Logo image
Logo image

Tips voor het kalmeren van een hond met angst

3 minuten
De geest kan je parten spelen en dat geldt ook voor honden die herinneringen hebben aan trauma's die ze hebben opgelopen, dus om deze problemen te behandelen moet je eerst de symptomen identificeren. De dierenarts kan een medicijn voorschrijven, hoewel het het beste is om stresssituaties voor het dier te voorkomen.
Tips voor het kalmeren van een hond met angst
Laatste update: 26 april, 2019

Honden en mensen ervaren dezelfde soort gevoelens. Voor beiden kunnen negatieve ervaringen uit het verleden en stressvolle situaties tot angstaanvallen leiden. Weten hoe je symptomen van angst bij je hond kunt voorkomen en identificeren, is cruciaal als je wilt dat hij gezond en gelukkig is.

Angst, fobieën en onrust bij een hond

Angst is een reactie van het autonome zenuwstelsel, het deel van het zenuwstelsel dat onvrijwillige handelingen regelt, dit in tegenstelling tot het somatische zenuwstelsel.

De onvrijwillige reactie die gegenereerd wordt door het autonome zenuwstelsel kan een ‘vecht- of vluchtreactie’ veroorzaken. Het kan ook verlamming veroorzaken, een fysiologische reactie op een aanval of een onmiddellijke dreiging.

Het lichaam van je hond activeert dit soort gedrag om hem in gevaarlijke situaties in leven te houden. Wanneer een hond bang is, dan reageert zijn lichaam door zich zo snel mogelijk voor te bereiden om te vechten of te vluchten.

Wanneer de angst aanhoudt of slechts wordt geactiveerd door een specifieke stimulus, dan gaan we het rijk van fobieën binnen. Soms kunnen zelfs plaatsen en dingen die verband houden met de fobie een reactie in de hond teweegbrengen.

Wat angst opwekt, is het voorbereiden op toekomstige onbekende of ingebeelde gevaren. Het ontketent fysieke en psychologische reacties die gerelateerd zijn aan angst. Angst bij een hond wordt meestal veroorzaakt als hij voor een langere periode gescheiden is van zijn baas.

Oorzaken en symptomen gerelateerd aan angst

Some figure

De angsten en fobieën van elke hond hebben een subjectief karakter waardoor ze moeilijk te classificeren zijn. Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele van de meestvoorkomende oorzaken:

  • Lijden aan een ziekte of pijnlijke verwonding kan de angstniveaus van een dier verhogen. Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van angsten en fobieën.
  • Een verstoorde balans in het zenuwstelsel door ouderdom of infectieziekten van het centrale zenuwstelsel kan leiden tot gedragsproblemen, zoals angsten, fobieën en onrust.
  • Een bijzonder traumatische ervaring kan een stempel achterlaten op de psyche van het dier. Dan kunnen angstaanvallen in vergelijkbare situaties of plaatsen of bij dezelfde soort mensen, het gevolg zijn.
  • Isolatie of mishandeling van puppy’s van jonger dan 14 weken kan hun persoonlijkheid beïnvloeden. Ze kunnen nerveuze dieren worden die vatbaar zijn voor paniekaanvallen of angstgevoelens.
  • Het herhaaldelijk verlaten van een dier resulteert vaak in verlatingsangst. Dit probleem komt veel voor bij dieren die in en uit een dierenasiel zijn geweest.

Als het verleden van je hond een van bovenstaande bevat, dan zal hij sneller een angstige en afhankelijke persoonlijkheid ontwikkelen. Er kunnen op een bepaald moment angstaanvallen in zijn leven voorkomen. Als je het meteen identificeert wanneer het gebeurt, dan kan het het leven van je hond redden.

  • Angst en shock kunnen zich manifesteren in beven, verlies van energie en de neiging om weg te rennen.
  • Als je hond in paniek raakt, dan zal hij proberen zichzelf in veiligheid te brengen en mogelijk zelfdestructief gedrag ontwikkelen.
  • In extreme gevallen kan er een reactie zijn van het sympathische zenuwstelsel, dat deel uitmaakt van het autonome zenuwstelsel dat we eerder hebben genoemd. Diarree en urine-incontinentie zijn de meest typische uiterlijke symptomen.

Behandeling en preventie van angst bij een hond

Some figure

Zeer weinig mensen weten dat de dierenarts angst bij een hond kan diagnosticeren en dat er medicatie beschikbaar is om de symptomen te behandelen. Als het probleem niet weggaat en het leven van je hond in gevaar brengt, ga dan naar de dierenarts.

De eenvoudigste preventiemethode is om je huisdier dus niet bloot te stellen aan situaties of dingen die eerder tot angst hebben geleid. Als blootstelling onvermijdelijk is, probeer dan je hond te kalmeren door hem te aaien, traktaties te geven en hem zo snel mogelijk weg te krijgen van de bron van stress.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mentzel, R. E. (2006). Fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de la ansiedad por separación en el perro. Clínica veterinaria de pequeños animales, 26(4), 0329-334.
  • Pérez Rossi, A. L. (2017). Ansiedad por separación de caninos. (Tesis de Grado, Universidad de la República Uruguay)
  • Talegón, M. I., & Delgado, B. A. (2009). Síndrome de Ansiedad por Separación. Canis et felis, (100), 76-81.
  • Mentzel, R., & Snitcofsky, M. (2018). Eto-neuro-inmuno-endocrinología de los trastornos de ansiedad en caninos y felinos. Anuario de Investigación USAL, (4).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.