Zwavel en honden: een remedie of potentieel schadelijk?
Als je je hond aan het uitlaten bent zie je misschien wel eens geel stof op het trottoir liggen. Wel, dit is zwavel, een ‘huismiddeltje’ dat vaak gebruikt wordt om te zorgen dat honden daar niet meer plassen. Maar tijdens de laatste maanden is er daarover twijfel gerezen. Zwavel en honden, werkt dat echt? Laten we daar eens dieper op ingaan.
We weten dat niemand wil dat een hond tegen onze huizen plast. Als gevolg hiervan zijn er mensen die middeltjes hebben geprobeerd te vinden die dat tegenhoudt. Onder de middelen die niet werken vallen o.a. waterflessen en andere dingen buiten zetten. Dit heeft ertoe geleid dat er steeds sterkere middelen werden ingezet. Echter, het is belangrijk om te weten dat zwavel en honden niet goed samengaan.
Zwavel en honden, werkt dat echt?
Veel mensen denken dat dit kan werken om te voorkomen dat honden plassen waar dat niet hoort. Maar recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat het zijn doel niet bereikt. In feite maakt het de dingen juist erger en het is het schadelijk voor dieren.
Je moeten in gedachten houden dat zwavel giftig is. Als je hond er alleen maar aan ruikt kan hij al vergiftigd worden. Feitelijk is het zo dat deze zaak in Spanje zo ernstig opgenomen wordt dat de politie daar een waarschuwing heeft laten uitgaan. Ze eisen dat mensen stoppen met zwavel te gebruiken als ze van hondenoverlast af willen.
Niet alleen dat, de politie heeft gevraagd of iedereen die dit spul op straat ziet liggen de politie inlicht. Zij kunnen dan onderzoeken wie dat gedaan heeft. Zo proberen ze de veiligheid van dieren te garanderen.Het is schadelijk voor ons
Behalve dat het schadelijk is voor dieren waarschuwt de politie dat dit spul de straten vervuilt. Bovendien ademen mensen het ook in en riskeren zo conjunctivitis. Niet alleen dat maar het kan ook ademhalingsmoeilijkheden en astma veroorzaken.
Bovendien is het een zeer ontvlambare stof die voor brandgevaar kan zorgen. We moeten niet vergeten dat het in de lucht of door oxidatieve elementen kan exploderen. Hierdoor is zwavel een gevaar voor zowel de mensen als huisdieren. In feite zegt de politie dat er geen echt bewijs is dat zwavel helpt om honden af te schrikken. Het is slechts een populaire mythe.
Het probleem is zo ernstig geworden in steden als Valencia, Oviedo, Barcelona, Madrid en Malaga, dat het gebruik van zwavel op straat daar strikt verboden is. Iedereen die zwavel gebruikt kan een boete van maximaal 750 euro krijgen.
Alternatieve huisremedies
Zwavel, dat een remedie zou moeten zijn, is uiteindelijk zelfs gevaarlijk gebleken.
Aangezien zwavel in dit opzicht dus niet werkt, moeten we op zoek naar alternatieven om te voorkomen dat honden op bepaalde plaatsen gaan plassen.
Hier is een lijst van zelfgemaakte afweermiddelen die werken. In feite zullen ze geen schade toebrengen aan jou of je huisdier, noch aan enig ander dier.
- Citroen. Het zuur in citroenen werkt als een afweermiddel voor honden. Hoewel de geur van citroen voor ons zeer aangenaam ruikt, is het te sterk voor honden. Ze zullen zich waarschijnlijk ervan afwenden. Je hoeft alleen maar wat citroensap van twee of drie citroenen te persen en het over het gebied te spuiten waar je de honden uit de buurt wilt houden.
- Terpentine. Terpentine heeft een sterke geur die honden niet lekker vinden. Echter, om te voorkomen dat het niet te sterk ruikt en schadelijk is voor hun neus moet je het wel eerst met water mengen. Maak een mengsel van één deel terpentine en twee delen water, en spuit het over het te beschermen gebied. Azijn en ammoniak hebben hetzelfde effect.
- Cayennepeper. Deze sterke geur en het kruidige effect ervan zorgt ervoor dat elk dier zich snel uit de voeten wil maken. Breng het poeder gewoon aan rond de deuren, of op het gebied waar je wilt dat honden stoppen….. nou ja, met je weet wel.
Zoals je kunt zien is het met deze natuurlijke opties gemakkelijk om veel te bereiken. Deze middelen werken niet alleen, maar ze brengen geen schade toe aan dieren, aan jou en je gezin. Zwavel en honden is helemaal geen goede mix.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ayuntamiento de Madrid (2009) Ordenanza de Limpieza de los Espacios Públicos y Gestión de Residuos, de 27 de febrero de 2009. Recuperado el 7 de enero de 2022, disponible en: https://sede.madrid.es/portal/site/tramites/menuitem.5dd4485239c96e10f7a72106a8a409a0/?vgnextoid=4bde9faac2330210VgnVCM2000000c205a0aRCRD&vgnextchannel=6b3d814231ede410VgnVCM1000000b205a0aRCRD&vgnextfmt=default
- Gupta, Ramesh. (2014) Sulfur and Lime-sulfur. MSD Manual Veterinary Manual. Recuperado el 7 de enero de 2022, disponible en: https://www.msdvetmanual.com/toxicology/insecticide-and-acaricide-organic-toxicity/sulfur-and-lime-sulfur
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.