Het ontwormen van je gezelschapsvogel

Wormen, mijten en luizen zijn de meestvoorkomende parasieten bij gezelschapsvogels. Hoewel je in de winkel gekochte producten kunt gebruiken, zijn er ook huismiddeltjes.
Het ontwormen van je gezelschapsvogel
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Vogels zijn gevoelig voor en kunnen gemakkelijk ziek worden door verschillende ziekteverwekkers en allergenen. Gezelschapsvogels hebben namelijk een goede preventieve verzorging en goede hygiëne nodig om gezond te blijven. Daarom is het ontwormen van je gezelschapsvogel zo belangrijk.

De meest voorkomende parasieten bij gezelschapsvogels

Zoals hierboven vermeld, kunnen verschillende inwendige en uitwendige parasieten gezelschapsvogels kwaad doen. Ondanks hun kleine formaat kunnen deze wezens talrijke ziekten en ernstige schade aan de gezondheid van alle huisdieren toebrengen.

Hieronder vind je een lijst van de meestvoorkomende parasieten bij kanaries en andere gezelschapsvogels:

  • Wormen: inwendige parasieten, meestal wormen of maden, hopen zich voornamelijk in het spijsverteringssysteem van hun gastheren op. Ze komen meestal in de bloedbaan terecht en verspreiden zich op deze manier naar andere organen.

Door het bloed van het dier te zuigen, krijgen de wormen de voedingsstoffen die ze nodig hebben om zich voort te planten en hun levenscyclus te voltooien. Dit veroorzaakt onder andere gewichtsverlies, voedingstekorten en frequente diarree. In ernstigere gevallen kan er bij de vogel sprake zijn van ondervoeding en bloedarmoede die eventueel dodelijk kunnen zijn.

  • Mijten: mijten zijn kleine geleedpotigen die als ectoparasieten worden beschouwd. Het zijn namelijk parasieten die zich aan de buitenkant van het lichaam van de gastheer vastzuigen. Meestal zijn het nachtdieren die nauwelijks opvallen en daardoor jarenlang op het lichaam van het dier kunnen overleven.

Mijten zijn niet ongevaarlijk en veroorzaken jeuk, verlies van veren, allergieën en schurft. Daarnaast is het gebruikelijk dat vogels zichzelf verminken terwijl ze proberen de jeuk aan hun huid en verenkleed te verlichten.

  • Luizen: dit zijn ook kleine insecten die zich gedragen als ectoparasieten en vogels en zoogdieren zijn er vaak het slachtoffer van. Om het bloed van een dier te zuigen maken ze kleine wondjes die onder meer hevige jeuk, roodheid van de huid en uiteindelijk verlies van veren veroorzaken.
Jongen met zijn huisvogel


Tips voor het ontwormen van je gezelschapsvogel

  • Kies voor antiparasitaire producten van een uitstekende kwaliteit. In dierenspeciaalzaken vind je voor vogels een grote verscheidenheid aan antiparasitaire producten. In het ideale geval kies je voor het ontwormen van je gezelschapsvogel een spray die speciaal geschikt is jouw vogelsoort.

Sprays zijn gemakkelijker en veiliger aan te brengen dan poeders en zalven. Er zijn orale antiparasitaire middelen die inwendige parasieten bestrijden en de spijsverteringssystemen van de vogels zuiveren en beschermen.

  • Vraag advies aan een deskundige dierenarts. Om je vogel efficiënt te ontwormen, moet je de aanwijzingen opvolgen van een dierenarts die een expert is op het gebied van vogels. Hij/zij zal niet alleen de gezondheid van je huisdier controleren, maar ook producten aanbevelen die je vogel nodig heeft.
  • Preventie. Hoewel periodieke ontworming onontbeerlijk is voor de gezondheid van een vogel, is preventie altijd de beste oplossing.

Om parasieten uit de buurt van je vogels te houden, moet je voortdurend goede hygiënische gewoonten toepassen, je vogels het juiste dieet geven en ze een stimulerende omgeving bieden. Ook is het belangrijk om je vogel regelmatig door de dierenarts te laten controleren, zo houd je hem gezond en worden ziekten in een vroeg stadium gediagnosticeerd.

Vogel klimt omhoog langs zijn kooi


Huismiddelen voor het ontwormen van je gezelschapsvogels

Op dit moment zijn er bij veel dierenspeciaalzaken uitstekende producten te koop die goed zijn voor het ontwormen van je gezelschapsvogel.

Je kunt echter ook natuurlijke huismiddeltjes gebruiken om inwendige en uitwendige parasieten te bestrijden.

  • Appelazijn: azijn is één van de meest toegepaste huismiddeltjes, vanwege de krachtige antiseptische en insecticidische effecten. Degenen die hun huisdier liever met natuurlijke middelen ontwormen moeten zeker appelazijn uitproberen.

Om appelazijn bij je vogel te gebruiken, meng je deze met een gelijke hoeveelheid schoon en vers water. Vul vervolgens het waterbakje van je vogel ermee.

  • Pompoenpitten: pompoenpitten zijn één van de beste natuurlijke remedies voor inwendige parasieten. Het regelmatig eten van dit voedsel is effectief voor het voorkomen en elimineren van endoparasieten in het maagdarmkanaal.

De vezels in deze zaden zijn geweldig voor het verbeteren van de darmbewegingen en het voorkomen van constipatie. Voordat je ze aan je vogel voert, is het belangrijk om ze eerst in de zon te drogen en het schilletje te verwijderen. Idealiter zou je ze moeten pureren en door het voer van je vogel moeten mengen, zodat ze gemakkelijker verteerd kunnen worden.

  • Baking soda. Baking soda of natriumbicarbonaat is nog zo’n krachtig antiseptisch en natuurlijk antiparasitair middel. Omdat kanaries en andere vogels zichzelf graag afkoelen en schoonmaken, kun je er een theelepel van aan hun badje toevoegen. Daarnaast kun je baking soda gebruiken om je vogelkooi en accessoires mee schoon te maken. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.