Hoe weet je of je hond koorts heeft en hoe ga je ermee om?
Mensen kunnen woorden gebruiken om anderen te laten weten dat ze zich niet lekker voelen of pijn hebben. Dieren hebben die optie helaas niet. Dit is ook een van de redenen waarom het zo belangrijk is om hun gezondheid goed in de gaten te houden. In dit artikel vertellen we je hoe je kunt weten of je hond koorts heeft en hoe je koorts bij honden kunt behandelen.
Heeft mijn hond koorts? Oorzaken en symptomen
De normale lichaamstemperatuur van honden verschilt niet veel van die van mensen. In gezonde omstandigheden kan deze variëren tussen de 38.5 en 39.9 ºC. Als de lichaamstemperatuur van een hond boven de 40 ºC komt, heeft hij waarschijnlijk meer dan alleen koorts en moet hij direct naar de dierenarts worden gebracht.
Je mag koorts bij een hond in geen geval onbehandeld laten. Bereikt zijn lichaam een temperatuur van boven de 41ºC, dan kan hij last krijgen van hyperthermie. Dit is een zeer gevaarlijke, en in sommige gevallen zelfs dodelijke, ziekte. Hoe krijgt een hond echter koorts? Welnu, dit kan verschillende oorzaken hebben.
Een goede manier om erachter te komen of je hond koorts heeft, is door te kijken naar hoe hij zich gedraagt. De beste manier zou natuurlijk zijn om een thermometer te gebruiken, maar misschien heb je er geen bij de hand of lukt het je niet om je hond stil te houden. In dit soort gevallen kun je letten op de volgende signalen:
- Een warme, droge snuit die eigenlijk koel en vochtig zou moeten zijn.
- Korstjes rond zijn neus en ogen als gevolg van ongebruikelijke afscheidingen.
- Koude rillingen, zelfs als je een dekentje over hem heen legt of een kruik naast hem neerlegt.
- Apathisch, depressief of droevig gedrag. De hele dag liggen en slapen.
- Gebrek aan eetlust. Let hier goed op als je hond van een ras is dat over het algemeen veel van eten houdt. Niet willen eten is een goede aanwijzing om te weten dat er iets mis is.
- Agressiviteit, vooral bij honden die normaal gesproken rustig en lief zijn. Willen bijten of aanvallen is een teken dat een hond zich niet goed voelt.
- Braken of diarree.
- Ongemak en gejammer zonder duidelijke reden.
Mijn hond heeft koorts: hoe je de koorts omlaag krijgt
Zodra je hebt vastgesteld dat je hond koorts heeft, is de volgende stap om de koorts te laten zakken. Vervolgens zou je ook met hem naar de dierenarts moeten gaan. Als je het gevoel hebt dat je hond professionele hulp nodig heeft, zijn er gelukkig ook een aantal dingen die je zelf kunt doen terwijl je op de afspraak wacht.
Vergeet echter niet dat je door de lichaamstemperatuur van je hond omlaag te krijgen, niet de oorzaak van het probleem aanpakt. Vaak wordt koorts veroorzaakt door een infectie, virus of bepaalde bacteriën. Toch geven we je enkele tips om de lichaamstemperatuur van je hond te verlagen.
1. Geef hem een koudwaterbad
Vul een emmer met koud water en giet het water vervolgens over het hoofd, de nek, de buik en de keel van je hond. Als je een kleine hond hebt, kun je hem ook in een bak zetten en hem onder de koude kraan houden. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je hond zich beter gaat voelen.
Je kunt ook wat ijsblokjes tegen zijn nek, voorhoofd en snuit aanhouden. Dit zal deze gebieden hydrateren en er tevens voor zorgen dat zijn lichaamstemperatuur daalt.
2. Zorg ervoor dat hij veel water drinkt
Zieke dieren weigeren vaak te eten en te drinken. Als je hond koorts heeft, is het echter belangrijk dat hij veel water binnenkrijgt. Je zou ook kunnen proberen om je hond fruit te laten eten – als hij hier over het algemeen van houdt
Als je hond weigert te drinken, zelfs als je zijn kom voor zijn neus houdt, probeer het water dan met een plastic spuitje in zijn mond te spuiten. Stop de spuit in zijn mond en duw het water eruit. Houd vervolgens zijn mond dicht om te voorkomen dat hij het water weer uitspuugt.
3. Leg hem in de buurt van een ventilator
Nog iets wat je kunt doen als je hond koorts heeft, is hem in de buurt van een ventilator leggen of de koude stand van een föhn gebruiken. Het is geen goed idee om airconditioning te gebruiken, omdat die droge lucht juist slecht kan zijn voor zijn gezondheid.
Laat niet te veel tijd voorbijgaan tussen het moment waarop je erachter komt dat je hond koorts heeft en het moment waarop je met hem naar de dierenarts gaat. De dierenarts kan namelijk de oorzaak van het probleem achterhalen en je hond de juiste behandeling geven.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.