Symptomen, oorzaken en behandeling van hondenziekte

Dit virus, ook wel ziekte van Carré genoemd, tast het spijsverterings- en ademhalingsstelsel aan, evenals het zenuwstelsel.... Wist je dat hondenziekte dodelijk kan zijn?
Symptomen, oorzaken en behandeling van hondenziekte

Laatste update: 26 september, 2019

Het wordt soms ook wel ziekte van Carré genoemd. Het is een van de dodelijkste ziekten voor honden. Hondenziekte tast zowel de luchtwegen als de spijsvertering van het dier aan. In verder gevorderde gevallen kan het ook gevolgen hebben voor het zenuwstelsel. In dit artikel vertellen we je over de symptomen, oorzaken en behandeling van hondenziekte.

Wat zijn de oorzaken van hondenziekte?

Hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat behoort tot de familie van Paramixoviridae. Dit is hetzelfde virus dat mazelen veroorzaakt bij mensen. Deze ziekte treft gedomesticeerde honden, maar ook andere soorten zoals jakhalzen, vossen, wolven, coyotes, wasberen en witsnuitneusberen.

Het kan niet op mensen kan worden overgedragen. Toch is het zeer besmettelijk onder dieren en kan het ook dodelijk zijn. Het treft vooral pups en oudere honden die het vaccin niet hebben gekregen. Jongere honden lopen risico omdat ze geen sterk immuunsysteem hebben.

Het volgen van het door je dierenarts aanbevolen vaccinatieschema is de beste manier om de verspreiding van hondenziekte te voorkomen. Er is een specifiek vaccin om het virus te voorkomen, maar het is niet 100% effectief.

Hoe kom je aan het virus?

Wanneer een dier dat met hondenziekte besmet is hoest, niest of gewoon in een gebied aanwezig is, laat het virusdeeltjes in de lucht achter. Als gezonde honden door het gebied lopen of deze micro-organismen inademen raken ze besmet.

Symptomen van hondenziekte kunnen ernstig zijn

Als een besmette hond bovendien eet of water drinkt uit een drinkbak die een andere hond vervolgens gebruikt, bestaat de mogelijkheid van een infectie. Dit betekent dat elke hond het risico loopt op hondenziekte. Wanneer je hond echter gevaccineerd is, is de kans op het ontwikkelen van de ziekte veel kleiner.

Je moet er rekening mee houden dat puppy’s het meest gevoelig zijn voor infecties. Waarom? Omdat ze hun vaccins nog niet hebben gehad. Als de moeder het vaccin ook niet heeft gehad kan ze de puppy’s niet beschermen via haar melk.

Jonge honden zijn niet sterk genoeg om zo’n ernstige ziekte aan te kunnen. Dit geldt ook voor oudere of zieke honden.

Symptomen van hondenziekte

Als het virus eenmaal in het lichaam van het dier aanwezig is heeft het een incubatietijd van twee weken. Na twee weken beginnen de symptomen op te vallen.

De eerste symptomen van hondenziekte zijn waterige of geelachtige afscheiding met pus in de ogen en neusgaten. De volgende symptomen van hondenziekte zijn koorts, hoest, zwakte, gebrek aan eetlust, diarree, braken, en een verdikking van de kussens op de poten van een hond.

Wanneer de ziekte in een gevorderd stadium komt tast het het zenuwstelsel van het dier aan. Ernstige symptomen van hondenziekte zijn onder meer spasmen, stuiptrekkingen en gedeeltelijke of volledige verlamming.

Je moet er rekening mee houden dat de meeste honden die aan hondenziekte lijden aan deze ziekte overlijden. Het kleine aantal dat overleeft heeft veel gezondheids- en gedragsproblemen als gevolg van de schade aan hun zenuwstelsel.

Een zieke hond bij de dierenarts

Is er een behandeling van hondenziekte?

Helaas hebben wetenschappers nog geen volledige genezing voor het virus gevonden. Zodra een hond de ziekte heeft zal het toedienen van het vaccin geen effect meer hebben.

Voordat het eerste symptoom verschijnt is het van essentieel belang om je huisdier naar de dierenarts te brengen. Ze zullen testen op die ziekte en een diagnose stellen.

De behandeling is gebaseerd op het verlichten van de symptomen van hondenziekte en het voorkomen dat ze verergeren. Tevens is de behandeling gericht op het verminderen van uitdroging en het voorkomen van nieuwe infecties.

Antibiotica kunnen evenals vitaminesupplementen nuttig zijn om bepaalde symptomen te helpen verminderen. Je moet er echter rekening mee houden dat de ziekte zijn beloop zal hebben. Indien nodig kan je dierenarts euthanasie adviseren om verder lijden te voorkomen.

De enige manier om te voorkomen dat een hond besmet raakt met hondenziekte is door middel van vaccinatie. De geschikte leeftijd om gevaccineerd te worden is tussen de zes en acht weken.

Dan zouden ze elk jaar een herhalingsvaccinatie moeten krijgen. Bij vrouwtjes die zwanger zijn moeten ook een herhalingsvaccinatie krijgen. Zoals ze zeggen is preventie de beste vorm van genezing. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wheeler, J. T. (2007). El Moquillo Canino ¿tiene cura? Revista Electrónica de Veterinaria.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.