Steriliseren is niet wreed, het is een verantwoordelijkheid
Steriliseren is niet wreed maar het is juist een verantwoordelijkheid volgens Dani Rovira, een Spaanse komiek. De sociale media hebben zo’n grote impact op iedereen dat de bekendste mensen influencers worden genoemd. Tegenwoordig kun je de profielen van zulke beroemdheden bekijken om ze beter te leren kennen.
Hetzelfde geldt voor bekende dierenrechtenactivisten. Zo vult Dani Rovira zijn profiel met berichten over achtergelaten honden en dierenmishandeling, twee gevolgen van een hond niet laten steriliseren.
Steriliseren is niet wreed
Jarenlang geloofden veel mensen dat het castreren van dieren wreed was. Het zou namelijk een deel van hun aard en persoonlijkheid wegnemen. Deskundigen adviseerden om katten te laten steriliseren, zodat ze rustiger en meer ontspannen worden.
Loopse teefjes laten steriliseren kan zwangerschap voorkomen en voorkomen dat mannelijke honden in de buurt hen achtervolgen.
Sommige dierenactivisten beschouwden deze operatie als dierenmishandeling. Na verloop van tijd bleek echter dat sterilisatie geen effect heeft op de persoonlijkheid of het leven van een huisdier, en het juist kan helpen om veel problemen te voorkomen.
Dani Rovira postte op twitter een bericht dat iemand hem stuurde. De persoon vroeg om hulp om de pups van zijn hond voor adoptie aan te bieden. Het is mogelijk dat de persoon die dit bericht stuurde oorspronkelijk gevleid was dat een bekendheid zijn bericht retweette, maar dit gevoel duurde niet lang.
Rovira retweette het bericht met de volgende commentaar:
Hoe gemakkelijk het is om een huisdier te steriliseren en dan van anderen te verwachten dat ze je helpen, zoals een bekend persoon. Een huisdier steriliseren is iets wat iedereen zou moeten doen. Als je je huisdier niet hebt gesteriliseerd, dan moet je nu eenmaal voor de pups zorgen!
Veel mensen die Rovira volgen deelden de post, evenals anderen die zijn overtuigingen delen. Waarom is steriliseren niet wreed, en wat zijn de voordelen die anderen kunnen overtuigen?
Argumenten voor sterilisatie
Veel mensen zijn tegen sterilisatie omdat de operatie zo veel geld kost. Maar wat zou er gebeuren als je hond pups heeft? Wat doe je met hen? Zou het niet goedkoper zijn geweest om je hond te laten steriliseren?
Je huisdieren laten steriliseren heeft zijn voordelen, niet alleen voor de baasjes, maar ook voor het dier. Hier zijn enkele van die voordelen:
1. Zwangerschappen voorkomen
Als je geen puppy’s wilt hebben, dan moet je je huisdier laten steriliseren. Je hond hoeft zich niet voortdurend voort te planten. Bovendien worden teefjes ongeveer eens in de zes maanden loops, dus veel zwangerschappen kunnen de moeder sneller laten overlijden door alle stress op hun lichaam.
2. Geen ongewenste pups
Als je geen puppy’s wilt hebben, waarom zou je dan willen dat je hond zich voortplant? Wat ga je met alle pups doen?
Het trieste is dat veel mensen ongewenste puppy’s in de steek laten. Sommige mensen zijn zo wreed dat ze zelfs puppy’s vermoorden die ze niet willen. Dit is misschien schokkend, maar het is helaas een realiteit.
3. Minder achtergelaten dieren
Sommige mensen laten hun dieren achter als een manier om zich te “ontdoen” van ongewenste pups. Veel mensen besluiten om hun oude hond te dumpen, één puppy te houden en zich ten slotte te ontdoen van de rest van het nestje.
4. De verspreiding van ziekten voorkomen
Teefjes steriliseren zou de verspreiding van verschillende baarmoederziekten zoals baarmoederkanker kunnen verkleinen. Bij mannelijke honden helpt castratie om testiscarcinoom en prostaatkanker te voorkomen.
Daarom is je huisdier steriliseren niet wreed. Het is juist een verantwoordelijkheid die kan leiden tot minder in de steek gelaten dieren en ervoor zorgt dat huisdieren een gelukkig en gezond leven leiden, met minder risico op ziekten. Je huisdier laten steriliseren is dus de beste optie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hart, B. L., Hart, L. A., Thigpen, A. P., & Willits, N. H. (2014). Long-term health effects of neutering dogs: Comparison of labrador retrievers with golden retrievers. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0102241
- Smith, A. N. (2014). The role of neutering in cancer development. Veterinary Clinics of North America – Small Animal Practice. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2014.06.003
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.