De sleutelrol van honden in het speuren naar kanker bij mensen

De sleutelrol van honden in het speuren naar kanker bij mensen

Laatste update: 23 juli, 2018

Er zijn steeds meer verhalen die ons vertellen over honden met de vaardigheid om hun eigenaren en anderen van kanker te kunnen redden door het te ruiken. In dit verhaal hoor je waarom honden een sleutelrol spelen in het speuren naar kanker. We laten ook zien waarom het goed is hierop te letten.

Ted de hond die de kanker van zijn eigenaar ‘rook’

We weten dat onze huisdieren hun leven voor ons over hebben. Er wordt verteld van honden die kinderen redden uit branden en overstromingen. Of van degenen die achtergelaten baby’s redden of een misdadiger aanvallen om een diefstal te voorkomen. Toch schijnt het vreemd voor ons te zijn dat een hond in staat is om zijn eigenaar te vertellen dat hij een ziekte heeft.

Je zult dit een mooi verhaal vinden. Het laat je zien waarom honden echt de beste vrienden van de mens zijn.

Ted is een bordercollie die in Stockton in Engeland woont. Josie Conlan, een 46 jaar oude vrouw had hem geadopteerd. De hond was als pup slecht behandeld. Daardoor was hij nog steeds teruggetrokken en schuw.

Josie was gewend aan wat kleine bultjes in haar borst. Ze dacht dat ze niets bijzonders waren en ook goedaardig. Maar op een dag veranderde de houding van Ted. Hij bleef maar aan haar borst ruiken en luid janken. Aangezien de hond er niet mee ophield, besloot Josie maar om naar de dokter te gaan om het te laten onderzoeken. Uit de testen bleek dat ze borstkanker had. Goed nieuws was wel dat het vroeg was ontdekt. Daardoor konden ze snel handelen en het gezwel verwijderen.

Volgens Josie “is Ted het beste geschenk dat het leven ons gezin kon geven (ze is getrouwd en heeft twee dochters.) Hij bedankt ons elke dag omdat we hem gered hebben, en daarom heeft hij me nu gered van deze ziekte.”

Nog meer gevallen van honden die speuren naar kanker

Speuren-2

Ted was niet de enige hond die iets in het lichaam van zijn eigenaar ontdekte. In 1989 verscheen een vrouw bij het King’s College ziekenhuis in Londen. Ze vroeg een arts om een moedervlek op haar been te bekijken. Ze zei dat haar hond dat gebied besnuffelde en dan ging blaffen. Het bleek kwaadaardige huidkanker te zijn in het beginstadium. Gelukkig kon het zonder complicaties verwijderd worden.

Claire Guest was 45 jaar oud toen haar hond, een fox red labrador ontdekte dat ze borstkanker had. Hij staarde haar aan en sprong dan tegen haar borst. Daardoor ging ze zichzelf onderzoeken en ontdekte een kleine bult.

Deze gevallen waren heel uitgesproken, zowel wat de mensen betreft als de honden. Een groep artsen besloot toen om twee honden te trainen om mensen te besnuffelen en aan te geven of ze kanker hadden.

En dat is hoe Charlie (een Duitse herder) en Alfie (een labradoedel) allebei expert hier in werden in Californië. Ze wijden zich aan het herkennen van geuren door hun reukvermogen.

Honden die speuren naar kanker

Het is misschien goed om te weten dat honden meer dan 200 miljoen reukcellen in hun neus hebben. Mensen hebben maar 5 miljoen. Daarom kunnen honden geuren 100.000 keer beter aangeven dan mensen. Alfie en Charlie worden getraind om te speuren naar kanker. Ze speuren naar baarmoederkanker en borstkanker.

De neuzen van beiden honden zijn verantwoordelijk om een bepaald molecuul van de ziekte op te speuren. Onderzoekers kunnen dit niet doen, maar de honden speuren het zonder enig probleem op.

Er is in Engeland nog een groep artsen en wetenschappers bezig. Zij trainen honden om vluchtige of organische moleculen aan te geven. Deze worden normaal gesproken bij mensen met deze ziekte gevonden.

In het geval van prostaatkanker ruiken de dieren aan de urine van de patiënt. Als het gaat om darmkanker zijn dat ontlastingsmonsters en als het longkanker betreft de adem.

Volgens het Britse Medical Journal is de labrador die deelneemt aan het experiment in staat om het met 95% nauwkeurigheid aan te kunnen geven bij ademmonsters, en 98% bij urine- en ontlastingsmonsters.

Alle kankerpatienten konden in het beginstadium opgespoord worden.

Bron van de hoofdafbeelding: www.abc.es


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.