Huidaandoeningen bij honden: behandelingen
In dit artikel geven we een paar handige tips om huidaandoeningen bij honden effectief tegen te gaan. Honden kunnen veel ziekten oplopen die onopzettelijk onopgemerkt kunnen blijven door hun baasjes.
Sommige van deze ziekten zullen betrekking hebben op hun huid. Door hun dikke vacht, is het vaak niet makkelijk om huidaandoeningen bij honden te herkennen. En soms is het zelfs nog moeilijker om ze te behandelen.
De verschillende soorten huidaandoeningen bij honden
Sommige ziekten kunnen zich ontwikkelen tot vrij ernstige huidaandoeningen. Hier zijn er een paar:
Scabiës (schurft)
De oorzaak van deze aandoening is een parasiet die de huid van het dier binnendringt en zich er vervolgens op vermenigvuldigt. Hierdoor kruipen er op een gegeven moment honderden, soms zelfs duizenden parasieten over zijn huid. Het is onvermijdelijk dat dit ondraaglijke jeuk veroorzaakt, waardoor de hond zich ongecontroleerd gaat krabben.
Bij het krabben kan het dier zich bezeren en kunnen er ernstige huidaandoeningen ontstaan. Deze omstandigheden (veroorzaakt door de schurft) zullen het dier veel pijn en jeuk bezorgen. Als de ziekte onbehandeld blijft, ontstaat er een vicieuze cirkel die je huisdier veel stress zal bezorgen.
Schimmel
Huidaandoeningen bij honden kunnen ook worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Huidschimmel kan ontstekingen en schilfers veroorzaken. Net als schurft is dit een besmettelijke ziekte. Dus als je thuis nog andere huisdieren heeft, is het belangrijk om ze bij de hond uit de buurt te houden.
Voedselallergie
Net als bij mensen, kunnen voedselallergieën bij honden huiduitslag of huidaandoeningen veroorzaken. Hierdoor zal de hond de neiging hebben om zichzelf voortdurend te krabben, waardoor hij zichzelf veel pijn kan doen.
Een goede manier om te herkennen of het om een voedselallergie gaat, is om naast krabben en huiduitslag ook te letten op tekenen van een loopneus en tranende ogen.
Dermatitis
Er zijn veel verschillende soorten allergieën die dermatitis veroorzaken. Dit is een van de meestvoorkomende huidaandoeningen bij honden. Dermatitis bezorgt honden erg veel jeuk. Je kunt er dus zeker van zijn dat als je hond er last van heeft, hij zichzelf de hele tijd door zal krabben.
Bij het knippen van de nagels van je hond, kan het zijn dat je per ongeluk een wondje veroorzaakt. Soms kun je hierbij zelfs bloed veroorzaken. Als je hond vervolgens met dit open wondje in aanraking komt met gras, het stof in huis, mijten en/of vochtigheid, dan kan dit huidaandoeningen en huiduitslag veroorzaken.
Pyodermie
Pyodermie wordt veroorzaakt door bacteriën en veroorzaakt een soort ‘vulkaan’ van pus in de gebieden dichtbij de haarzakjes. Over het algemeen zijn deze bacteriën op zoek naar vochtige en vette plekken. Deze huidaandoening doet zich daarom het meest voor rond de anus, vulva, neus en lippen.
Hoe je huidaandoeningen bij honden kunt behandelen
Als je hond last heeft van een huidaandoening, moet je als eerste met hem naar de dierenarts gaan. De dierenarts kan vervolgens de juiste tests uitvoeren om erachter te komen om wat voor soort aandoening het gaat en wat de oorzaak is.
Op basis hiervan kan hij je de best mogelijke behandeling aanbevelen. Vaak omvatten behandelingen voor huidaandoeningen bij honden antihistaminica of andere soortgelijke medicijnen, afhankelijk van de conditie van je hond. Er zijn echter ook een paar dingen die je zelf thuis kunt doen om je hond te helpen. Bijvoorbeeld:
- Zorg ervoor dat je hond geen wondjes bij zichzelf maakt. De jeuk die huidaandoeningen veroorzaken, kan ervoor zorgen dat je hond zichzelf zo veel krabt dat hij zichzelf onbedoeld kan verwonden. Om dit te voorkomen, kun je de plek waar hij zichzelf krabt met iets bedekken. Je zou bijvoorbeeld een sok, T-shirt etc. kunnen gebruiken. Zorg er echter voor dat je het stevig vastbindt, zodat je hond het niet een-twee-drie kan verwijderen.
- Breng crème aan op het aangedane gebied. Vraag de dierenarts van je hond om een crème voor te schrijven om de jeuk te verlichten. Breng deze crème zo vaak mogelijk aan om te voorkomen dat je hond zichzelf krabt.
- Gebruik natte washandjes. Als je hond een huidaandoening heeft, zijn ook natte washandjes een goede manier om verlichting te bieden. Maak een washandje nat met koud water en leg het vervolgens op het aangedane gebied, druk het niet te hard aan om te voorkomen dat je nog meer ongemak veroorzaakt.
Laat je hond uit
- Ga lekker wandelen met je hond. Soms kan de jeuk voor je hond erger lijken op momenten dat hij niets te doen heeft. Het kan daarom helpen om je hond mee naar buiten te nemen of met hem te spelen. Dit zal hem afleiden en hem helpen om de jeuk een tijdje te vergeten.
Zoals we eerder ook al aangaven: als je hond een huidaandoening heeft, moet je allereerst met hem naar de dierenarts gaan. Wacht niet; laat de dierenarts een diagnose stellen en op basis van zijn bevindingen een geschikte behandeling voorschrijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Reinoso, S. (2017) Identificación de dermatopatías fúngicas en perros. (Tesis de grado, Universidad Politécnica Salesiana).
- Brazia, P., Queralt, M., Fondati, A. & Pulgdemont, A. (2000). Alergia e intolerancia alimentaria en el perro y el gato. Consulta Difus. Vet., 8 (72), 95-98.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.