Hoe je een hond kunt helpen bij de bevalling

Hoe je een hond kunt helpen bij de bevalling

Laatste update: 06 mei, 2019

Getuige zijn van het wonder van een geboorte is altijd prachtig, of het nu een dier is of een mens. Het is nog meer bijzonder als je al een band hebt met de nieuwe moeder. Daarom is de bevalling van je hond een van de mooiste dingen die je mee kunt maken.

In dit artikel geven we je een aantal tips om je hond te helpen tijdens de bevalling en samen van dit moment te kunnen genieten.

Hoe weet je of hond op het punt staat om te bevallen?

Vrouwelijke honden reageren heel anders dan mensen tijdens de bevallin g, dus verwacht geen harde geluiden die je waarschuwen dat de puppy’s eraan komen.

Huskymoeder met puppy's

We begrijpen dat je veel vragen hebt over de bevalling van je hond. Hier zijn dus een aantal tekenen die laten zien wanneer het grote moment daar is:

  • Graven. Hoewel niet alle honden hetzelfde reageren, is dit gedrag universeel. Het graven van een hol geeft ze een warme, veilige plek om hun puppy’s bij zich te houden.
  • Er komt melk uit haar tepels. Het komt vaak voor dat je melk ziet verschijnen vlak voor de bevalling.
  • Verlies aan eetlustVlak voor de bevalling veroorzaakt het constante bewegen van de puppy’s in de baarmoeder misselijkheid. Daarom heeft je hond geen trek meer in eten.
  • Overgeven. Dit wordt ook veroorzaakt door het bewegen van de puppy’s in de baarmoeder. Maak je er geen zorgen over. Laat haar rusten, en houd haar gezelschap als ze dit prettig vind.
  • Ze is ontspannen. Als je hond op het punt staat te bevallen, kun het zijn dat ze gaat liggen, terwijl ze zich rustig houdt en een beetje hijgt. Op dit moment is het belangrijk dat ze water in de buurt heeft zodat ze niet uitdroogt.

Hoe kun je je hond helpen tijdens de bevalling?

Het is tijd om voor je hond te gaan zorgen als je de eerste tekenen ziet van de naderende puppy’s. Hoe kun je dit het beste doen?

  • Zorg ervoor dat ze een rustige, stille plek heeft. Je kunt hier al een paar weken voor de bevalling mee beginnen. Maak een zachte, rustige plek voor haar vrij en breng haar ernaar toe zodra je de eerder genoemde veranderingen opmerkt.
  • Bemoei je niet met de bevalling, tenzij dit echt noodzakelijk is. De moeder zal bevallen van haar puppy’s. Je hoeft je geen zorgen te maken of ze met de kop of de staart naar buiten komen, beide posities zijn heel normaal. De moeder zorgt zelf voor de placenta en het doorbijten van de navelstreng.

Wanneer moet je wel ingrijpen bij de bevalling?

Een rijtje puppy's
  • Als het de moeder om wat voor reden dan ook niet lukt om de placenta te verbreken, moet jij dit doen. Doe het voorzichtig, en leg de puppy naast de moeder neer.
  • Als er heel veel puppy’s zijn, kan het zijn dat je de moeder een handje moet helpen met het schoonmaken van haar kroost. Je hebt hiervoor een vochtige doek nodig.
  • Elke dertig minuten ongeveer wordt er een puppy geboren. Als er na die tijd nog geen enkele geboren is, moet je de dierenarts bellen. Dit moet je ook doen als alle puppy’s geboren zijn, maar je hond nog steeds weeën heeft.
  • Let op de puppy’s. Het kan voorkomen dat een puppy een paar minuten of uren na de geboorte komt de overlijden. De moeder kan niets doen om te helpen, maar jij wel. Als je merkt dat één van puppy’s niet meer ademt, moet je zijn mond schoonmaken en voorzichtig over zijn lichaam wrijven om hem te reanimeren. Als dit niet lukt, moet je hem weghalen, zodat de moeder de overleden pup niet zal opeten.

Als het allemaal gedaan is, let dan op de moeder om te voorkomen dat ze een van de puppy’s afwijst en om ervoor te zorgen dat ze ze allemaal voedt. Blijf de nieuwe moeder voedzame voeding geven zodat ze sterk blijft en voor haar puppy’s zorgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sánchez Riquelme, A., & Arias Ruiz, F. (2017). Biología gestacional y predicción del parto en la perra. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 28(4), 771-783.
  • de Tejerina, J. C. D. F., Vega, F. J. P., & Llamazares, B. C. (1994). Parto y distocias en la perra y en la gata. Clínica veterinaria de pequeños animales: revista oficial de AVEPA, Asociación Veterinaria Española de Especialistas en Pequeños Animales, 14(4), 223-241.
  • Martí, S. (2006). El parto de la perra. COVELMA Pequeños Animales, 34-38.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.