Tips om natte hondengeur te voorkomen
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Als ze nat zijn, gaan alle ziektekiemen zich mobiliseren. Dit zorgt voor een onplezierige, sterke geur. Dit geldt voor de honden, maar ook voor de oppervlaktes waarmee ze in aanraking komen, zoals tapijten, meubels en de eigen ruimte van het dier.
Tips om natte hondengeur te elimineren
Je kunt deze geur niet vermijden, behalve als de hond recent gewassen is. Hoewel, het is mogelijk om van de geur af te komen als hij er eenmaal is. Hieronder vind je een aantal suggesties.
- Hondenshampoo. Als je dier nat is, dan kun je van de gelegenheid gebruik maken om hem te wassen met speciaal ontworpen hondenshampoo.
- Drogen. Je moet de vacht van je hond heel goed droog maken. Om dat te doen is goed drogen met een handdoek niet genoeg. Een elektrische föhn is een goede optie, maar soms zijn honden daar heel bang voor. In dat geval doe je het heel geleidelijk op een lage temperatuur, zodat het dier eraan went.
- Je zou hem tegelijkertijd moeten borstelen, zodat de bacteriën die de slechte geur veroorzaken, worden.
- Periodiek in bad doen. Honden moeten niet te vaak gewassen worden, omdat het hun vetlaag aantast. Dit maakt hem vatbaar voor droogheid, jeuk en irritatie. Het maakt hem ook kwetsbaar voor huidziekten. De dierenarts kan een frequentie aanraden op basis van het type dier.
- Borstelroutine. Regelmatig borstelen is met name goed voor langharige honden. Het distribueert het vet, verwijdert dode huidcellen en vreemde stoffen. Daarnaast geeft het hen een mooie glans.
Effectieve zelfgemaakte middelen tegen natte hondengeur
- Witte azijn. Een oplossing is het inspuiten van de vacht van je huisdier met een mix van water en witte azijn. Deze laatste moet toegevoegd worden in een lage dosis, zodat de huid niet geïrriteerd raakt en de hond de stof niet blijft ruiken.
- Natriumbicarbonaat. Dit is een ander huismiddeltje. Sprenkel bicarbonaat op de vacht, terwijl je de hond tegelijkertijd borstelt. Bicarbonaat is een natuurlijke deodorant die heel effectief is en die geen bijwerkingen heeft.
- Commerciële deodorants. Er zijn deodorants op de markt die speciaal zijn ontworpen voor het voorkomen of het kwijtraken van natte hondengeur. Echter zijn dit wel producten met chemische formules, dus zou je goed moeten kijken naar de bestanddelen en ze niet overdadig moeten gebruiken. Dit kan namelijk de huid van je dier schaden.
- Blootstelling aan de zon. Een hond die alleen maar binnen is, moet zoveel mogelijk aan de zon worden blootgesteld. Zeker eenmaal per dag, afhankelijk van het seizoen. Een gematigde blootstelling kan natte hondengeur verminderen.
- Schoonmaken van de ruimtes en oppervlaktes waar de hond zich begeeft. De ruimtes en oppervlaktes die in contact komen met de hond moeten zorgvuldig gewassen worden. Anders zal de hond weer gaan stinken. Als ze schoon zijn, dan kan het gebruik van de stofzuiger en natuurlijke deodorants zoals azijn en natriumbicarbonaat de geur nog beter verdrijven.
Wat moet je doen als de geur aanhoudt?
Als het probleem blijft bestaan ondanks alle gesuggereerde oplossingen, dan kan het zijn dat de hond lijdt aan een huidziekte. Vooral als hij symptomen vertoont zoals krabben of een verandering van kleur en uiterlijk in bepaalde gebieden.
Als hij deze symptomen laat zien, dan is het noodzakelijk om een een dierenarts te bezoeken. Je hond kan namelijk last hebben van atopie of atopische dermatitis. Dit is een van de meest voorkomende huidproblemen bij honden.
Deze conditie, atopie, wordt veroorzaakt door een zekere genetische aanleg. Het zorgt voor allergieën voor dingen zoals mijten en hun uitwerpselen, insecten, schimmels en pollen. Het kan ook verergerd worden door voedsel allergieën en de hond meer kwetsbaar maken voor bacteriën die een slechte geur veroorzaken.
Natte hondengeur voorkomen of kwijtraken als het er al is, is mogelijk tot op zekere hoogte, afhankelijk van wat de oorzaak is. Dit komt allemaal ten goede van een prettige samenleving.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.