Hoe constateer je het parvovirus bij honden?

Deze virale ziekte is dodelijk voor huisdieren omdat er geen geneesmiddel bestaat dat 100% effectief is. 
Hoe constateer je het parvovirus bij honden?

Laatste update: 04 oktober, 2018

Elke hondeneigenaar heeft waarschijnlijk wel eens van het parvovirus bij honden gehoord. Dit is een erg besmettelijke ziekte met een hoog sterftecijfer. De symptomen zijn gevarieerd maar als je er vlug bij bent kun je fatale gevolgen voorkomen. 

Om deze ziekte te voorkomen moet je weten wat voor soort plekken veilig zijn voor je hond. Dit artikel legt de symptomen van het parvovirus uit door aan te geven hoe het zich verspreidt en hoe het behandeld kan worden.

Een dodelijke ziekte

Parvovirus bij honden is een virale ziekte die bij alle hondenrassen vooral de ingewanden aantast. Het komt het vaakst voor bij puppy’s maar volwassen honden kunnen ook makkelijk besmet raken.

Het virus tast het darmslijm van een dier aan. Het verspreidt zich snel door het spijsverteringskanaal en valt direct de witte bloedcellen aan. Deze zijn onmisbaar voor de weerstand van het dier. Als het virus de meerderheid van de witte bloedcellen aanvalt kunnen er twee mogelijke dodelijke vormen ontstaan:

  • Darmtyfus: in deze vorm worden de enterocyten van het spijsverteringskanaal aangetast. Hierdoor kan de gewone gastro-enteritis ontstaan. Er ontstaat necrose in de cellen en dit tast langzamerhand het gehele organisme aan.
  • Hartspier: deze zeldzame variatie tast direct de hartcellen van een dier aan.
    Onder de doodsoorzaken van het parvovirus bij honden behoren plotselinge dood, beroertes, uitdrogingsverschijnselen veroorzaakt door overmatig overgeven en diarree en bloedvergiftiging.  

Hoe het zich verspreidt

Het parvovirus bij honden wordt overgebracht door direct contact met besmette locaties. Het virus blijft lange tijd actief in uitwerpselen en urine en kan ook indirect verspreid worden. 

Honden op een geïnfecteerde plek

De ziekte kan op bijna elke plek overleven. Als gevolg daarvan kan iemand die in contact is geweest met een van deze plekken de ziekte doorgeven.

Daarom is het een goed idee om je hond alleen met gezonde honden om te laten gaan, vooral hygiënische honden met een uitstekende gezondheid. Er hoeft maar één hond in contact te komen met een besmette plek waardoor hij het virus oploopt en de gehele hondenpopulatie loopt gevaar voor besmetting.

Symptomen van honden parvovirus

In het begin kan het moeilijk zijn om de symptomen van het parvovirus te herkennen. Omdat het veel overeenkomsten heeft met andere ziektes zoals de symptomen hieronder:

  • Koorts
  • Diarree met bloed
  • Overgeven
  • Gebrek aan eetlust
  • Vermoeidheid

Mensen verwarren het parvovirus meestal met gastro-enteritis vanwege de overeenkomende symptomen. Om het verschil te weten moet een bloedtest gedaan worden om het aantal witte bloedcellen (leukocyten) te bepalen. Zoals al eerder vermeld tast de ziekte in de meeste gevallen het immuunsysteem van het dier aan.

Laat je puppy nakijken

Als je om wat voor reden dan ook denkt dat je hond een van de symptomen heeft moet je onmiddellijk met hem naar de dierenarts gaan. Alleen een dierenarts kan de juiste diagnose stellen.

Behandeling

Als de dierenarts het virus eenmaal heeft geconstateerd wordt het dier meestal meteen opgenomen. Dit om te voorkomen dat andere dieren of mensen per ongeluk besmet raken. In de meeste gevallen wordt je hond behandeld met antibiotica. Er is echter geen garantie dat deze medicijnen de ziekte genezen. 

De oorzaak hiervoor is omdat er geen 100% accuraat geneesmiddel tegen bestaat. Het beste wat je kunt doen is de symptomen stuk voor stuk behandelen. Op die manier kan het dier weer op krachten komen en tegen de ziekte vechten.

Hoe dan ook, je hond zo vlug mogelijk tegen de ziekte vaccineren zal deze verschrikkelijke ziekte voorkomen. Denk eraan dat je de plekken waar je hond leeft zo schoon en hygiënisch mogelijk houdt. Ook moet je met andere eigenaren communiceren over mogelijke gevallen van besmetting. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.