Logo image
Logo image

Knoflook: een uitstekend ontwormingsmiddel

3 minuten
Wij zullen al onze informatie met je delen die wij hebben omtrent knoflook en hoe je dit kunt gebruiken om het gevecht tussen jouw huisdier en parasieten te winnen.
Knoflook: een uitstekend ontwormingsmiddel
Laatste update: 20 april, 2018

De enorme gezondheidsvoordelen van knoflook zijn bekend. Het kan gebruikt worden om ziektes te voorkomen en ook als remedies voor andere afwijkingen. Op dezelfde manier heeft dit voedsel ook voordelen voor onze huisdieren, aangezien het een uitstekend ontwormingsmiddel is.

Kunnen we knoflook voor onze huisdieren gebruiken?

Sommigen denken dat knoflook giftig is voor dieren. En dit is geen leugen. Dit voedsel heeft een giftig bestanddeel dat bekend staat als allylpropyldisulfide. Dit brengt echter geen schade toe zolang het met mate geconsumeerd wordt.

Bij overmatige consumptie kunnen cellen in het lichaam beschadigd raken en dit kan andere afwijkingen veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is anemie (een aandoening waarbij je niet genoeg rode bloedcellen of niet genoeg hemoglobine in je bloed hebt). Een studie die in Zurich in Zwitserland is uitgevoerd had als doel de juiste dosering te vinden.

Na meerdere analyses waren de onderzoekers in de gelegenheid een conclusie te trekken. Simpel gezegd, knoflook kan giftig worden indien een huisdier meer dan 5 gram per kilo lichaamsgewicht eet. Met andere woorden: normaal gesproken weegt een teentje knoflook tussen de twee en drie gram. Daarom zou een middelgrote hond ten minste vijf teentjes knoflook per dag moeten eten om in gevaar te komen.

Uitstekend ontwormingsmiddel

Met dit in gedachten weten we nu dat we knoflook voor ons huisdier kunnen gebruiken. Maar we moeten het met mate gebruiken. Laten we kijken hoe dit kan.

Veel mensen geloven dat  knoflook wormafdrijvend werkt. Dit betekent dat het effectief is tegen parasieten in de darmen. En dit gebeurt omdat, zelfs nadat het ingeslikt is, de antibacteriële eigenschappen in de maag intact blijven.

Daarbij kan het ‘t bloed filteren, heeft het een helend effect op de spijsvertering en kan het helpen bij het schoonmaken van het lichaam. Het versterkt ook het immuunsysteem en helpt bij het voorkomen van eventuele toekomstige parasieten.

Hoe dien je knoflook bij jouw huisdier te gebruiken?

Hoewel knoflook in duizenden soorten bestaat is de meest effectieve hiervan de verse variant. Het toevoegen van één of twee teentjes knoflook per dag aan het voedsel van onze dieren zal hen helpen het gevecht tegen parasieten te winnen.

Het wordt aangeraden om dit minstens een week lang te doen, en dit later te herhalen. Aangeraden wordt om dit tenminste eenmaal of tweemaal per jaar te doen om ervoor te zorgen dat jouw huisdier vrij van parasieten is.

Bij bestudering van het onderzoek gedaan in Zurich blijkt dat de dosering niet boven de vier gram per dag dient te komen. Met ander woorden: twee teentjes knoflook per dag is het maximum. Deze dosering is gebaseerd op een middelgrote hond. Bij een grote hond kan de dosering dus verhoogd worden, en natuurlijk verlaagd in het geval van een kleiner huisdier.

Dit is echter een huismiddel dat misschien niet goed is voor elke hond of effect heeft tegen elke parasiet. Daarom dien je, zoals wij altijd aanraden, je huisarts te raadplegen om te vragen of deze behandeling de juiste is voor jouw huisdier.

Andere huismiddeltjes als ontwormingsmiddel

Some figure

Zelfgemaakte remedies krijgen bij velen de voorkeur boven medicijnen en giftige producten. Tegenwoordig willen we dat alles zo natuurlijk mogelijk is, en het mooie is dat veel natuurlijke middelen goed werken.

Er bestaan enkele remedies als ontwormingsmiddel tegen parasieten:

  • Teken en vlooien: muntthee, eucalyptus, appelazijn en lavendelwater.
  • Maagparasieten: pompoenzaadjes, citroenzaadjes, tarwekiemolie of levertraan.

Bijna alle zelfgemaakte remedies zijn het effectiefst wanneer je ze toedient terwijl ze rechtstreeks gemengd zijn met het voedsel van het dier. Indien je huisarts echter toestemming heeft gegeven om deze middeltjes te gebruiken maar jouw huisdier weigert om het op te eten, kijk dan naar een andere manier om hen toe te dienen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.