Zweepspinnen: hoe bestrijden ze ongedierte?
Spinnen zijn in het wild bekend om hun roofzuchtige kwaliteiten. Een van de naaste verwanten van spinnen lijkt echter in zijn gedrag erg op vogelspinnen en spinnewebbewonende spinachtigen, zonder dat ze direct erg opvallen. We hebben het over zweepspinnen (Amblypygi) en hun opvallende kenmerken, waarmee ze ongedierte onder controle houden.
Hoewel je ze op het eerste gezicht kunt verwarren met een spin – of zelfs een schorpioen – zijn zweepspinnen een aparte groep binnen de spinachtigen. Dieren die tot de orde Amblypygi behoren worden gekenmerkt door hun brede en duidelijk afgeplatte lichaam. Als je meer over ze wilt weten, lees dan verder.
Hoofdgroepen van zweepspinnen
Deze weinig bekende spinachtigen zijn over de hele wereld verspreid en op het ogenblik zijn er ongeveer 170 soorten die tot hun groep behoren. Amblypygi, dus ook wel zweepspinnen genoemd, zijn onderverdeeld in 5 families:
- Phrynidae
- Charinidae
- Charontidae
- Paracharontidae
- Phrynichidae
Ze hebben een typische spinachtige lichaamsbouw, met een lichaam dat verdeeld is in een kop (prosoma) en achterlijf (opistosome), gescheiden door een heel smalle taille. Ze hebben ook cheliceren in hun mondstructuur, maar, in tegenstelling tot de meeste spinachtigen, hebben deze geen gif. Daarom zijn ze volkomen ongevaarlijk voor de mens.
Als een zweefspin een mens ontmoet, is zijn eerste en enige reactie wegrennen.
Nachtelijke roofdieren
Zweepspinnen worden beschouwd als troglophilous, dat wil zeggen dat ze in staat zijn in grotten te leven en zich voort te planten, hoewel ze ook voorkomen in donkere en vochtige microhabitats daarbuiten.
Daarom is het gebruikelijk dat ze zich overdag verbergen onder boomstammen, rotsen en bladeren, terwijl ze ‘s nachts actiever zijn. Als ze uit hun schuilplaats komen om te jagen, spelen ze een belangrijke rol als biocontroleurs van ongedierte.
Zweepspinnen jagen op hun prooi in het donker, met behulp van hun grote voorpoten als zintuig. Naast dit evolutionaire voordeel zijn ze bedekt met zeer speciale haren, met stekels langs de binnenrand van hun pedipalpen. Deze eindigen met een klauw, waarmee ze hun slachtoffers grijpen.
Ontmoet je prooi
Ondanks hun uiterlijk zullen zweepspinnen je geen kwaad doen, want deze spinachtigen produceren geen gif en het zijn erg schuwe dieren in de aanwezigheid van mensen. Het zijn echter onverzadigbare roofdieren, die in staat zijn in het wild ongedierte onder controle te houden.
Zeker, zijn biologie en ecologie zijn nog niet helemaal ontcijferd. Verschillende onderzoeken verzekeren ons echter dat zweepspinnen zich voeden met een grote verscheidenheid aan organismen, waaronder krekels, kakkerlakken, muggen, andere zweepspinnen of zelfs grotere dieren, zoals kleine reptielen en kolibries.
Van spinachtigen is algemeen bekend dat ze effectieve ongediertebestrijders zijn en zweepspinnen zijn geen uitzondering. Veel van hun prooien zijn gespecialiseerd in de consumptie van economisch belangrijke planten. Om diezelfde reden houdt hun natuurlijke aanwezigheid in ecosystemen ongewerveld ongedierte effectief op afstand.
Hoe bestrijden zweepspinnen ongedierte?
Ze gebruiken hun voorpoten om hun prooi te vangen, die later met hun kaken te vermalen en vloeibaar te maken, om zo hun weefsels beter verteerbaar te maken. Deze spinachtigen gebruiken 2 belangrijke aanvalsmethoden:
- Snelle en trefzekere aanvallen die het insect vangen en doorboren met zijn klauwen, voordat de prooi kan reageren.
- Ze omvatten de prooi langzaam en vangen hem met hun lange poten, op zo’n manier dat de prooi niets vermoedt, en grijpen hem snel vast.
Laat dus je kans om deze intrigerende dieren wat beter te leren kennen niet verpesten door een slechte eerste indruk. Zoals we in dit artikel al gezegd hebben, bestrijden zweepspinnen ongedierte, dus ze kunnen voorkomen dat je enkele insecten tegenkomt waar je een hekel aan hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Amblipygi – an overview (s.f.) Tomado de la página web de Science Direct en: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/amblypygi
Jocque, M. & Ponce de Leão, A. (2012) Charinus bromeliaea sp. n. (Amblypygi: Charinidae); a new species of bromeliad inhabiting whip spider from French Guyana. Zootaxa. 3158: 53–59.
Chapin, K. J. (2011). Ecology and natural history of the tree-inhabiting social amblypygid Heterophrynus batesii (Butler 1873; Amblypygi: Phrynidae) in Eastern Amazonian Ecuador (Doctoral dissertation, West Texas A & M University).
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.