Bindvliesontsteking bij honden: symptomen en behandeling
Bindvliesontsteking, ook wel conjunctivitis genoemd, is even pijnlijk en ongemakkelijk voor honden als voor mensen. Het is daarom zeer belangrijk om te leren wat het kan veroorzaken en hoe je de symptomen ervan kunt herkennen. Bindvliesontsteking bij honden kan zelfs hun gezichtsvermogen in gevaar brengen.
Oorzaken en symptomen van bindvliesontsteking bij honden
Bindvliesontsteking kan zich zowel bij honden als bij katten voordoen. We spreken van deze aandoening als de bindvliezen ontstoken raken, dit zijn de vliezen die het witte gedeelte van de ogen en de oogleden bedekken. Deze aandoening komt vaak voor bij rassen die regelmatig last hebben van droge ogen of auto-immuun huidaandoeningen.
Bindvliesontsteking bij honden kan beginnen met een virus, bacteriën of een simpele allergische reactie. Ook zal je hond specifieke symptomen ervaren die je kunnen helpen te herkennen waar het om gaat. Hier zijn er een paar:
- Krampachtig knipperen.
- Overmatig waterige of rode ogen.
- Afscheiding uit de ogen. Deze afscheiding kan transparant zijn of bestaan uit slijm of pus.
- Zwelling door vochtophoping in het bindvlies.
- Vorming van lymfoïde follikels in het bindvlies. Een ‘follikel’ is een klein, semi-transparant zakje dat in het oogweefsel verschijnt wanneer deze geïnfecteerd of gewond is. Dit doet zich met name voor bij een specifiek geval van bindvliesontsteking die folliculaire conjunctivitis wordt genoemd.
- Overgevoeligheid voor licht. Als je merkt dat je hond zonlicht vermijdt, dan kan het zijn dat hij last heeft van een ooginfectie.
Als je hond deze symptomen vertoont, dan is het belangrijk dat je meteen met hem naar de dierenarts gaat voor een juiste diagnose. Een van de meest voorkomende dingen die dierenartsen in dit soort gevallen doen is, het uitvoeren van een fluorescentie-angiografie. Hierbij wordt er een fluoresceïne vloeistof in het oog geïnjecteerd om te zien of er sprake is van zweren of andere problemen.
Vormen van bindvliesontsteking bij honden
De symptomen en behandeling zijn afhankelijk van de soort infectie die je hond heeft. Bekijk daarom de onderstaande lijst met de meestvoorkomende soorten:
- Infectieuze conjunctivitis: deze vorm kan zowel viraal als bacterieel zijn en is bovendien besmettelijk. Je moet de symptomen analyseren om erachter te komen om welke soort het gaat. Als je hond verkouden is of een luchtweginfectie heeft en er een zeer dunne vloeistof uit zijn ogen komt, is er waarschijnlijk sprake van virale conjunctivitis. Als het bacterieel is, zal de vloeistof veel dikker zijn.
- Auto-immuun conjunctivitis: deze vorm kan allergisch of folliculair zijn. De eerste vorm is vaak het gevolg van onder andere hooikoorts en meer stuifmeel in de lucht.
- Neonatale conjunctivitis: deze vorm is meestal verbonden aan virale of bacteriële conjunctivitis.
Er zijn ook nog een paar andere veelvoorkomende soorten, zoals wanneer de ontsteking het gevolg is van tumoren in de ogen, of andere ziekten zoals glaucoom of ulceratieve keratitis.
Een verstopping in de traanbuisjes kan ook tot bindvliesontsteking leiden. Als dit gebeurt, kan het zijn dat je hond geopereerd moet worden.
Behandeling en preventie
De sleutel tot het voorkomen van bindvliesontsteking bij honden is het onderhouden van een goede hygiëne. Zorg ervoor dat het gebied rond de ogen van je hond altijd zo schoon mogelijk is.
Bij sommige honden houdt dit ook in dat je moet voorkomen dat hun vacht voor hun ogen groeit. De vacht van honden kan vies worden en veel bacteriën opnemen, en dat kan gemakkelijk tot een infectie leiden. Wat betreft de behandeling van dit probleem, moet je onthouden dat de oorzaak van de ontsteking (een virus, bacteriën, enzovoort) de sleutel is.
Hoe het ook zij, zorg ervoor dat je de ogen van je hond goed schoonmaakt en afscheidingen altijd wegveegt.
Gebruik alleen oogdruppels als deze door de dierenarts zijn voorgeschreven. Sommige kunnen namelijk corticosteroïden bevatten, waardoor de situatie nog erger kan worden, afhankelijk van de vorm waar het om gaat.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.