Logo image
Logo image

Ken je deze verschillende soorten vossen?

5 minuten
De soorten vossen die je op de verschillende continenten kunt vinden zijn heel verschillend, maar ze hebben allemaal iets gemeen: hun ongelooflijke intelligentie. Hier kun je er enkele leren kennen.
Ken je deze verschillende soorten vossen?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez

Laatste update: 22 november, 2022

Deze hondachtigen zijn verwant aan honden, wolven en coyotes. Ze hebben een meer afgeplatte schedel en zijn kleiner dan jakhalzen, wolven en honden, maar ze hebben een groot vermogen om te springen en prooien te vangen. Er zijn minstens 25 soorten vossen, waarvan de morfologie en de aanpassingen variëren naargelang hun habitat.

Ondanks het feit dat ze sluwe jagers zijn, is hun dieet opportunistisch en omnivoor, en als ze geen prooi kunnen vinden, kunnen vossen zich gemakkelijk voeden met bessen, dode dieren, of zelfs afval in stedelijke gebieden. Als je meer wilt weten over enkele van de verschillende soorten van dit prachtige dier, lees dan verder.

Hoeveel soorten vossen bestaan er vandaag de dag nog?

Van de 25 bekende soorten vossen leven er vandaag de dag nog maar 13 soorten. Ze komen bijna overal ter wereld voor, maar overheersen vooral in Europa en Noord-Amerika. Hier zijn de meest representatieve soorten van wat we tegenwoordig kennen als vossen, stuk voor stuk even mooi en fascinerend. Geniet van onze selectie!

Fennek (Vulpes zerda) 

Ook bekend als de woestijnvos, wordt de fennek gekenmerkt door zijn kleine formaat en buitenproportionele oren. Het is een jager die leeft in de Sahara, waar hij zich voedt met kleine knaagdieren, insecten en vogels. Hij heeft zich zo goed aangepast aan zijn omgeving dat hij nauwelijks water hoeft te drinken, want dat haalt hij uit zijn prooi.

Zijn gehoor is uitzonderlijk, want zo vindt hij zijn prooi in de woestijnnachten. Om je een idee te geven: als je dicht genoeg bij een van deze hondachtigen zou komen, zou hij je hartslag kunnen horen zonder zijn oor tegen je borst te houden. Zijn oren zijn uitzonderlijk groot omdat die ook helpen bij het afvoeren van warmte.

Some figure
Een fennek.

Rode vos (Vulpes vulpes)

Deze bewoner van het noordelijk halfrond bevolkt bergen, vlakten, bossen en stranden, en is de bekendste soort in de populaire verbeelding. In Australië werden rode vossen in de 19e eeuw geïntroduceerd, en hun status als invasieve soort is vandaag de dag nog steeds een probleem.

De jacht op deze soort is wereldwijd bekend. Hoewel de rode vos niet als bedreigd wordt beschouwd, is het stoppen van de uitroeiing van exemplaren over de hele wereld voor hun vacht en activiteiten zoals de vossenjacht in Engeland nog steeds het doel van veel dierenbeschermingsorganisaties.

Some figure

Poolvos (Vulpes lagopus) 

Het meest verbazingwekkende aan deze soort is zijn vacht, die hem tot een van de meest opvallende soorten vossen maakt. Terwijl zijn vacht in de winter smetteloos wit is, gaat hij in de zomer op in het bruin van de grond, een kleur die ook na de lentedooi blijft bestaan.

Deze dikke vacht maakt hem tot een van de weinige dieren die overleven op de bevroren steppen van de Noordpool. De poolvos kan onder de sneeuw bewegende prooien ontdekken en vangt ze effectief, waarbij hij ze verrast met zijn karakteristieke duikvlucht.

Some figure
Poolvos.

