Logo image
Logo image

Hoe je tijdens de zomer voor je huisdier moet zorgen

4 minuten
Hoe je tijdens de zomer voor je huisdier moet zorgen
Laatste update: 25 augustus, 2018

Net als mensen hebben honden en katten het moeilijk wanneer het buiten warm is. Vandaag zullen we je dus vertellen hoe je tijdens de zomer voor je huisdier moet zorgen. Of je nou of vakantie gaat en je huisdier meeneemt, ze thuis laat of hen bij een ander laat, dit zijn de dingen die je moet weten.

Verzorg je huisdier in de zomer

Een zonnesteek is niet alleen voorbehouden aan mensen. Honden en katten kunnen er ook eentje oplopen. Wanneer de temperatuur boven de 30 °C komt, kunnen huisdieren ziek worden als hun baasjes niet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen.

Some figure

Dikke vacht, roze huid en — in sommige gevallen — het onvermogen om water of schaduw te vinden verhogen het risico op een zonnesteekJe huisdier kan dit oplopen wanneer hij zich urenlang in direct zonlicht begeeft. Baasjes die hun hond binnenin auto’s laten zitten terwijl het asfalt buiten haast aan het smelten is, stellen hun hond bloot aan zekere uitdroging. Dit kan mogelijk zelfs tot de dood lijden.

Symptomen van een zonnesteek bij honden en katten:

  • Bewusteloos raken
  • Overmatig hijgen
  • Traagheid
  • Droge neus, mond en huid
  • Neerslachtig gedrag
  • Zwakte

Als je hond of kat een zonnesteek heeft, breng hem dan meteen naar de dierenartsGiet onderweg water over de buik van je huisdier en onder zijn oksels. Gebruik hiervoor geen ijskoud water, maar lauw tot koel water. Door ijskoud water te gebruiken vernauwen de bloedvaten, waardoor het lichaam zijn warmte juist vasthoudt!

Sommige hondenrassen hebben meer last van hitte dan anderen. Denk hierbij aan rassen met korte snuiten (zogenaamde ‘brachycefalische’ honden) zoals buldogs of boxers. Hetzelfde geldt voor dieren met lange, dikke vachten, zoals Turkse Angora’s of akita’s.

Net zoals bij mensen zijn met name de jongere en oudere dieren het kwetsbaarst. Hun metabolisme is namelijk niet optimaal, waardoor hun inwendige temperatuur niet zo goed wordt gereguleerd als bij (jong)volwassen dieren.

Tips om in de zomer voor je huisdier te zorgen

Om je honden en katten gezond te houden, is het van groot belang dat je je aandacht erbij houdt in de zomer en doet wat nodig is. Hier volgen een aantal tips:

1. Vermijd slecht geventileerde plaatsen

We hebben het achterlaten van je hond in de auto al besproken. Dit is hoe dan ook problematisch, al is het maar voor een minuutje. Het is net zo min een goed idee om een huisdier in een afgesloten kamer zonder verse lucht te laten. Honden en katten reguleren hun inwendige temperatuur niet zoals wij dat doen door overal te zweten. Zij hijgen en hebben een aantal kleine zweetkliertjes in hun pootjes, meer niet. Ook kunnen ze niet zelf aan water komen zoals wij dat kunnen.

2. Laat je huisdier niet achter in de zon

Bind je huisdier niet vast op een plek waar geen schaduw is. Hier is geen enkel geldig excuus voor want in de hete middaguren zullen ze niet alleen uitdrogen, maar waarschijnlijk ook ziek worden en verbranden. Houd in gedachten dat bepaalde lichaamsdelen erg gevoelig bij huisdieren, zoals de snuit (bij honden) en oren (bij katten). Zowel katten als honden zijn bovendien erg gevoelig rondom de buik.

Some figure

3. Voorzie ze van genoeg water

Het maakt niet uit dat je huisdier het water dat je hem geeft niet helemaal opdrinkt. Zet een extra waterbak naast de bak die je normaal al klaar hebt staan. Water is, zoals je waarschijnlijk al weet, namelijk heel erg belangrijk om je lichaamstemperatuur binnen de normale grenzen te houden. Het is van essentieel belang dat het water dat je je huisdier geeft, schoon en koel is. Geef hem minstens één keer per dag schoon water om te voorkomen dat muggen hun eitjes er in leggen.

4. Was je huisdier regelmatig

Wat dacht je van elke middag (of op een ander tijdstip) een beetje fris water uit de kraan? Een wasbeurt vergt slechts vijf minuten van je tijd maar kan je huisdier aanzienlijk helpen om zijn temperatuur onder controle te houden. Een fonteintje in een park kan ook zeer geschikt zijn hiervoor (als huisdieren toegestaan zijn). Het goede is dat zijn vacht hierna snel opdroogt en je thuis niks hoeft af te drogen.

5. Wees voorzichtig met de poten van je huisdier

Cement, zand, stenen en andere oppervlakten kunnen erg heet worden in de zomer. Wij merken dat niet omdat we schoenen dragen, maar de voetkussentjes van een hond zijn bloot. Het hete asfalt kan zijn voeten verbranden. Probeer dus de heetste momenten van de dag te vermijden wanneer je met je hond gaat wandelen. Doe dit het liefst ‘s ochtends vroeg voor 10 uur of ‘s avonds na 7 uur.

6. Geef je huisdier minder te eten

Wanneer het warm is, zal je hond waarschijnlijk niet zoveel willen eten als in de winter. Let goed op de veranderingen in zijn dieet en mogelijke spijsverteringsproblemen die hij in de zomer kan ervaren. Met de goedkeuring van je dierenarts kun je de grootte van de maaltijden van je hond verminderen. Je kunt indien het om droogvoer gaat, het eten ook nat maken met wat melk of water zodat hij tegelijkertijd wat vocht binnen krijgt.

Zorg goed voor je huisdier tijdens de zomer!

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.