Logo image
Logo image

8 veelvoorkomende ziekten bij honden

4 minuten
Om je hond gezond te houden is het van belang dat je de symptomen van bepaalde ziekten herkent. Daarmee kun je hem beschermen voor ziekten die soms zelfs dodelijk zouden kunnen aflopen.
8 veelvoorkomende ziekten bij honden
Geschreven door Yamila
Laatste update: 29 maart, 2023

Goed geïnformeerd zijn over hoe je ziekten kunt voorkomen is van groot belang bij de zorg voor onze huisdieren. Als we de symptomen van ziekten kennen en onze hond snel naar de dierenarts brengen, zijn de kansen groter dat ze zullen genezen. In dit artikel hebben we het daarom over de meest voorkomende ziekten bij honden.

Veelvoorkomende ziekten bij honden

Het is heel belangrijk dat je veranderingen in het gedrag van je dier snel opmerkt. Het dier zal vooral door zijn gedrag aangeven dat er iets niet in orde is.

De symptomen zijn niet altijd zo duidelijk. Bijvoorbeeld overgeven of diarree kunnen door verschillende ziekten veroorzaakt worden. Soms valt alleen hun moeheid of een ongewoon gebrek aan energie op. Gewijzigde eetpatronen kunnen ook komen door ziekten. Enkele van de meest voorkomende hondenziekten zijn:

1. Oorontsteking

Oorontsteking komt het meest voor bij hondenrassen met lange afhangende oren zoals cocker spaniëls en bloedhonden. Daarnaast kan deze ziekte alle honden treffen die met water of vocht in aanraking zijn geweest.

Some figure

Als je hond aan zijn oren krabt en zijn kop heen en weer beweegt is het mogelijk dat hij een oorontsteking heeft. Dit is ook het geval als je een vieze geur ruikt in zijn nabijheid of als je geel vocht uit zijn oren ziet komen.

2. Hondenziekte

Gelukkig kan de hond hiervoor worden ingeënt. Het is een zeer besmettelijke ziekte die dodelijk kan zijn. Dieren die niet zijn ingeënt of die nog maar een paar weken oud zijn lopen dus gevaar.

Soms kan niet goed vastgesteld worden dat een hond de hondenziekte heeft. Het heet dan ook wel de ‘ziekte van duizend symptomen.’ Hoesten, niezen, afscheiding, koorts, diarree en nerveuze trekjes zijn een paar van de mogelijke kenmerken.

3. Schurft

Schurft is een huidziekte. Het kan voorkomen bij honden, katten en zelfs bij mensen. Schurft wordt veroorzaakt door mijten, microscopische parasieten die op de huid leven. Deze mijten dringen door de huid heen en veroorzaken daarbij ontstekingen.

Er zijn twee soorten schurft die bij honden worden aangetroffen: gewone schurft die besmettelijk is en via huidcontact wordt doorgegeven, en demodex schurft. De tweede heeft te maken met immuniteit of genetische problemen.

Some figure

4. Inwendige parasieten

De meestvoorkomende wormensoort die honden aantast is de lintworm. Deze worm is plat en verschuilt zich in de darmen van een dier. Daar voedt ze zich met wat het dier eet. Deze worm verspreidt zich door besmette uitwerpselen of door rauw of ongekookt eten.

Some figure

Het is belangrijk dat je je hond pillen geeft tegen deze ziekte. Deze kun je het beste bij een vertrouwde dierenarts kopen. Pups zijn niet de enigen die ontwormd moeten worden. De parasieten kunnen ook net zo gemakkelijk bij volwassen honden voorkomen. Soms zijn de wormen waarneembaar in de uitwerpselen.

5. Reuma

Dit is een van de meest voorkomende ziekten bij oudere honden. Het komt daarnaast meer voor bij bepaalde hondenrassen zoals Duitse herders en dobermanns. Reuma is een ontsteking en afbraak in de gewrichten, vooral van de heupen en de ellebogen.

Het dier loopt meer gevaar deze ziekte te krijgen als hij te dik is of te weinig oefening krijgt.

6. Parvovirose

Parvovirose tast voornamelijk het spijsverteringsstelsel van het dier aan. Daarnaast veroorzaakt het een afname van de rode bloedcellen. Het verhindert tevens de goede werking van het hart.

Some figure

Het parvovirus bij honden kenmerkt zich door overgeven, gebrek aan eetlust, moeheid, diarree, depressief gedrag, energiegebrek en uitdroging. Gelukkig kunnen de honden ertegen ingeënt worden. Dit dient echter door de dierenarts te worden gedaan als ze nog pups zijn.

7. Maagontsteking

Dit komt vaker voor dan je wel zou denken. Mensen weten vaak niet dat hun huisdier hieraan lijdt. Bij deze ziekte is het maagslijmvlies ontstoken of geïrriteerd. Meestal komt het van slechte eetgewoonten. Het kan onder andere komen van een verkeerd soort eten, te grote porties of doordat het dier zijn eten te snel eet en doorslikt.

De hoofdsymptomen zijn overgeven en een uitgezette buik. Maagontsteking kan echter ook een gebrek aan eetlust, gewichtsverlies, energieverlies en een overmatige speekselvloed veroorzaken.

8. Zandmugziekte

Deze ziekte wordt door muggen verspreid. Het komt veel voor in Europa. De symptomen van de zandmugziekte zijn heel veelzijdig. Deze ziekte kan het beste voorkomen worden door de oorzaak aan te pakken.

Laat daarom geen open bakken met water buitenstaan. Muggen kunnen ze dan gebruiken om hun eieren in te leggen. Sproei tevens antimuggenspray op deuren en ramen zodat ze niet binnenkomen. Behandel tevens je huisdier met antimuggenspray of -druppels.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.