De ziekte van Lyme: diagnose en preventie
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
Elk huisdier kan getroffen worden door de ziekte van Lyme. Gelukkig kun je dit echter ook makkelijk voorkomen. In dit artikel geven we je daarom iets meer informatie over deze ziekte die door teken wordt overgedragen.
Hoe krijgen dieren de ziekte van Lyme?
Borrelia burgdorferi is een bacteriesoort die elf verschillende genotypen heeft. Het kan zowel vogels als zoogdieren treffen, en de voornaamste dragers ervan zijn teken uit de Ixodidae-familie.
Deze zoönose is niet alleen gevaarlijk voor huisdieren. Het vormt ook een gezondheidsrisico voor de mens, wat het een ernstiger probleem voor de volksgezondheid maakt.
Teken raken ermee besmet wanneer ze zich voeden met andere besmette dieren. Vervolgens kunnen ze het via hun speekselklieren doorgeven aan andere dieren. De verspreiding van de ziekte van Lyme heeft voornamelijk te maken met de dragers ervan. Er kan dan ook vrij weinig gedaan worden om te voorkomen dat wilde dieren ermee besmet raken.
Symptomen en diagnose van de ziekte van Lyme
In 95% van de gevallen vertonen honden geen symptomen van de ziekte van Lyme. Dit komt doordat deze ziekte niet gepaard gaat met een reeks standaardsymptomen. Je hond kan bijvoorbeeld last krijgen van gewrichts- en nierproblemen, maar dit is geen algemene regel voor deze ziekte.
Dit maakt het zeer lastig om deze ziekte te diagnosticeren. Polymerasekettingreactie, cytologie of bacterieculturen kunnen helpen om een directe diagnose te stellen, maar kunnen helaas ook erg duur en ingewikkeld zijn. Zodoende voeren de meeste dierenartsen een bloedonderzoek uit om erachter te komen wat er aan de hand is.
Hiermee kan echter alleen worden gezien of een hond is blootgesteld aan de bacterie. En als dit wel zo is, betekent dit niet noodzakelijk dat hij de ziekte van Lyme heeft.
Dit gebrek aan nauwkeurigheid is de reden waarom het het beste is om voor de meer complexe laboratoriumtests te kiezen. Toch is het zo dat hoewel een bloedonderzoek niet 100% nauwkeurig is, het wel kan dienen als een goede waarschuwing.
Ook kan het zijn dat je, terwijl je wacht op de resultaten van het bloedonderzoek, het vermoeden krijgt dat je hond is getroffen door andere aan teken gerelateerde ziektes. In dat geval is het goed om te weten dat je dierenarts tekenkoorts bijvoorbeeld kan behandelen door middel van Imizol.
Lees ook: Tips om je huisdier naar de dierenarts mee te nemen
Hoe je de ziekte van Lyme kunt behandelen en voorkomen
Het is bewezen dat je door gedurende een maand gebruik te maken van antibiotica zoals doxycycline, polyartritis veroorzaakt door de ziekte van Lyme kunt behandelen. Helaas kan het de ziekte echter niet volledig genezen.
Wat betreft het voorkomen van de ziekte van Lyme, is er nog geen wetenschappelijke consensus over een bepaald vaccin. Dit komt omdat er verschillende soorten Borrelia bestaan en er nog geen vaccin is dat een dier kan beschermen tegen alle soorten. Je hond controleren op teken is dan ook nog altijd de beste vorm van preventie.
Honden en katten worden niet beschouwd als dragers van de ziekte van Lyme. Teken kunnen echter wel ook mensen infecteren, daarom moet je je huisdier(en) voortdurend controleren op teken en deze onmiddellijk verwijderen.
Op die manier voorkom je niet alleen ziektes bij je huisdier(en), maar voorkom je ook dat je zelf een tekenbeet oploopt. Je huisdier(en) uit de buurt van teken houden is de voornaamste maatregel die je kunt treffen om ook je eigen risico op de ziekte van Lyme te verkleinen.
Bekijk ook: De gevaren in de tuin voor je huisdier
Onthoud: sommige honden lopen meer risico op de ziekte van Lyme dan andere. Zo worden jachthonden of honden die buiten leven bijvoorbeeld vaker gebeten door teken.
Als dit geldt voor jouw huisdier, dan is het erg belangrijk om preventieve maatregelen te treffen om je huisdier te beschermen tegen deze beestjes. Zoals we aan het begin van dit artikel ook al aangaven, er bestaan allerlei verschillende manieren om teken tegen te gaan, zoals tekenbanden en spot-on-behandelingen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.