Kenmerken van de Sumatraanse tijger
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Miguel Mata Gallego
De Sumatraanse tijger is een van ‘s werelds meest bedreigde katachtigen. Verlies van leefgebied is de belangrijkste bedreiging voor dit prachtige, majestueuze dier, ook al is het zeer beschermd. Bovendien heeft deze tijger zijn eigen kenmerken die hem uniek maken en hem onderscheiden van de rest van de katachtigen die de Aarde bewonen.
Hoe leeft deze katachtige? Wat onderscheidt hem van andere tijgers? Waarom is hij met uitsterven bedreigd? We vertellen je dit alles en nog veel meer in het volgende artikel.
Habitat en levenswijze van de Sumatraanse tijger
Diep in de oerwouden van het Indonesische eiland Sumatra leeft een afschrikwekkend roofdier dat bovenaan de voedselketen staat. Ooit was zijn leefgebied over het hele land van dit enorme tropische eiland overvloedig, maar door menselijk ingrijpen is het sterk verkleind.
Helaas is de Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae) een kritisch bedreigd dier, volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN – Engelse link).
Naar schatting leven er ongeveer 400 tot 500 exemplaren in Indonesische nationale parken, van de laaglandjungle van het Bukit Barisan Selatan Nationaal Park tot de bergwouden van het Gunung Leuser Nationaal Park.
Op deze plaatsen is, ondanks de bescherming van het milieu, de vernietiging van de jungle een realiteit. Behalve het verlies van de jungle werden in de jaren 2000 naar schatting zo’n 66 tijgers door stropers gedood, dus de jacht door de mens vormt een grote bedreiging voor deze katachtige.
Kenmerken van de Sumatraanse tijger
Het meest relevante aan deze ondersoort van de tijger is dat hij eigen kenmerken heeft die hem onderscheiden van de tijgers op het vasteland. Daaronder vinden we de volgende:
- Sumatraanse tijgers zijn de kleinste ondersoorten tijgers die er bestaan. Daardoor kunnen ze zich gemakkelijker bewegen door de dichte jungle die hun leefgebied vormt.
- Hun kenmerkende verticale strepen zijn iets talrijker en dunner dan die van continentale tijgers.
- Hun baarden zijn meer ontwikkeld dan die van andere tijgers. Dit verschil is vooral bij de mannetjes opvallend.
- Ondanks dit alles is waarschijnlijk hun meest opvallende kenmerk de aanwezigheid van een membraan tussen de tenen. Dit membraan maakt ze uitstekende zwemmers, een eigenschap die ze gebruiken om hun terrestrische prooi het water in te drijven.
- Wat gewicht en afmetingen betreft, meten mannetjes gemiddeld 2,30 meter van kop tot staart en wegen ze ongeveer 120 kilo. Vrouwtjes daarentegen meten gemiddeld 2,20 meter en wegen ongeveer 90 kilo.
Al deze onderscheidende kenmerken zijn het gevolg van een aanpassingsproces dat, zij het langzaam, ook nu nog aan de gang is. Omdat de Sumatraanse tijger op een eiland leeft – geïsoleerd van andere tijgers – is hij gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten op het vasteland.
Levenswijze en dieet
De Sumatraanse tijger is bovenal een vleesetend dier. Deze katachtigen zijn solitaire roofdieren, die ‘s nachts jagen. Ze besluipen hun prooi met grote sluwheid voordat ze hem uiteindelijk van achteren of van opzij aanvallen. Hun scherpe gehoor en krachtige gezichtsvermogen maken hen tot geduchte roofdieren.
Net als andere katachtigen hebben ze de gewoonte hun territorium af te bakenen door krabben en geurmarkering. Dit dient om er zeker van te zijn dat ze geen concurrenten krijgen, hoewel vrouwtjes zonder probleem kunnen komen en gaan.
Hun voorkeursprooi zijn meestal wilde zwijnen en herten. Soms jagen ze echter ook op vogels, vissen, of zelfs grotere en dodelijker dieren, zoals krokodillen of neushoorns. Niets ontsnapt aan de klauwen van deze katachtige!
Voortplanting
De Sumatraanse tijger kan zich op elk moment van het jaar voortplanten. Hun draagtijd duurt ongeveer 103 dagen, waarna ze bevallen van een nest van 2 tot 4 welpen. Deze jongen worden grootgebracht in holen, maar ze komen er pas uit als ze een maand oud zijn. Daarna brengen ze hun eerste twee jaar bij hun moeder door, voor ze zelfstandig worden en aan hun solitaire leven beginnen.
Behoud van de Sumatraanse tijger
De unieke kenmerken van deze ondersoort – en het feit dat hij in zijn natuurlijke omgeving sterk bedreigd (Engelse link) is – maken van deze katachtige een prioriteit in beschermingsprogramma’s.
De Sumatraanse tijger is de enige nog levende vertegenwoordiger van de tijger-ondersoorten die ooit de Indonesische eilanden bewoonden, zoals de Javaanse of Bali-tijger. Daarom – en omdat de Sumatraanse tijger geacht wordt op het punt te staan een nieuwe soort te worden – is de instandhouding van deze katachtige belangrijk.
Het eiland Sumatra lijdt onder een zeer ernstig ontbossingsproces, ten behoeve van suiker-, rubber- en palmolieplantages. Als gevolg daarvan verliezen Sumatraanse tijgers hun leefgebied, zodat hun populatie volgens de laatste gegevens, die een verlies van 40% aan tijgers in de laatste 40 jaar te zien geven, duidelijk achteruit gaat.
Tijgers hebben een thuisgebied van vele vierkante kilometers jungle nodig om te overleven, wat tegenwoordig alleen mogelijk is in nationale parken
.
Zoals je misschien al gemerkt hebt, is de Sumatraanse tijger een ondersoort van tijgers met unieke kenmerken. De soort wordt ernstig bedreigd door de vernietiging van de jungle, dus moet hij gewoon onderwerp zijn van beschermingsprogramma’s. We kunnen het ons niet veroorloven nog meer biodiversiteit te verliezen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Linkie, M. (2008, 30 junio). The IUCN Red List – Sumatran Tiger. IUCN Red List of Threatened Species. https://www.iucnredlist.org/species/15966/5334836
- Wibisono, H. T., & Pusparini, W. (2010). Sumatran tiger (Panthera tigris sumatrae): A review of conservation status. Integrative Zoology, 5(4), 313-323.
- Esmeralda, P. M. (2004). Manual de crianza artificial del tigre de bengala (Panthera tigris tigris) en el Zoológico Guadalajara.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.