Congestief hartfalen (CHF) bij honden
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
De diagnose van congestief hartfalen bij honden komt steeds vaker voor, vooral bij honden van middelbare tot oude leeftijd. Er is geen genezing mogelijk. Maar het krijgen van een vroege diagnose maakt het mogelijk om een effectievere behandeling te krijgen. Doorgaans garandeert deze behandeling een goede kwaliteit van leven. In dit artikel kun je meer te weten komen over deze hartafwijking en de gevolgen ervan:
Wat is congestief hartfalen?
Congestief hartfalen wordt als medische term gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die verband houden met een zwak hart. Het wordt ook wel eens Cardiale Insufficiëntie genoemd. De term “insufficiëntie” wordt door velen gebruikt om organen aan te duiden die niet goed functioneren als gevolg van een medische aandoening. Bij dit hartfalen kan het hart niet genoeg bloed door het lichaam pompen.
Om een toestand van evenwicht te behouden, schakelt het lichaam bepaalde mechanismen in die ervoor zorgen dat zuurstof organen en weefsels bereikt. De intense cardiale pijn heeft echter de neiging om deze functie in de weg te zitten. Congestief hartfalen treft mensen, honden en katten op een vergelijkbare manier.
Zo stelt de Amerikaanse hartstichting dat bijna zes miljoen mensen, alleen al in de VS, met congestief hartfalen moeten leven. Men baseert zich daarbij op nationale en internationale data.
Oorzaken van hartfalen bij honden
De meest voorkomende oorzaak van congestief hartfalen bij honden is een ernstig verwijde dan wel een verdikte hartspier. Cardiomyopathie is een verzamelnaam voor ziekten van de hartspier. Deze medische aandoening verzwakt de wanden van het hart. Zo kan bij vrouwen zwangerschap ertoe leiden dat de hartmuren en kleppen slijten.
Tot slot wordt deze medische aandoening wordt ook in verband gebracht met de volgende factoren:
- Een vochtophoping in de hartzak.
- Hartklepaandoening.
- Hartwormziekte.
- Verandering in het hartritme.
- Arteriële hypertensie.
- Infectie van de hartkleppen (endocarditis).
- Cardiale neoplasie.
Oorzaken van congestief hartfalen
Hartfalen kan de rechterkant, linkerkant of beide kanten van het hart treffen. De oorzaak van deze aandoening bepaalt de eigenschappen en hoe het zich ontwikkelt. Ten eerste, als het hartfalen de rechterkant van het hart betreft, hoopt het bloed dat niet doorstroomt zich op in de buik.
Als het hartfalen van de linkerkant komt, zal het ertoe leiden dat de longen vocht vasthouden. In beide gevallen is de ophoping zeer gevaarlijk, omdat deze verstoppingen en bloedingen kan veroorzaken.
Bovendien kan hartfalen bij honden leiden tot een geleidelijke vergroting van de linker hartkamer. Dit staat algemeen bekend als een “vergroot hart” en in ernstige gevallen kan het hart zo kwetsbaar zijn dat het geen bloed meer door het hele lichaam kan pompen.
Symptomen van hartfalen bij honden
Het meest voor de hand liggende symptoom is de opbouw van vocht in verschillende delen van het lichaam. Daardoor ontstaat een zichtbare zwelling. Een hond krijgt dan vaak een buikje als gevolg van uitzetting in de buikstreek.
Andere typische symptomen zijn onder meer de volgende:
- Vermoeidheid, gebrek aan interesse en zwakte.
- Hoesten en ademhalingsmoeilijkheden.
- Verandering in hartritme of bloeddruk.
- Moeilijkheden of moeite bij fysieke activiteiten.
- Vaak flauwvallen.
- Verandering van kleur van het tandvlees (grijze of blauwe tinten).
- Neervallen.
Deze verschijnselen worden nog duidelijker naarmate de ziekte voortschrijdt, wat de progressieve verzwakking van de hartstructuur veroorzaakt. Daarom is een vroegtijdige diagnose belangrijk om een effectieve behandeling te garanderen. Hieruit volgt een hogere levensverwachting voor de hond.
Diagnose van congestief hartfalen
Als je een van de bovengenoemde symptomen opmerkt, moet je direct naar je dierenarts gaan. Vervolgens kan hij of zij je hond controleren en de nodige onderzoeken uitvoeren.
Men kan voor het diagnosticeren van congestief hartfalen de volgende onderzoeken uitvoeren:
- Bloed: om hartwormziekte op te sporen.
- Bloeddruk en inspanningstest.
- Röntgenfoto van de thorax.
- Elektrocardiogram (ECG).
- Echocardiogram: om de anatomie en functie van de hartstructuur te controleren.
Behandeling van hartfalen bij honden
- Een specifieke behandeling is afhankelijk van de gezondheidstoestand van de hond en de oorzaak van de medische aandoening. Als een hond bijvoorbeeld hartwormen heeft, moet hij onmiddellijk ontwormen om zich te ontdoen van ‘hartwormen’.
- Bijna alle honden bij wie hartfalen is vastgesteld, moeten de rest van hun leven medicijnen gebruiken. Dit stelt hen in staat om een comfortabel leven te leiden door de hartfunctie te verbeteren. Wel hebben ze nog elke 6 maanden een controle nodig.
- Als de aandoening al enigszins is gevorderd, kan de hond een ziekenhuisopname en zuurstoftherapie nodig hebben. Als de longen of buik vocht vasthouden, moeten ze een bepaalde zuiging hebben.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.