Logo image
Logo image

Ken jij de aandoeningen die huisdieren ziek kunnen maken?

3 minuten
Ken jij de aandoeningen die huisdieren ziek kunnen maken?
Laatste update: 11 juli, 2018

Mensen beweren altijd dat dieren ons ziek kunnen maken. Maar ze beseffen echter niet dat aandoeningen die huisdieren ziek kunnen maken ook van ons kunnen komen. Het lijkt misschien een beetje vreemd en onbekend, maar niets is minder waar: infecties tussen dieren en mensen zijn een geval van tweerichtingsverkeer. Dit vreemde, recent bestudeerde geval wordt anthropozoöse genoemd. Laten we in dit artikel eens kijken naar de menselijke aandoeningen die huisdieren ziek kunnen maken.

Aandoeningen die huisdieren ziek kunnen maken

Some figure

Onze huisdieren kunnen last krijgen van diabetes, artritis, allergieën, darmproblemen, constipatie, en nog veel meer ongemakken. Dat komt omdat we in een stressvolle en besmette wereld leven. Logischerwijs zijn onze huisdieren dan ook gevoelig voor dergelijke ongemakken.

Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen minder slapen en zenuwachtiger worden. Honden, die dicht bij de mens blijven, kunnen ook onder die stress gaan lijden. Ze kunnen zich zelfs gewelddadiger of gevaarlijker dan gewoonlijk beginnen te gedragen. Daarom is het van het grootste belang om lange wandelingen te maken met je hond, zodat hij lustig kan lopen en veel opgebouwde energie kan verbanden.

Als je honden mensenvoedsel geeft, dan kan dat maagpijn en orgaanschade veroorzaken omdat het voedsel voor hen schadelijke chemicaliën en stoffen bevat.

Dit zijn nog een paar voorbeelden van andere aandoeningen die huisdieren ziek kunnen maken:

  • Tuberculose
  • Griep
  • Lintworm

Hoe weet ik of mijn huisdier ziek is?

Een van de beste manieren om te weten of je huisdier besmet is, is om zijn gedrag te observeren. Elke verandering in de manier waarop hij loopt, kijkt of zich gedraagt kan betekenen dat er iets mis is met zijn lichaam.

Stel dat je huisdier bijvoorbeeld gras zit te eten en geen trek heeft in normaal voer. Dat wilt zeggen dat het goed is om meteen naar de dierenarts te gaan. Als je te lang wacht en denkt dat het niets belangrijks is en wel zal voorbijgaan, dan zet je het leven van je huisdier op het spel.

Beter voorkomen dan genezen, ook voor huisdieren

Some figure

Je huisdier kan jou echter ook besmetten met ziektes, dus we raden aan om bepaalde preventieve maatregelen te volgen om te voorkomen dat je zelf ziek wordt.

  • Blijf gezond. Ga op medische controle met het hele gezin en zorg ervoor dat iedereen in goede gezondheid verkeert, inclusief je huisdier.
  • Zorg voor een een gezonde omgeving die niemand vervuilt. Een gezonde leefruimte is van groot belang. Houd het huis schoon, geventileerd en stofvrij. Was het bed en de lakens van je huisdier ten minste een keer om de twee weken. Maak ook de plaatsen schoon waar ze graag zitten.
  • Voer ze hun eigen voedsel dat specifiek voor hen bestemd is.
  • Gebruik geen chemicaliën. Zoals vermeld zijn dieren zeer gevoelig. Gebruik reinigingsmiddelen met weinig of geen chemische ingrediënten. Het zal het hele gezin (inclusief je huisdier) ten goede komen om op die manier gezond te blijven.
  • Doe aan lichaamsbeweging. Dat is een van de beste preventieve maatregelen voor het hele gezin. Bewegen is goed om ziektse te voorkomen en lichamelijk en geestelijk gezond te blijven.
  • Wees gul met affectie. Liefde, genegenheid en geduld voor het hele huishouden, inclusief huisdieren: dat is de beste manier om mentaal en emotioneel gezond te blijven. Je weet wat ze zeggen: een gezonde geest in een gezond lichaam.
  • Het feit dat mensen en dieren elkaar ziek kunnen maken mag geen excuus zijn om geen huisdieren te adopteren. De dierenwinkel is zeker niet de beste optie om een dier in huis te halen, vergeet dat niet. Kies in plaats daarvan voor een dier uit een asiel dat nog op zoek is naar een familie. Let er wel op dat het asiel erkend is en kan garanderen dat alle dieren in goede gezondheid verkeren.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.