Krabbenetende vos (Cerdocyon thous) 

Een bewoner van beboste en struikachtige gebieden, C. thous komt voor van Colombia en Venezuela tot Uruguay en Noord-Argentinië. Net als de andere soorten is het een solitair en nachtelijk zoogdier. In het broedseizoen kun je hem echter samen met zijn partner zien jagen om de jongen te voeden.

Some figure
Een krabbenetende vos.

Grootoorkitvos (Vulpes macrotis) 

Dit is de kleinste soort binnen de vossenfamilie. Hij heeft ook een slanker lichaam en kan overdag op jacht worden gezien, in tegenstelling tot andere leden van deze lijst.

De grootoorkitvos komt voor in de droge zones van Noord-Amerika, met name in de Verenigde Staten en in de Chihuahuan-woestijn van Mexico. Zijn kleur varieert afhankelijk van het geografische gebied, van vaag grijs tot grijsgeel. Bekijk de video hieronder om hem beter te leren kennen.

Andesvos (Lycalopex culpaeus) 

Daarentegen is de Culpeo, behalve Andesvos ook wel Andeswolf genoemd, de grootste vos van Zuid-Amerika. De enige hondachtige die hem overtreft is een wolf (de manenwolf). Hij kan tot 7 kilo wegen en zijn vacht heeft de kenmerkende roodachtige tint, hoewel die meer oranje is.

Some figure

Kitvos (Vulpes velox) 

Ook een inwoner van Noord-Amerika, maar zijn verspreidingsgebied is noordelijker, tot in Canada. Hij is klein en zijn vacht is roodachtig, maar hij heeft ook zwarte en gele vlekken. Bovendien, terwijl de meeste vossen gemiddeld maar 4 jaar in het wild leven, kan deze wel 6 jaar worden.

Hoewel beide ouders voor de jongen zorgen tot ze zelfstandig worden, is het bij deze soort het vrouwtje dat vaste territoria bezet, waarbij de mannetjes die tijdens het broedseizoen betreden.

Some figure

Grijze vos (Urocyon cinereoargenteus) 

De vachtkleur van deze vos is het resultaat van de superpositie van zwarte en witte haren, niet van een grijstint op zich. Een merkwaardig detail is de roodachtige kleuring op de oren.

Het is een heel ander type vos. Hij in staat om in bomen te klimmen en te zwemmen, wat hem tot een zeer gespecialiseerd roofdier maakt. Bovendien leidt hij, begiftigd met de acute intelligentie van zijn soort, zijn prooi naar het water, waar hij ze gemakkelijk vangt als ze aan het verdrinken zijn.

Some figure
De grijze vos.

Azaravos (Lycalopex gymnocercus) 

Zoals zijn naam al aangeeft, leeft deze kanis in de pampa’s van Paraguay, Oost-Bolivia, Uruguay, Zuidoost-Brazilië en Argentinië. Omdat het een goede nachtelijke jager is, rust hij overdag in holen die hij zelden zelf graaft. De reden hiervoor is dat hij die van zijn prooi bezet, verlaten holtes of spleten in rotsen.

De meeste vossensoorten zijn niet bedreigd, maar de jacht die ze ondergaan kan niet worden genegeerd, omdat hun interactie met de mens meestal is in de rol van jachtobjecten of als dieven van boerderijdieren. Zoals alle roofdieren speelt deze hondachtige een fundamentele rol in de ecosystemen, dus de strijd om hem te behouden kan niet stoppen totdat hij in vrede leeft.

Kijk eens op de volgende link om hondensoorten die lijken op vossen te leren kennen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • The UICN Red List of Threatened Species. Vulpes. Diponible en: http://www.iucnredlist.org
  • A. (s. f.). Caza el zorro con perros en Inglaterra. AnimaNaturalis. Recuperado 28 de julio de 2021, de https://www.animanaturalis.org/n/caza-el-zorro-con-perros-en-inglaterra
  • González Bernal, A. (2008). Distribución de la zorra del desierto (Vulpes macrotis) en relación a sus presas ya su principal depredador, el coyote (Canis latrans) (Doctoral dissertation).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.