Dit is waarom honden houden van zonnebaden
Honden houden van zonnebaden net als wij. Het gebeurt vaak genoeg dat onze harige vriendjes op zoek zijn naar een plekje in de zon. Daar kunnen ze zich gaan liggen en een tukje doen. Maar weet jij waarom ze dit nu juist zo fijn vinden? En heb je je al afgevraagd of er geen gezondheidsrisico’s aan vast zouden hangen? We leggen je alles uitvoerig uit in dit artikel.
De voordelen van de zon voor dieren
Er zijn veel redenen waarom honden houden van zonnebaden. Het maakt niet uit welk seizoen het is. Maar het gaat om meer dan het gewoon fijn vinden bij honden. Zonnebaden heeft immers positieve gevolgen voor hun fysieke en mentale toestand. Bijvoorbeeld:
- Het vergemakkelijkt de inname van vitamine D. Deze substantie laat de hond op zijn beurt toe om calcium en andere mineralen beter te verteren. Op die manier worden zijn beenderen en gewrichten sterker.
- Het versterkt hun immuunsysteem. Bedenk dat honden die niet vaak aan het zonlicht en de buitenwereld worden blootgesteld een groter risico op ziektes lopen. Ze zullen ook minder vrolijk zijn.
- Het verlicht gewrichtspijn bij oudere dieren. Honden op leeftijd lijden wel vaker aan reumatische aandoeningen. Zonlicht helpt hen om zich beter te voelen en vermindert het ongemak dat deze ziekten veroorzaken.
Honden die vaak zonnebaden, iets waar ze heel erg van houden, profiteren van veel gezondheidsvoordelen. Wees natuurlijk altijd voorzichtig en laat ze niet langer dan nodig in de zon.
De zon, een hulpmiddeltje dat honden ontspant en gelukkig maakt
Maar er zijn meer redenen waarom honden houden van zonnebaden.
- Het zonlicht helpt hen om te ontspannen. Eventjes in de zon liggen soezen is een perfecte ontspanningskuur voor huisdieren. Je zult zien hoe stress en nerveus gedrag aanzienlijk verminderen. Onze vierpotige vriendjes lijden hier immers maar al te vaak onder.
- De zon maakt hen gelukkiger. De blootstelling aan het zonlicht bevordert de aanmaak van serotonine. Dat staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Het werkt als een neurotransmitter die een rustige mentale staat in de hand werkt. Kort gezegd geven de honden zich even over aan de zonnestralen in ruil voor een gelukkig gevoel.
Meer redenen waarom honden houden van zonnebaden
Er zijn zelfs nog meer redenen waarom honden zo koortsachtig op zoek zijn naar de zon. Onthoud:
- Dankzij de zon slapen ze beter. Het zonlicht helpt immers om melatonine af te scheiden, een substantie die de slaapcyclus van dieren regelt. Op die manier genieten ze van een betere nachtrust.
- Het geeft hen warmte in koud weer. En nee, dat is geen vanzelfsprekend feitje dat je zo maar mag negeren. Het klopt dat sommige honden kwetsbaarder zijn voor kouder weer. Dat is het geval bij sommige kortharige rassen, zoals chihuahua’s. Het geldt ook voor oudere honden die vaak een minder dichte vacht hebben. Deze honden zullen de zon zeker vaker opzoeken in de winter.
Wees voorzichtig met honden die lang in de zon blijven
Zonlicht heeft dan wel talloze voordelen voor je hond maar neem toch maar voorzorgsmaatregelen voor een paar situaties. Alles kan potentieel goed of gezond zijn, maar te veel blijft te veel. Laat je hond dus alleen maar met mate van de zon genieten. Anders loopt hij nog risico op brandwonden of een zonnesteek. Dat kan soms fataal aflopen.
Onthoud:
- Jonge honden die te veel zonnebaden kunnen een overdosis aan vitamine D binnen krijgen. Vergeet niet dat een te sterke calciumproductie ervoor kan zorgen dat de kaak en tanden zich niet goed ontwikkelen. Het veroorzaakt ook veranderingen in het zenuwstelsel, de spieren en de beenderen.
- Dieren met een witte of heel korte vacht lopen een grotere kans op brandwonden, uitputting veroorzaakt door hitte, of een zonnesteek als ze te lang in de zon blijven.
- Zorg ervoor dat je huisdieren altijd fris water ter beschikking hebben.
Nu je dit weet kun je met een gerust hart je hond op de juiste manier van de zon laten genieten. En vergeet natuurlijk niet om zelf ook van het leven te genieten!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.