Logo image
Logo image

Zorgen voor een blinde hond: enkele bruikbare tips

4 minuten
Vanaf de geboorte, door ziekte of leeftijd, wat de oorzaak ook mag zijn, bij het zorgen voor een blinde hond kun je het beste onderstaande tips volgen. Je doet er aan de andere kant goed aan om te onthouden dat hun reukzin en gehoor erg goed ontwikkeld zijn.
Zorgen voor een blinde hond: enkele bruikbare tips
Laatste update: 19 oktober, 2018

Door de jaren heen kunnen de zintuigen van je huisdier verslechteren, in het bijzonder zijn zicht en gehoor. Je denkt misschien dat het zorgen voor een blinde hond een probleem vormt. De waarheid is echter dat het leven van je hond bijna zijn gewone gangetje kan gaan als voordien.

Dit zal zo blijven indien je je bewust bent van enkele zaken, zoals het niet achterlaten van dingen waarover hij kan struikelen. Blijf dus zeker verder lezen en ontdek enkele tips om te zorgen voor een blinde hond.

Tips om te zorgen voor een blinde hond

Het hebben van een hond die blind is geworden vanwege ouderdom of een ziekte is uiteraard niet hetzelfde als een hond die blind geboren is. Een hond die al bij je is van jongs af aan, is iets heel anders dan een hond die net bij je komt wonen.

Het is hoe dan ook belangrijk dat je je blinde hond alles biedt wat hij nodig heeft. Maak zijn leven zo aangenaam en comfortabel mogelijk. Neem de volgende tips in acht bij het zorgen voor een blinde hond.

1. Bescherm hem niet overmatig

De eerste reactie van de eigenaar van een blinde hond is om hem overmatig te willen beschermen. Jammer genoeg weten de meeste eigenaars niet dat dit gedrag schadelijk kan zijn voor de hond. Zelfs als het dier niet kan zien, kan hij desondanks gelukkig en zelfstandig leven. 

Honden zijn zich namelijk niet bewust van hun nieuwe aandoening en passen zich goed aan door het ontwikkelen van hun andere zintuigen. Vergeet bovendien niet dat honden hun gehoor en reukzin in vele omstandigheden gebruiken.

Laat hem daarom dingen doen zoals spelen, snuffelen en slapen waar hij wil. Voor je hond blijft het leven hetzelfde behalve op één vlak: zijn blindheid.

2. Breng kleine veranderingen aan in huis

Verplaats niet alle meubels in huis om te vermijden dat je huisdier opbotst tegen dingen of erover struikelt. Vergeet niet dat je hond al lang bij je woont en zijn omgeving uit het hoofd kent.

Some figure

Natuurlijk dien je wel alles te verwijderen dat gevaarlijk kan zijn voor je blinde hond. De rest mag je echter op dezelfde plek laten staan. Zorg er voor dat alles netjes opgeruimd is en blokkeer de trap, indien je er een hebt, zodat hij niet van de trap naar beneden valt.

3. Laat zijn spullen op dezelfde plek staan

Een hond heeft routine nodig, of hij nu blind is of niet, zodat hij rustig blijft en gehoorzaamt. Houd dus zijn persoonlijke spullen op dezelfde plaats: zijn bed, voeder- en waterbak, zijn speelgoed enzovoort. Dit zal je hond helpen met het vinden van zijn spullen en zijn weg in huis.

Bovendien is het goed dat je met hem blijft spelen zoals voorheen. Bijvoorbeeld wanneer je van je werk komt of wanneer je de planten water geeft. Onthoud dat je hond niet begrijpt wat er aan de hand is en dat voor hem alles hetzelfde blijft. Zorg ervoor dat hij niet depressief wordt door gebrek aan genegenheid, aandacht of plezier.   

4. Maak een wandeling in het park

Een van de meestvoorkomende fouten die eigenaars van een blinde hond maken is om nooit te gaan wandelen met hun hand uit bezorgdheid voor zijn veiligheid. Het is echter wel zeer belangrijk dat blinde honden contact hebben met anderen in een park of open gebied.

Some figure

Bekijk het van de zonnige kant. Je blinde hond uitlaten is de perfecte gelegenheid om zijn omgeving eens te veranderen. Daarnaast kan hij zijn energie de vrije loop laten, plezier maken en blij zijn.  Om problemen te vermijden, kun je hem best aangelijnd houden en wees voorzichtig bij het oversteken van de straat. Jij bent te allen tijde zijn begeleider en zijn ogen.

5. Stimuleer zijn andere zintuigen

Het hebben van een blinde hond is absoluut een uitdaging. Soms weet je je geen raad. Je moet je hond leren om op zijn gehoor en reukzin te vertrouwen zodat hij niet té afhankelijk van jou wordt. Door het verder ontwikkelen van beide zintuigen, zal hij het verschil niet merken tussen vroeger en nu.

Bied hem voorwerpen aan met jouw geur of laat hem op je dekens liggen. Praat luid en duidelijk tegen hem en laat hem weten dat je in de buurt bent voordat je hem aait. Sommige mensen dragen een lawaaierig voorwerp bij zich zodat hun hond weet dat ze in de buurt zijn. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.