Logo image
Logo image

Wat zijn de voor- en nadelen van castratie of sterilisatie?

4 minuten
Wat zijn de voor- en nadelen van castratie of sterilisatie?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Castratie of sterilisatie kan op veel manieren goed zijn voor huisdieren. Veel mensen castreren/steriliseren hun huisdieren onmiddellijk nadat ze ze in huis hebben genomen, omdat het een kwestie is van gezondheid en veiligheid. Is dit echter wel goed voor huisdieren? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het noodzakelijk om de voor- en nadelen van castratie en sterilisatie te analyseren.

Het hebben van een huisdier houdt een zekere verantwoordelijkheid in. Wanneer iemand een hond of kat adopteert, is het belangrijk om het dier naar de dierenarts te brengen. In feite is dit een van de eerste dingen die moet worden gedaan. Tevens is het normaal om als baasje na te denken over de mogelijkheid om je huisdier te castreren of steriliseren. Een van de redenen waarom baasjes hiervoor kiezen, is om te voorkomen dat een dier zich te veel voortplant.

Jaarlijks worden er wel duizenden dieren ingeslapen vanwege overpopulatie.  Castratie en sterilisatie spelen zonder twijfel een zeer belangrijke rol bij het beheersen van dit probleem. Daarnaast bestaan er verschillende manieren om deze procedures uit te voeren.

De eigenaar van het dier moet zich goed informeren over de voor- en nadelen van castratie of sterilisatie.

Over het algemeen is de aanbevolen leeftijd voor castratie/sterilisatie tussen de zes en acht maanden. Na de ingreep is het vaak zo dat er zich een aantal veranderingen voordoen in het gedrag van het dier. De dierenarts hoort je over deze gevolgen te informeren voordat je de operatie laat uitvoeren.

Wat zijn de voor- en nadelen van castratie of sterilisatie?

Castratie en sterilisatie bieden veel voordelen, waaronder:

Some figure
  • Castratie elimineert het risico op teelbalkanker bij mannentjes. Deze dodelijke ziekte wordt voorkomen door de testikels te verwijderen. Teelbalkanker is een veelvoorkomend probleem bij oudere honden en katten.
  • Sterilisatie voorkomt bij vrouwtjes weer de mogelijkheid om baarmoederkanker en andere gerelateerde ziektes te ontwikkelen.
  • Castratie voorkomt prostaatproblemen bij mannen. De procedure kan de kans op prostaatproblemen niet volledig elimineren. Het vermindert echter wel aanzienlijk de mogelijkheid om prostaatkanker te ontwikkelen.
  • Sterilisatie elimineert bij vrouwtjes de ongemakken veroorzaakt door menstruatiebloedingen. Het voorkomt ook bepaalde aandoeningen waar vrouwtjes last van kunnen hebben.
  • Daarnaast voorkomen castratie en sterilisatie de kans op ongewenste zwangerschappen.
  • Nadat een dier gecastreerd is, zal hij minder geneigd zijn om overal te urineren omdat hij geen behoefte voelt om voortdurend zijn territorium te markeren. Dit is een grote opluchting voor mensen die hun dieren in huis laten.
  • Castratie en sterilisatie verminderen de kans dat dieren willen ontsnappen. Wanneer dieren gecastreerd of gesteriliseerd zijn, zullen ze geen behoefte meer hebben om achter andere dieren aan te gaan. Dit is nog een groot voordeel van castratie en sterilisatie.

Na deze kwestie grondig te hebben bestudeerd, geven deskundigen aan dat castratie en sterilisatie gunstig zijn. Deze chirurgische ingrepen kunnen namelijk ernstige gezondheidsproblemen bij het dier voorkomen.

Nadelen van castratie en sterilisatie

We mogen echter niet de nadelen van castratie en sterilisatie over het hoofd zien. Hieronder delen we enkele voorbeelden:

  • Andere dieren kunnen gecastreerde of gesteriliseerde honden en katten erg aantrekkelijk vinden. Aan de andere kant kunnen sommige dieren ook agressief worden ten opzichte van het gecastreerde of gesteriliseerde dier.
  • Gecastreerde en gesteriliseerde dieren kunnen groter worden dan normaal.
  • Castratie/sterilisatie verhoogt het risico op het ontwikkelen van ziekten zoals osteosarcoom en twee dodelijke vormen van kanker.
  • Honden of katten die gecastreerd of gesteriliseerd zijn voordat ze vijf maanden oud waren, hebben meer kans op heupdysplasie en craniale kruisbandbreuken. Deze aandoeningen kunnen grote complicaties veroorzaken.
  • Gecastreerde of gesteriliseerde honden en katten lopen een groter risico op het ontwikkelen van hypothyreoïdie.
  • Castratie of sterilisatie kan ook de eetlust en de stofwisseling van het dier negatief beïnvloeden.
Some figure

Wat betreft de vraag of castratie en sterilisatie goed zijn voor dieren, zeggen veel deskundigen dat deze ingrepen meer voordelen bieden dan nadelen. Het is echter altijd verstandig om jezelf van tevoren zo goed mogelijk te laten informeren.

Het is belangrijk om met een dierenarts te praten wanneer het tijd is om je huisdier te laten castreren of steriliseren. Deze deskundigen zullen namelijk altijd professioneel inzicht bieden. Evenzo kun je als eigenaar van een huisdier ook om advies vragen bij dierenklinieken, met betrekking tot de speciale behoeften van het dier.

Tot slot

Vergeet niet dat castratie en sterilisatie veranderingen in het gedrag kunnen veroorzaken. Wanneer een dier gecastreerd of gesteriliseerd is, zal het de neiging hebben om anders te handelen. Dit zal echter alleen gebeuren totdat het eraan gewend raakt. Laten we niet vergeten dat deze ingrepen geweldige fysiologische veranderingen inhouden. Dieren hebben dan ook tijd nodig om de veranderingen op natuurlijke wijze te assimileren. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.