De oorzaken, symptomen en behandeling van demodicose bij honden
De kenmerken van demodicose bij honden zijn haarverlies en huidontsteking. Als je het niet in een vroeg stadium behandelt, kan het ernstige infecties en jeuk veroorzaken.
Deze aandoening is echter niet besmettelijk voor andere honden of mensen. Het ontwikkelt zich namelijk alleen bij dieren die er aanleg voor hebben.
Mijten die demodicose bij honden veroorzaken
De Demodex canis zijn mijten die vaak in de haarzakjes van de huid van een hond leven. Wanneer deze parasiet zich buitensporig vermenigvuldigt, dan kan dit verlies van vacht en zichtbare huidontsteking bij het dier veroorzaken.
Weet je wat de echte oorzaak is van demodicose bij honden? Er is één reden waarom deze mijten zich ontwikkelen tot demodicose bij honden. Het is een gevolg van het feit dat het immuunsysteem van de hond niet in staat is om de mijten onder controle te houden.
Meestal is het echter een erfelijke aandoening. Het is dus het beste dat dieren met deze aandoening zich niet voortplanten. Ze zijn genetisch meer vatbaar voor meerdere ziekten. Dat geldt zowel voor erfelijke ziekten als voor ziekten die ze kunnen krijgen.
Ook stress is één van de belangrijke redenen waarom demodicose bij honden zich kan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat je deze aandoening goed in het oog houdt. Op die manier kan je dan bepalen of deze ziekte te maken heeft met een verandering in de routine of in de omgeving.
Waarschijnlijk is het verbonden met hoge stressniveaus. Die kunnen veroorzaakt zijn door een plotselinge verandering in de routine, een nieuwe toevoeging aan de familie, een overlijden, enzovoort.
Dierenartsen kunnen op een redelijk eenvoudige manier deze aandoening diagnosticeren. Alle klinische signalen geven wellicht een grote mate van zekerheid. Toch kan een dierenarts ook een huidmonster nemen, gewoon om zekerheid te hebben.
Demodicose bij honden veroorzaakt haarverlies, huidontsteking en in ernstiger gevallen huidlaesies. Het is belangrijk dat je in situaties waarin het dier stress ervaart, de voornaamste oorzaak van de ziekte vindt.
Hoe treedt demodicose bij honden op?
Bij een hond treedt demodicose vooral op de volgende drie manieren op:
- Lokaal: Je zal haarloze vlekkerige gebieden zien. Die bevinden zich vooral op het gezicht of rond de ogen van het dier. Meestal verdwijnt deze aandoening uit zichzelf. Dit gebeurt zodra het immuunsysteem van de hond zich begint te verdedigen.
- Algemeen: Over het volledige lichaam zijn er haarloze laesies, vooral op het gezicht van het dier. De huid zal bij aanraking heel vettig aanvoelen. Het verspreidt ook een sterke en onaangename geur. Er kan ook sprake zijn van korstjes en puistjes die bloeden. Sommige honden kunnen ook koorts hebben en zich loom voelen. Het is mogelijk dat ze een verlies van eetlust ervaren.
- Pododemodicose: In dit geval verschijnt scabiës alleen op de voeten en de poten. Het gaat ook gepaard met secundaire letsels die meestal moeilijk te genezen zijn. Dit is de meest resistente vorm van de ziekte. De mijten bevinden zich immers heel diep in de huid. Het is dus niet gemakkelijk om met behandelingen een eind aan de mijten te maken.
De behandeling van demodicose bij honden
Vermoed je dat jouw hond misschien demodicose heeft? Dan moet je het dier onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Hoe sneller de diagnose gesteld wordt en de behandeling opgestart, hoe sneller het herstel zal zijn. De dierenarts zal hoogstwaarschijnlijk de volgende behandeling aanbevelen. Die is bedoeld om het aantal mijten op de huid te verminderen en elke secundaire infectie onder controle te houden.
Het eerste wat de dierenarts zal doen, is de aangetaste zone onderzoeken. Hij zal ook alle soorten letsels onmiddellijk behandelen. In de meeste gevallen zal de dierenarts het dier ook antibiotica geven.
Bovendien zal de dierenarts waarschijnlijk aanbevelen om de hond met een insectwerend middel te wassen. Een voorbeeld is amitraz. Zodra de behandeling gedurende een bepaalde tijdsperiode toegepast is, zal de dierenarts de huid opnieuw onderzoeken. Hij wil immers nagaan of het aantal Demodex canis gedaald is.
Om te voorkomen dat de ziekte opnieuw optreedt, moet je ook het volgende onthouden. Je moet nagaan wat de oorzaak is van de stress en van de verzwakking van het immuunsysteem bij jouw hond. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de hond na verloop van tijd opnieuw demodicose zal krijgen.
Enkele tips om demodicose bij honden te voorkomen
Wil je de kans dat jouw hond deze aandoening krijgt, zo klein mogelijk houden? Volg dan naast de specifieke behandelingen ook de volgende tips:
- Behandel jouw hond inwendig en uitwendig tegen parasieten. Je moet je hond ook op vaste momenten laten vaccineren. Doe dit volgens de richtlijnen van je dierenarts.
- Je moet je hond kwaliteitsvoeding geven die gebaseerd is op zijn kenmerken (grootte, leeftijd, ras, enzovoort).
- Het is ook een goed idee om jouw hond te castreren of steriliseren. Zowel voor de reu als het teefje voorkomt dit alle stress die veroorzaakt wordt wanneer een teefje loops is.
Tenslotte mogen dieren met demodicose zich niet voortplanten. Demodicose bij honden is immers meestal een erfelijke ziekte. Je moet ook corticosteroïden of immuunonderdrukkende medicijnen vermijden terwijl je jouw huisdier voor demodicose bij honden behandelt.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.