Logo image
Logo image

Op welke leeftijd kan een dier het beste gesteriliseerd worden?

4 minuten
Op welke leeftijd kan een dier het beste gesteriliseerd worden?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Het overwegen van sterilisatie is een belangrijk punt. Dit is belangrijk voor zowel de seksuele gezondheid als de voortplantingsmogelijkheden van je huisdier. Het is zeer belangrijk om van dit proces af te weten. Dan weet je wanneer en hoe je dier gesteriliseerd moet worden.

Wat is sterilisatie?

Het verwijderen van de inwendige geslachtsorganen heet sterilisatie. Het wordt tijdens een korte chirurgische ingreep onder algehele verdoving uitgevoerd. Bij mannetjes verwijdert men de teelballen. Voor vrouwtjes betreft dit het wegnemen van de eierstokken en de baarmoeder.

In veel landen is grootschalige sterilisatie een regeringsinitiatief. Op deze manier wordt verantwoord dierbezit bevorderd. Ook een toename van zwerfdieren wordt hierdoor voorkomen.

Some figure

De situatie in Spanje

In Spanje is sterilisatie veel meer gebruikelijk sinds het congres in 2015 wetswijzigingen heeft doorgevoerd. De nieuwe regels bestraffen eigenaren voor het mishandelen of verstoten van dieren. Regeringen zijn nu verplicht om maatregelen te nemen om te voorkomen dat het aantal verstoten dieren toeneemt.

Sterilisatie heeft echter niet alleen te maken met de voortplanting. Voor veel dieren is het een manier om ernstige ziekten zoals infecties en tumoren te voorkomen.

Wat is voor het dier het beste moment om gesteriliseerd te worden?

De juiste tijd voor huisdieren hangt af van hun geslacht, leeftijd en ras.

Kleine rassen kunnen volgens wetenschappelijk onderzoek het beste tussen 6 en 9 maanden gesteriliseerd worden. Als het tijdens deze periode wordt uitgevoerd kunnen urinewegproblemen van teefjes kunnen worden voorkomen. Doe het bij mannetjes tijdens het eerste jaar. Dit verlaagt risico’s van prostaatziekten.

Als het honden van gemiddelde grootte en daarboven betreft zijn de momenten een beetje anders. Veel dierenartsen geloven dat de beste tijd rond de leeftijd van 18 maanden ligt. Daarmee voorkom je hun vatbaarheid voor botkanker.

Gedragsredenen spelen hierbij vaker een rol dan biologische redenen. Steriliseren vermindert agressief gedrag. Het voorkomt ook voortdurend weglopen en overmatig bezitterigheid.

In al deze gevallen is het het beste om te luisteren naar het deskundig advies van je dierenarts.

Waarom zou ik mijn huisdier moeten laten steriliseren?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we het rationele afwegen tegen het emotionele. Het verwijderen van de voortplantingsorganen van je huisdier lijkt vooraf best ingrijpend en onnatuurlijk. Het is eigenlijk een heel efficiënte manier om te zorgen voor hun gezondheid en welzijn.

De behandeling is volkomen pijnloos en vindt plaats onder volledige anesthesie. Tijdens hun herstel zal de juiste behandeling en ook de medicatie ervoor zorgen dat ze zich na de operatie niet onbehagelijk voelen.

Voornaamste redenen om te steriliseren

Dierenartsen noemen drie hoofdredenen waarom een huisdier het beste gesteriliseerd kan worden:

  • Gedragsproblemen: als een dier op een overdreven manier zijn territorium afbakent, agressief is tegen mensen of regelmatig probeert te ontsnappen.
  • Het voorkomen of in de hand houden van ziekten (voornamelijk erfelijke ziekten). Het vermindert de risico van tumoren, dysplasie, epilepsie, bloedziekte, seksueel overdraagbare aandoeningen en nog meer.
  • Voortplantings- en overbevolkingsbeperking

Specialisten wijzen ook op 5 voordelen van sterilisatie wat het leven met een dier en zijn socialisatie betreft:

  1. Vrouwtjes zullen niet meer forse hormoonveranderingen meemaken tijdens hun menstruatiecyclus. Dat betekent dat ze kalmer zullen zijn en mannetjes niet meer zullen aantrekken. Ze zullen ook niet meer zoveel rommel maken in huis.
  2. Honden zullen veel minder vluchtneigingen vertonen. Ze zullen ook minder de drang hebben om hun terrein af te baken.
  3. De meerderheid van gesteriliseerde katten en honden heeft de neiging om aanhankelijker te zijn en minder nukkig.
  4. Het zal gemakkelijker zijn om je huisdieren te trainen en ze met andere dieren te laten socialiseren.
  5. Het risico van eierstok-, borst- en baarmoederkanker neemt fors af. Dat is ook het geval voor prostaatkanker.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het steriliseren?

Er zijn veel praatjes over de negatieve effecten van sterilisatie. Mogelijke nadelen komen bijna niet voor. Ze rechtvaardigen niet dat je je dier blootstelt aan ernstige ziekten.

Some figure

Het is een fabeltje dat een gesteriliseerd dier altijd dik wordt. Wel is het waar dat er een neiging is tot gewichtstoename na de procedure. Dit is echter helemaal in de hand te houden. Met een evenwichtig dieet en regelmatige beweging zal het dier niet zwaar worden.

De grootste risico wat steriliseren betreft heeft te maken met het te laat uitvoeren. Dieren kunnen dan van een reeks van complicaties hinder hebben. Ten gevolg daarvan is het het beste om je huisdier op tijd te laten steriliseren.

Bron van de uitgelichte afbeelding: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.