Ziekte bij honden: hoe vertelt je hond je dat er iets mis is?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Is het mogelijk om ziekte bij honden te begrijpen op basis van hun lichaamstaal en signalen? Je hond is zeker een integraal onderdeel van je gezin, en waarschijnlijk heel liefdevol. Echter, soms hebben menselijke uitingen van genegenheid niets te maken met de taal die honden gebruiken.
Honden en mensen hebben verschillende manieren om liefde te tonen. Wanneer je je hond aait, is het geen goed idee om hem te aaien waar hij niet graag worden aangeraakt. Zoals zijn kop, poten, staart of snuit.
Honden vinden het fijn als je hun rug, onder hun snuit en nek, rond het borstbeen en hun flanken aait. Let in ieder geval op en wees bereid om de manier waarop je liefde uitdrukt te veranderen als je ziet dat ze het niet prettig vinden.
Hoe je honden begrijpt
Om honden te begrijpen, kun je jezelf het beste in hen verplaatsen. Je aait regelmatig over de kop van een hond en je merkt dat hij het niet leuk vindt. Denk dan eens na over hoe jij je zou voelen als je in de plaats van de hond was.
Vergeet niet dat elke hond uniek is en zijn eigen karakter heeft. Daarom is er geen betere manier om honden te begrijpen dan ze nauwkeurig te observeren en hun reacties te analyseren.
Enkele signalen
Er zijn bepaalde reacties die huisdieren geven die je tekens van kalmte of juist van rusteloosheid zou kunnen noemen. Soms zijn het tekens van tevredenheid en kalmte. Andere keren laten ze je zien dat ze het niet leuk vinden wat je doet.
Ook het visuele aspect is belangrijk. Als je honden in de ogen kijkt, kunnen ze zich ongemakkelijk gaan voelen. Honden verbinden gezichtsvermogen met roofzuchtige instincten en reuk met nieuwsgierigheid.
Wanneer je in de ogen van je huisdier staart, verwacht hij meestal iets van je. Wat hun reukzin betreft, die gebruiken ze om jouw geur te herkennen.
Ziekte bij honden opmerken
Het eerste teken dat je harige vriendje ziek kan zijn is verlies van eetlust. Honden eten altijd graag, vooral als het iets is wat ze lekker vinden. Wat doe je als je ziet dat de voerbak van je hond niet leeg raakt? En dat je hond niet eens zijn favoriete traktatie wil eten, dan is het misschien tijd om naar de dierenarts te gaan.
Als je hond overgeeft, is het meestal niet ernstig. Honden eten nogal vaak dingen die ze op de grond vinden. Het is normaal dat hun maag last krijgt van deze vreemde voorwerpen.
Als je ziet dat je hond meerdere malen heeft gebraakt, een lichte diarree heeft en binnen twee dagen genezen is, hoef je je nergens zorgen over te maken. Echter, als de symptomen meer dan twee dagen aanhouden, is dat een heel ander verhaal.
Symptomen van ziekte bij honden
- Koorts is een onmiskenbaar teken dat een hond ziek is. Waarschijnlijk heeft hij een infectie. Je kunt hier meestal vanuit gaan als hij een hoge temperatuur heeft en je een lusteloze stemming opmerkt. Of als hij geen zin heeft om te spelen en geen eetlust heeft.
- Wanneer je honden veel water ziet drinken en het is niet heet buiten (en de honden zijn niet lichamelijk actief), dan is dit een ander mogelijke aanwijzing van een ziekte bij honden. Het kan zelfs een chronische ziekte zijn, zoals diabetes.
- Als de urine van een hond erg troebel is of als er sporen van bloed in zitten, kan dit wijzen op een infectie of een probleem met zijn nieren.
- Een ander detail waar je op moet letten is als je hond zijn poten gebruikt om steeds weer op een bepaald deel van zijn lichaam te krabben. Ook dit is een belangrijk teken dat er iets niet goed is.
- De geluiden die een hond maakt, kunnen hier ook iets betekenen: huilen, jammeren, janken, zeuren enzovoort.
Een berouwvolle hond
Als je huisdier thuis iets verkeerds doet, is het belangrijk dat je je realiseert dat geen enkele vorm van uitschelden zal helpen. Tenzij je hem op de juiste manier straft als hij zich misdraagt. Honden zijn niet in staat om je uitschelden te associëren met iets wat ze eerder kapot hebben gemaakt of verkeerd hebben gedaan.
Als je tegen hem schreeuwt zal hij zich schamen en verdrietig zijn, maar hij zal er niets van leren. Dat komt omdat de hond niet weet wat hij verkeerd heeft gedaan of hoe hij je woede moet interpreteren. In plaats daarvan zal hij gewoon proberen je te helpen om niet langer boos te zijn.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.