Kankergerelateerde pijn bij honden behandelen
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Kankergerelateerde pijn bij honden kan snel aanzwellen en zeer intense niveaus bereiken. Dat haalt de kwaliteit van leven van de dieren sterk omlaag, en ook voor de baasjes is het moeilijk om hiermee om te gaan.
Gelukkig ontwikkelt de diergeneeskunde steeds effectievere manieren om de bijwerkingen van kankerbehandelingen te diagnosticeren en te beheersen. Lees verder om te leren hoe je kankergerelateerde pijn bij honden kunt herkennen en behandelen.
Wat houdt kankergerelateerde pijn precies in?
Kankergerelateerde pijn is in de meeste gevallen progressief. Bij de mens zegt slechts 25% van de patiënten dat ze pijn hebben ervaren voor of tijdens de diagnose. Dat percentage stijgt tot 90% bij patiënten met vergevorderde of terminale kanker.
Dat komt omdat de pijn optreedt tijdens verschillende stadia van een oncologische behandeling. Kankerpatiënten ervaren namelijk vaak ernstige, acute pijn tijdens of na chemotherapie en bestraling.
Hoe herken je kankergerelateerde pijn bij honden?
Pijn diagnosticeren, classificeren of meten is al moeilijk bij mensen, en nog complexer bij honden. Dieren hebben hun eigen taal en andere gedragscodes. Daarom kunnen mensen ze niet altijd begrijpen en nauwkeurig interpreteren wat ze voelen, ervaren en uitdrukken.
Je moet dus ook rekening houden met het verschil tussen mensen en dieren wanneer je kankergerelateerde pijn bij honden analyseert. Uiteraard moet je ook kijken naar de ervaring en waarnemingen van de diergeneeskunde en de vooruitgang in de oncologie van dieren.
Elke hond ervaart pijn anders en het pijnniveau varieert afhankelijk van het type tumor en het lichaam van het dier. Oudere honden of honden met een zwakker immuunsysteem ervaren meestal de meest intense pijnniveaus.
Belangrijkste symptomen van kankergerelateerde pijn bij honden
- Gedragsveranderingen in zijn routine
- Vermoeidheid, depressie of lethargie
- Moeite met lopen, opstaan of liggen
- Verminderde eetlust
- Vreemde gezichtsuitdrukkingen
- Defensief gedrag of een negatieve reactie bij aanraking
- Verhoogde ademhalingsfrequentie
- Gejank, gegrom en andere geluiden
- Incontinentie
Kankergerelateerde pijn bij honden behandelen
De belangrijkste behandeling bestaat uit het tegengaan van kanker en uitzaaiingen zo goed als mogelijk te voorkomen. De hond ondergaat daarvoor specifieke oncologische therapieën (radiotherapie, chemotherapie, chirurgie enzovoort).
Diezelfde therapieën veroorzaken echter vaak veel ongemak voor het dier. Verdere behandeling kan de intensiteit van de pijn gelukkig verminderen. Bepaalde lichte pijnstillers en geneesmiddelen zijn de eerste keuze voor de behandeling van lichte pijn. Milde pijnstillers, zoals codeïne, kun je toedienen wanneer de pijn matig intens is.
In meer ernstige gevallen, wanneer de pijn zeer intens is, kunnen sterke pijnstillers zoals morfine worden voorgeschreven. Vergeet echter niet dat een dierenarts de enige gekwalificeerde professional is die voor elk dier een geschikte behandeling kan voorschrijven.
Alternatieve therapie en aanvullende zorg
Er bestaan veel alternatieve methoden om kankergerelateerde pijn bij honden te verlichten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Die vormen echter geen vervanging voor pijnstillers. Onder de alternatieve therapieën kun je kijken naar acupunctuur, aromatherapie, reiki, reiki, massages en ontspanningstechnieken.
Gebruik ook objecten en accessoires om het dier meer comfort te geven. Denk aan een gezellig bed, massage-apparaten, kompressen, thermische kussens enzovoort. Een goede voeding, die je kunt aanvullen met voedingssupplementen, is eveneens essentieel om het immuunsysteem van het dier te versterken.
Het belangrijkste is dat je jouw hond veel liefde en toewijding geeft. Dat zijn namelijk essentiële elementen voor een spoedig herstel.
Experimenten met saporine
Recente studies hebben de positieve effecten van het neurotoxine saporine aangetoond om kankergerelateerde pijn bij honden onder controle te houden. Daarbij analyseerden de onderzoekers het effect van deze stof op het zenuwstelsel van een hond met botkanker.
Bij de experimenten deden meer dan 70 gemengde en raszuivere honden mee, zoals labradors, golden retrievers, rottweilers en Duitse herders.
De helft van de deelnemende honden ontving injecties met het neurotoxine saporine als aanvulling op de standaard veterinaire zorg. Tegelijkertijd fungeerde de andere helft als controlegroep, die alleen de standaard veterinaire zorg ontving.
Honden die injecties met deze stof kregen, reageerden al na zes weken positief. Ze overschreden niet meer dan 5 of 10% van de normale pijnintensiteit in de controlegroep. Ook waren ze in een beter humeur en waren hun ledematen merkbaar in betere conditie.
Deze resultaten bieden ook een mooie toekomst voor hun toepassingen in de menselijke geneeskunde. Deze nieuwe methode zou namelijk ook effectief kunnen zijn bij mensen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.