Logo image
Logo image

Je hond warm houden: een gids voor de winter

4 minuten
Koud weer en lage temperaturen kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken die zich op den duur tot ernstige aandoeningen kunnen ontwikkelen.
Je hond warm houden: een gids voor de winter
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Met name bot- en gewrichtsziektes worden verergerd door koud weer. Daarom is het essentieel om je huisdier tijdens de winter te beschermen tegen de kou. Dus, je hond warm houden: hoe doe je dat? Die vraag beantwoorden we hier.

Hoe weet je of je hond het koud heeft?

Idealiter bescherm je je hond zo snel mogelijk tegen de kou. Zo voorkom je dat het lichaam van je hond schade oploopt.

Een goede basisregel is dat een hond zal rillen als hij het koud heeft. Echter, het is hierbij ook bijzonder belangrijk op de hoogte te zijn van de andere symptomen die je huisdier kan vertonen:

Some figure
  • Trage ademhaling (meestal stopt de hond met hijgen)
  • Traagheid of moeheid
  • Vermoeidheid of ernstige slaperigheid
  • Droge huid en slijmvliezen (vertonen wellicht sneetjes of krasjes)
  • Hondenziektes geassocieerd met kou

Hondenziektes gerelateerd aan koud weer

Je hond warm houden is de meest efficiënte manier om ziektes gerelateerd aan kou te voorkomen.

Nu zullen we het hebben over de voornaamste dierenziektes gerelateerd aan de kou, of die hierdoor verergerd worden.

Verkoudheid

Honden kunnen ook verkouden worden en hun symptomen lijken erg op die van ons. Een koude en natte neus, rode ogen, koorts, verstopping, moeheid en niezen.

Infectieuze tracheobronchitis (of ‘kennelhoest’)

Kennelhoest wordt veroorzaakt door een virus met een hoge vermenigvuldigingssnelheid. Het is het meest besmettelijk in de herfst en het is ook besmettelijk tijdens de winter. Daarom is je hond warm houden van groot belang zodra de zomer voorbij is.

Het is geen ernstige aandoening, maar het is vaak moeilijk te genezen en kan heel ongemakkelijk zijn voor het dier. Dit betekent dat wanneer je hond een hardnekkige hoestneiging, koorts, braakneigingen of verstoppingen heeft, je hem meteen naar de dierenarts moet brengen.

De voortgang van deze ziekte kunnen tot ernstigere ademhalingsproblemen leiden. Denk aan bronchitis, faryngitis, laryngitis en longontsteking — deze kunnen allemaal hiermee beginnen.

Bot- en/of gewrichtsziektes

Klachten rondom gewrichtsziektes laten zich vaak vooral blijken tijdens de wintermaanden. Dit gebeurt met name wanneer het niet alleen koud is, maar ook nog vochtig.

Oudere honden of honden met ziektes zoals heup- en elleboogdysplasie zijn hier het kwetsbaarst voor. Daarom hebben zij extra bescherming nodig.

Welke rassen kunnen zich het beste aanpassen aan de kou en welken hebben de meeste zorg nodig?

Veel mensen geloven dat honden met een lange, dikke vacht de kou niet voelen. Dit is echter een mythe: alle honden voelen zowel kou als warmte. Hun weerstand tegen temperatuursveranderingen verschilt afhankelijk van hun grootte, ras en soort vacht.

Siberische husky’s, Shar-pei, Samojeden, Alaska-malamutes en Chowchows zijn de meest gebruikte voorbeelden. Deze honden demonstreren vaak een geweldige weerstand tegen extreme temperaturen en de kou, maar dit betekent niet dat ze geen extra zorg kunnen gebruiken in de winter.

Kleinere, dichtbehaarde honden zijn vaak erg kwetsbaar voor lage temperaturen in koude klimaten. Hun lichamen zijn iets teerder en zijn niet in staat om extreem weer te overleven, waardoor ze ook veel sneller ziek worden.

Enkele voorbeelden van hondenrassen die meer zorg vergen in de kou: Yorkshire terriërs, pinschers, Franse bulldogs, Boston terriërs, mopshonden, chihuahuas, mini bull terriërs en Chinese gekuifde naakthonden.

Je hond warm houden: 6 praktische en effectieve tips

1. Beïnvloed hun omgeving

In landen met strenge winters is het essentieel om in huis een geschikte temperatuur aan te houden. Idealiter blijft de binnentemperatuur tussen de 19 ºC en de 25 ºC.

De rust- en slaapplekken van je huisdier moeten een droge, dikke en schone deken hebben.

2. Doe je hond kleren aan die hem warm zullen houden

Er zijn truien, capes en waterdichte jasjes voor honden van alle maten en leeftijden.

Some figure

3. Maak samen een wandelingetje in de zon

Koud weer moet ons er niet van weerhouden om samen met onze best vriend wat beweging te krijgen. Beweging reguleert in feite zowel jouw eigen lichaamstemperatuur als die van je hond en is dus erg welkom tijdens de winter. Het is dan het beste om ‘s ochtends te gaan wandelen: zo heb je een grotere kans om nog wat zonlicht te vangen.

4. Bouw een hondenhok

Veel huisdieren slapen buiten. Het is belangrijk om een hok te kopen of te bouwen voor je beste vriend zodat je hem niet compleet blootstelt aan de kou in de winter.

5. Hydraterende crèmes

De oren en benen van een hond zijn erg gevoelig voor koud weer. De huid hier kan snel uitdrogen of zelfs inscheuren. Er bestaan hydraterende crèmes speciaal gemaakt voor honden die deze problemen tegengaan en verhelpen. Gebruik geen cosmetica voor mensen bij je huisdier.

6. Massages en een warm kompres

Puppy’s en oudere honden kunnen nog wel eens stijve spieren krijgen door de kou. Het wordt dan aangeraden om de aangedane spieren voorzichtig te masseren en er 15 minuten een warm kompres op te leggen.

Om ervoor te zorgen dat de kou niet nog meer op het lichaam van je hond inwerkt, hoor je je streng aan de vaccinatiedata en ontwormkuren te houden. Als je dit niet doet, kan het immuunsysteem van je hond verzwakken en kwetsbaarder worden voor allerlei ziektes. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.