Nierproblemen bij katten: symptomen en behandeling
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
Nierproblemen bij katten komen vaak voor, vooral bij oudere dieren die de leeftijd van zeven gepasseerd zijn. Vanaf die leeftijd komt het vaak voor dat de nieren van katten niet zo goed meer werken als voorheen.
Het is daarom belangrijk om vaker naar de dierenarts te gaan om je kat na te laten kijken, zodat deze problemen vroeg worden ontdekt.
Nierproblemen bij katten
Hoewel alleen een dierenarts deze aandoeningen zou moeten diagnosticeren en behandelen, is het belangrijk dat baasjes weten hoe ze de symptomen kunnen herkennen van nierproblemen bij katten. Zo kunnen ze de kat op het juiste moment meenemen naar de dierenarts voor controle.
Naast de lever, zijn de nieren de belangrijkste organen die gifstoffen uit het bloed verwijderen. Ze spelen echter ook een belangrijke rol bij het reguleren van het waterniveau in het lichaam. Deze organen zijn dus erg belangrijk bij het hele hydratatieproces.
De meest voorkomende symptomen
Nierproblemen bij katten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een van de meest voorkomende is de verschijning van polyurie en polydipsie. Dit zijn twee termen die dierenartsen gebruiken, en die betekenen dat er een toename is van waterconsumptie en urineproductie, waardoor de kat vaker zal plassen.
Het verlies van gewicht of eetlust moet altijd iets zijn waar een katteneigenaar op moet letten. Ook is het een belangrijke reden om de dierenarts te bezoeken, samen met gedragsveranderingen zoals apathie of lethargie.
Hoewel deze symptomen kunnen voorkomen bij veel ziekten, heeft een kat mogelijk een nierprobleem ontwikkeld als ze samen met veranderingen in de frequentie en consistentie van de urine optreden.
Andere veel voorkomende symptomen van nierproblemen bij katten zijn braken en uitdroging.
Je kunt dit laatste controleren door de huid van je kat vast te pakken tussen je vingers en te observeren hoe lang het duurt om terug te keren naar zijn oorspronkelijke plaats. Als het meer dan een seconde duurt, kan het betekenen dat je huisdier uitgedroogd is.
Behandeling
Nierproblemen bij katten hebben verschillende oorzaken. Nierziekte bij katten betekent echter nierfalen bij oudere katten. Normaal gesproken richt de behandeling zich op de symptomen als gevolg van de verslechtering van de nieren, en ze moeten hun functie te behouden.
De behandeling van nierproblemen bij katten is gebaseerd op hun dieet, vooral omdat ze sterk uitgedroogd zijn. De nieren verzamelen de urine niet goed, en ze verwijderen veel vloeistof samen daarmee.
Daarom moet de kat een dieet hebben dat gebaseerd is op een hoog vochtgehalte door het gebruik van nat blikvoer, ook al drinken katten niet veel water.
Het eiwitgehalte van het dieet is ook belangrijk omdat de ureumproductie verandert. Daarom moet je de eiwitinname van je kat verminderen en alleen hoogwaardige eiwitten opnemen, omdat eiwitten van vitaal belang zijn voor katten.
Dierenartsen moeten deze diëten dus altijd samenstellen, zelfs als ze lijken op een dieet dat wordt aanbevolen voor honden met nierfalen.
Supplementen voor nierproblemen bij katten
De fosforinname moet worden gereguleerd. Het mag niet geconcentreerd zijn, of de dierenarts moet fosforchelatoren geven. Je kunt ook kaliumsupplementen overwegen, samen met het reguleren van hypertensie bij katten.
Je moet ook het mogelijke braken behandelen met anti-emetica of zelfs met vaatverwijdende middelen. Die bieden verschillende voordelen voor het verbeteren van de nierfunctie van de kat.
Meestal zijn nierproblemen bij katten chronische aandoeningen die gedurende het hele leven van het dier moeten worden behandeld om te voorkomen dat ze verergeren. Hierdoor zal je kat in staat zijn om een lang leven te leiden.
Het zal alleen betekenen dat je veel aandacht moet besteden aan hun voeding. Katten moeten echter op de juiste manier gediagnosticeerd en periodiek geanalyseerd worden. Daarom is het belangrijk om vaker naar de dierenarts te gaan als je oudere dieren hebt.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.