Logo image
Logo image

Hoe desinfecteer je de wonden van je hond?

4 minuten
De wonden van je hond kunnen thuis worden genezen, maar om dit te laten gebeuren, moet je ervoor zorgen dat ze er niet aan likken of krabben. Eerst moet je de ernst van de wond controleren; als het ernstig is of als het bot zichtbaar is, moet je onmiddellijk naar de dierenarts gaan.
Hoe desinfecteer je de wonden van je hond?
Laatste update: 13 augustus, 2019

Alle dieren hebben wel eens een wondje. Dit komt voor bij mensen, katten, en natuurlijk ook bij honden. De meesten zijn klein en vereisen geen aandacht, maar als het grote wonden zijn, moet je de wonden van je hond thuis desinfecteren en behandelen zodat ze geen grote problemen zullen veroorzaken.

Het desinfecteren van de wonden van je hond

Infecties zijn een van de meestvoorkomende aandoeningen bij dieren, waardoor ze ook de belangrijkste oorzaak van complicaties zijn. Een slecht behandelde wond kan het leven van je huisdier flink ingewikkeld maken.

Je hoeft je echter geen zorgen te maken, want het belangrijkste onderdeel van het genezen en desinfecteren van wonden is kalm blijven. Je moet de situatie evalueren en weten of je in staat bent om de wonden van je hond zelf te behandelen of niet.

Als je de ernst van de wond kunt bepalen, kun je besluiten welke behandeling het meest geschikt is. Hiervoor kun je producten vinden bij de drogist, en je hoeft geen speciale medicijnen voor dieren te gebruiken.

Hoe evalueer je de ernst van de wond?

Dieren die veel spelen of aan het werk zijn, kun je het merken als ze last hebben van bepaalde symptomen gedurende de dag. Als ze veel janken of piepen, moet je zeker kijken of je huisdier ergens last van zou kunnen hebben.

Some figure

Als je een wond bekijkt, moet je deze nooit met je blote handen aanraken of de wond alleen met water uitspoelen. Dit kan een infectie veroorzaken, waardoor de situatie alleen maar erger zal worden.

De meeste deskundigen raden aan om je hond een muilkorf om te doen, zodat hij niet kan bijten tijdens de behandeling. Op die manier is het makkelijker om je hond te behandelen en je kunt je beter richten op wat je aan het doen bent. Je kunt het beste ook het haar van je hond dat zich rond de wond bevindt voorzichtig knippen met een kleine schaar.

Als je pezen, botten of veel bloed ziet, kun je deze wond het beste overlaten aan je dierenarts. Je kunt je huisdier dan beter meteen meenemen. Als het veel bloed, kun je wat druk op de wond uitoefenen, zodat het bloed minder snel blijft stromen.

Als de wond echter stopt met bloeden en je ziet alleen vlees, kun je de wonden van je hond zelf behandelen. Je moet de wond echter eerst desinfecteren.

Het proces van het desinfecteren van de wonden van je hond

Eerst moet je het getroffen gebied goed schoonmaken en alle resten vuil verwijderen. Hiervoor kun je een ontsmettend middel met jodium gebruiken, of water met zeep. Je kunt de vloeistof rechtstreeks over de wond laten stromen, of het deppen met een ontsmettend gaasje.

Door het warme water zal je hond kalm blijven, wat handig is voor de rest van het proces. Je moet de wond minstens twee minuten lang uitspoelen.

Some figure

Het is een goed idee om een gaasje te gebruiken, want daardoor blijven er geen resten achter in de wond. Bij katoen is hier wel kans op. Als je dit hebt gedaan, kun je het volgende middel toepassen waarmee je de behandeling kunt afronden. Hierdoor sluit de wond zich en zal beginnen te genezen.

Het gebied rondom de wond kan ontstoken raken, dus het kan helpen om wat ijszakjes tegen het gebied te houden. Denk eraan dat je, als je andere producten op de wond wilt aanbrengen, je eerst moet nagaan of ze wel echt geschikt zijn voor dieren.

Conclusie

Zodra je de wond hebt gedesinfecteerd, is het tijd om deze met rust te laten en te voorkomen dat je huisdier hem weer opent of er onophoudelijk aan krabt. Vaak kun je de wond onbedekt laten zodat hij sneller kan genezen.

Als je huisdier echter onrustig is tijdens deze periode, kun je het beste een verband aanbrengen om ongewenste wrijving te voorkomen. Ook kan het nodig zijn om een speciale kraag te gebruiken om te voorkomen dat de hond aan de wond gaat likken of het verband met zijn tanden zal proberen te verwijderen.

Je moet de verbonden wond af en toe controleren om er zeker van te zijn dat hij goed geneest. Als je merkt dat de zwelling niet afneemt, er pus rond de wond is ontstaan of iets anders dat er niet normaal uitziet, moet je je huisdier onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

Als de wond echter in betere conditie is en geen afwijkingen vertoont, kun je de kraag verwijderen en je hond zal dit zeker waarderen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.