Hoe is een jaarlijkse controle bij de dierenarts voor de dieren?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Het vroeg opsporen van ziekten zorgt ervoor dat de behandeling minder intensief hoeft te zijn, het herstel sneller verloopt en de rekening voor de dierenarts een stuk lager is. Het is daarom belangrijk om minstens één keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor een jaarlijkse controle.
Wellicht vraag je je af hoe een jaarlijkse controle bij de dierenarts eruitziet. Wat gebeurt er tijdens zo’n afspraak? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen, zodat je je er goed op kunt voorbereiden.
Hoe is een jaarlijkse controle bij dierenarts voor de dieren?
Het eerste wat de dierenarts zal doen is, je huisdier van kop tot staart grondig onderzoeken. De dierenarts onderzoekt zijn oren, tanden en poten. Ook zal hij door middel van een stethoscoop luisteren naar zijn hartslag en zal hij de ademhaling van je huisdier controleren.
Vervolgens zal hij je huisdier wegen en meten en de klieren in zijn nek, zijn spieren en zijn buik voelen om te controleren op eventuele knobbeltjes, tekenen van pijn of zwelling. De dierenarts zal ook de temperatuur van je huisdier opnemen, zijn aandachtsniveau controleren en de manier waarop hij loopt en zit observeren.
Tot slot zal de dierenarts nagaan of je hond alle nodige vaccinaties heeft gekregen. Als er tijdens deze controle tekenen of symptomen van een ziekte worden waargenomen, zal de dierenarts je waarschijnlijk ook adviseren om een bloed- of urinetest uit te laten voeren.
Soms kan het ook nodig zijn om een röntgenfoto, echo of een ECG te laten maken. In dit geval zal je dierenarts je specifieke vragen stellen tijdens het onderzoek.
Hij kan bijvoorbeeld vragen naar de stoelgang van je huisdier of vragen of er tekenen zijn van ongewoon gedrag. Dit is het moment waarop je de dierenarts van je huisdier moet informeren over mogelijke twijfels of zorgen die je hebt over de gezondheid van je huisdier.
Is een jaarlijkse controle voldoende?
In het eerste jaar van het leven van een dier kan het nodig zijn om meer dan één keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Maak de eerste paar dagen nadat je het dier in huis hebt gehaald gelijk al een afspraak.
Deze afspraak zal een volledig onderzoek omvatten om eventuele aangeboren aandoeningen te identificeren. Ook krijgt je puppy of kitten zijn eerste vaccins en plant de dierenarts gelijk een vervolgafspraak.
Bovendien zal de dierenarts je huisdier ontwormen en indien nodig een fecale analyse uitvoeren. Daarnaast zal hij je advies geven over hoe je het dier kunt trainen en wat een geschikt dieet is voor een dier van die leeftijd.
Ook voor dieren die ouder zijn dan tien jaar is een jaarlijkse controle niet meer voldoende. Dit komt, onder andere, doordat de natuurlijke weerstand van oudere dieren zwakker begint te worden. Hierdoor worden ze kwetsbaarder en hebben ze nieuwe vaccinaties nodig.
Als je huisdier uit een asiel of een dierenwinkel komt, is het verstandig om het dier gelijk grondig te laten onderzoeken door een dierenarts. De kans is namelijk groot dat deze dieren in contact zijn gekomen met veel andere dieren. Hierdoor kunnen ze verschillende ziektes hebben opgepikt.
Voor volwassen dieren die al hun vaccinaties hebben gehad, is een jaarlijkse controle echter wel voldoende. Als je echter merkt dat iets je huisdier dwarszit of dat hij last heeft van urineproblemen, vermoeidheid of problemen met de spijsvertering, laat dit dan zo snel mogelijk controleren door een dierenarts.
Hoe je je huisdier kunt voorbereiden op een controle bij de dierenarts
Geen enkel huisdier vindt het leuk om naar de dierenarts te gaan. Meestal worden ze er erg nerveus van. De eerste reden hiervoor is dat het dier uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald. De tweede reden is dat het dier een beetje kan schrikken van alle onbekende voorwerpen die hij bij de dierenarts kan zien.
Naar de dierenarts gaan kan dus, zowel voor jou als voor je huisdier, zeer stressvol zijn. Zorg er daarom voor dat je een goede reismand hebt, vooral als je een kat hebt.
Als je een hond hebt, moet je hem altijd aan de riem doen als je naar de dierenarts gaat. Op die manier kun je hem bij jou houden terwijl jullie wachten in de wachtkamer en voorkomen dat hij wegrent of andere dieren aanvalt.
Om je huisdier te kalmeren, moet je zelf ook rustig blijven. Dieren kunnen het namelijk merken wanneer hun baasje gestrest of nerveus is. Praat met een stevige, maar ook zachte stem tegen je huisdier. Ook kan het helpen om je huisdier regelmatig te aaien.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Cleaveland, S., Kaare, M., Knobel, D., & Laurenson, M. K. (2006). Canine vaccination-Providing broader benefits for disease control. Veterinary Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.vetmic.2006.04.009
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.