter als je een kat hebt als huisdier. In feite is het zeer onwaarschijnlijk dat katten verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van deze ziekte bij mensen, zelfs als deze mensen op dat moment zwanger zijn. Waarom? Omdat er zich een reeks specifieke omstandigheden moet voordoen die zelden tegelijkertijd voorkomen. Namelijk:
- Het moet de eerste keer zijn dat de kat besmet is. Katten worden daarna namelijk immuun voor deze ziekte.
- De ontlasting van de kat moet meer dan 24 uur en minder dan vijf dagen op dezelfde plaats zijn blijven liggen.
- De persoon waar het omgaat moet met zijn blote handen de ontlasting van de kat hebben aangeraakt en vervolgens met zijn handen zijn mond of eten hebben aangeraakt.
Zelfs als het huisdier geïnfecteerd is, is de kans dus klein dat de ziekte zich verspreidt naar zijn baasje(s). Over het algemeen komen gevallen van toxoplasmose vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De oorzaken kunnen zijn de inname van rauw of onvoldoende verhit vlees, het eten van verontreinigd fruit of groenten en het drinken van drinkwater dat niet op de juiste manier is ontsmet.
Dierlijke besmetting
Om toxoplasmose op te lopen, moet de kat in contact komen met de parasiet door besmet vlees te eten. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een knaagdier, een vogel of een ander soort ziek dier te eten, of door rauw vlees te consumeren dat al besmet was.
Als de kat een huisdier is, wordt deze hoogstwaarschijnlijk thuis gevoerd met kattenvoer dat in de winkel is gekocht. Dit soort voedsel komt bijna nooit in contact met infectieuze uitwerpselen.
Toxoplasmose bij katten heeft ongeveer vijftien dagen nodig om zich volledig te ontwikkelen. Het nestelt zich in de darmen van het dier en produceert eieren die oocysten worden genoemd en die vervolgens via de ontlasting worden geëlimineerd.
Omdat het een asymptomatische ziekte is, zal het lastig zijn om aan het dier te zien dat het ziek is. Toch kun je letten op een aantal waarschuwingstekenen, zoals:
- Diarree
- Gebrek aan eetlust
- Koorts
- Apathie
- Problemen met de ademhaling
- Lage immuniteit
Als je een van deze symptomen bij je kat opmerkt, zou het verstandig zijn om je kat naar de dierenarts te brengen. De dierenarts zal dan bloed afnemen, aan de hand waarvan hij de juiste diagnose kan stellen en een gepaste behandeling kan voorschrijven.
Hoe je toxoplasmose bij katten kunt voorkomen
Het is mogelijk om toxoplasmose bij katten te voorkomen door slechts een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen:
- Allereerst is het belangrijk om het dieet van je kat in de gaten te houden. Zorg er voornamelijk voor dat het vlees dat je kat binnenkrijgt niet meer rauw is.
- Probeer ook zoveel mogelijk in de gaten te houden of je kat in contact komt met vreemde dieren.
- Zorg ervoor dat je kat bijtijds de juiste vaccins krijgt. Ga regelmatig langs bij de dierenarts om je kat te laten onderzoeken om te bevestigen dat de gezondheid van je kat in orde is.
Hoe je toxoplasmose bij katten kunt behandelen
Als een dierenarts toxoplasmose bij je kat diagnosticeert, zal hij waarschijnlijk minstens twee weken antibiotica voorschrijven. Dit hangt echter volledig af van de ontwikkeling van de ziekte en de symptomen die de kat vertoont. Antibiotica zorgen ervoor dat de ziekte zich niet verder kan ontwikkelen en dat het dier zich kan herstellen.
Veiligheidsmaatregelen die je zelf kunt treffen
Kortom, toxoplasmose bij katten kan volledig zonder symptomen aanwezig zijn. Het belangrijkste is om het dieet en de hygiëne van je kat in de gaten te houden en naar de dierenarts te gaan als je afwijkend gedrag of abnormale symptomen opmerkt.
Hopelijk is het geruststellend om te weten dat het hebben van een kat jou of je gezin niet in gevaar brengt. Zorg er echter voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen treft en houd jezelf op de hoogte.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.