Logo image
Logo image

Roos bij honden: oorzaken en behandeling

3 minuten
Een huidprobleem als roos doet zich bij honden voor vanwege een te droge huid, hormonale veranderingen of ondervoeding. Er is gelukkig een eenvoudig huismiddeltje waarmee het voorkomen kan worden.
Roos bij honden: oorzaken en behandeling
Laatste update: 14 november, 2018

Huisdieren hebben veel van dezelfde gezondheidsproblemen als mensen. Er zijn ook enkele waarvan je misschien nooit gehoord hebt. Weet je bijvoorbeeld van roos af bij honden? Het bestaat echt. Lees verder om te leren waardoor deze ziekte veroorzaakt wordt en ook hoe het te behandelen.

Wat veroorzaakt roos bij honden?

Er zijn allerlei dingen die roos bij honden kunnen veroorzaken. Hier zijn er een paar:

  • Droge huid. Een gebrek aan voedingsstoffen kan uitdroging van de huid veroorzaken. Een hond kan gemakkelijk roos krijgen als zijn voedsel niet voldoende omega 3– en andere vetzuren heeft.
  • Hormoonveranderingen. Dit kan de natuurlijke vetproductie van de huid verlagen. Als bijvoorbeeld je hond hormoonproblemen heeft zoals hormonale disbalans van de eierstokken (bij teefjes), een verlaagde schildklierwerking of een verhoogde cortisolproductie van de bijnier.
  • Ondervoeding. Een slecht voedingspatroon voorziet de hond niet van de voedingsstoffen die hij nodig heeft. Daardoor worden zowel hun vochtbalans als hun natuurlijke vetproductie verlaagd. Dat leidt vervolgens tot een droge vacht en huid waardoor roos ontstaat.
Some figure
  • Slechte hygiëne. Misschien houdt je hond niet zo van water waardoor je hem niet zoveel in bad doet. Het is echter noodzakelijk om zeker te zijn dat hij gezond blijft. Daarom maakt het niet zoveel uit of hij het wel of niet fijn vindt.

Wat kun je ertegen doen?

Er zijn gewoon een paar dingen die je moet doen als het om een goede hygiëne gaat. Als je hond al roos heeft, kun je hondenshampoo gebruiken die bestemd is voor een gevoelige huid.

Als je zijn vacht teveel wast kan dit ook roos veroorzaken omdat het de natuurlijke vetproductie van de huid tegenwerkt.

  • Niet borstelen. Alle honden moeten minstens éénmaal per week geborsteld worden. Bij sommige honden moet het zelfs vaker. Als je je hond niet niet vaak genoeg of niet goed genoeg borstelt, dan worden zijn huidcellen niet gestimuleerd. Dood weefsel neemt dan toe, en dit kan roos veroorzaken.
  • Stress. Stress en bezorgdheid kunnen ook huidproblemen zoals psoriasis veroorzaken en daarmee roos. Als je hond gestrest is kun je beter wat met hem gaan wandelen. Misschien is hij gewoon niet actief genoeg.
  • Gebrekkig immuunsysteem. Als dit deel van zijn lichaam niet goed werkt kan het invloed hebben op zijn huid en roos veroorzaken.

Als je hond echter al roos heeft, wat moet je er dan aan doen?

Hoe roos bij honden te behandelen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om roos te voorkomen en ook hoe het te behandelen. Roos is niet zo’n groot probleem, maar het kan dat wel worden als je er niet op tijd wat aan doet.

  • Borstel zijn vacht wat vaker, en denk eraan dat sommige rassen vaker geborsteld moeten worden dan andere. Dit is belangrijk omdat het helpt om dode huidcellen te verwijderen. Als je dus je hond wat vaker borstelt kan zijn huid en vacht levendiger worden.
  • Voeg olie toe aan zijn dieet. Je kunt dit doen ongeacht of hij nat of droog voer eet. Zorg wel dat hij genoeg water drinkt. Geef hem indien mogelijk voer met vis omdat dat alle benodigde natuurlijke oliën heeft.
  • Doe hem niet te vaak in bad. Dit kan meer schade aanrichten omdat het de natuurlijke vetten van zijn huid verwijdert. Als de huid van een hond uitdroogt is de neiging tot roosvorming heel groot.
Some figure
  • Gebruik shampoo voor een gevoelige huid. Ze behandelen niet specifiek de roos, maar ze zullen zijn huid helpen genezen waardoor het weggaat.

Ga naar de dierenarts als geen van deze tips helpen om ervan af te komen. Het zou iets ergers kunnen zijn zoals schurft.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.